Kisah Insan 07 Oct, 2020

Wanita kaki terpanjang di dunia! Maci Currin, gadis 17 tahun

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

RAMAI wanita impikan untuk memiliki kaki panjang persis model. Bagi mereka memiliki sepasang kaki yang panjang melambangkan kecantikan seorang wanita. Namun, pernah tak anda terfikir siapakah wanita yang memiliki kaki terpanjang di dunia ketika ini? : KitaReporters

Maci Currin mempunyai sepasang kaki yang panjang daripada kebiasaan.


Lagi cerita-cerita berkaitan rekod dunia:

https://kitareporters.com/search?search=rekod+dunia


Menurut Guinness World Records (GWR) atau lebih dikenali sebagai The Guinness Book of Records, wanita kaki terpanjang di dunia dimiliki oleh seorang gadis berusia 17 tahun dikenali sebagai Maci Currin.

Maci dibesarkan di Austin, Texas, Amerika Syarikat. Namun, kedua-dua kakinya tidak sama panjang apabila kaki kirinya mencatat ukuran 135.22 sentimeter, sementara kaki kanannya berukuran 134.25 sentimeter.

Walau bagaimanapun, kedua-dua kakinya tidak mempunyai ketinggian yang sama.


Halaman guinnessworldrecords.com menyatakan bahawa dengan ketinggian lebih dari 208 sentimeter, panjang kaki Maci mencapai 60 peratus bahagian tubuhnya.

Menurut Maci, memiliki kaki panjang bukan sahaja mempunyai banyak kelebihan, tetapi juga cabaran, termasuk reaksi dan perspektif orang di sekeliling.

"Saya tidak pernah diganggu kerana kaki saya, tetapi saya pernah diganggu kerana saya lebih tinggi daripada orang lain.

"Namun, sekitar tahun kedua saya berhenti mengambil berat tentang apa yang orang fikirkan sehinggalah akhirnya saya tenang dan tidak lagi terganggu,” katanya.

Ketinggian yang dimiliki membuatkannya agak sukar untuk memasuki kereta.


Dalam kehidupan seharian, Maci memang menghadapi beberapa kesukaran. Contohnya, apabila dia perlu melalui pintu, mahu masuk ke dalam kereta atau mencari pakaian yang sesuai dengan ukuran kakinya. 

Sunguhpun begitu, di sisi lain, Maci mempunyai kelebihan termasuk bermain untuk pasukan bola tampar sekolah menengahnya.

Maci pertama kali menyedari dia mempunyai kaki lebih panjang daripada orang lain pada tahun 2018. Ketika itu ada seseorang bertanya kepadanya adakah dia ingin legging (sejenis seluar) khas, kerana tidak ada yang sesuai dengannya.

Dalam keluarganya, Maci paling tinggi berbanding yang lain.


Pengiktirafan yang diberi oleh Guinness World Record ini, Maci tekad mahu memberi inspirasi kepada mana-mana individu yang sepertinya untuk menerima seadanya ketinggian mereka.

Selain itu, Maci juga bercita-cita mahu memegang rekod sebagai model profesional paling tinggi di dunia. Semoga cita-citanya tercapai! - KitaReporters


 

1
2
0
0
0
You will be interested

Terbaiklah IKBN Pekan! 30 pelajar sertai gotong-royong di Lepar, Pekan! Usaha khidmat masyarakat

Seramai 30 pelajar IKBN Pekan sertai Gotong-royong Perdana di Batu Lapan Lepar, Pekan. Kesemua mereka adalah peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (ARPRM)

Video| Lahir dengan 11 jari, tanpa alat kelamin! Sering diejek, dihina! Ibu bapa reda ketentuan!

Pasangan Haryanto dan isterinya, Dewi Yulianti dari Sungai Landak, Cilincing dikurniakan seorang anak istimewa yang dilahirkan tanpa organ kelamin dan 11 jari
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Ingin pulang ziarah arwah ibu! Tapi terlibat kemalangan maut! Jenazah disatukan dalam lahad sama!

Hasrat anak untuk pulang menziarahi kematian ibunya tak kesampaian apabila dia terkorban dalam kemalangan dan dikebumikan dalam satu liang lahad bersama ibunya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Kay terokai lombong emas! Kini bekal mesin dobi layan diri! Bukti ibu tunggal boleh juga hebat!

Datuk Kay bukan status ibu tunggal tidak halang dia berjaya selepas membabitkan diri dalam perusahaan melombong emas mentah di Kuala Lipis, Pahang.
Mohammad Ishak in Kisah Insan 4 days ago