Insan & Komuniti 14 Sep, 2023

Syabas 8 pelajar MBA UKM! Kumpul RM27,000! Bantu Pusat Kebajikan Rukaiyah melalui inisiatif mampan!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Lapan pelajar MBA dari Graduate School of Business (GSB) UKM, di bawah seliaan Profesor Wan Mohd Hirwani Wan Hussain, telah menjayakan projek komuniti yang dikenali sebagai "Projek Bangkit" untuk memperkasa Pusat Asuhan Kanak-Kanak Yatim dan Miskin Rukaiyah melalui inisiatif yang mampan . 

Pusat yang kini menempatkan 42 kanak-kanak kurang berkemampuan itu terletak di Kajang.

Projek yang berlangsung dari 8 Julai hingga 10 September itu berjaya mengutip sejumlah RM27,000 sumbangan. 

Wang ini digunakan untuk membina taman hidroponik dan menjalankan bengkel seni.

Kebun hidroponik yang terletak di kawasan Pusat Kebajikan Rukaiyah itu dibina bagi menyediakan hasil yang berkhasiat kepada penduduk, selain mengajar kemahiran pertanian. Sayur-sayuran yang ditanam termasuk pak choy, kubis Cina, dan bayam.

Selain itu, pelajar UKM turut mengadakan bengkel mengajar kanak-kanak membuat rantai kunci menggunakan "pembersih paip" pelbagai warna dan mengecat beg tote menggunakan cat akrilik. 

Ini membolehkan mereka mempelajari cara ekspresi diri dan juga sebagai penjana pendapatan berpotensi melalui penjualan karya seni mereka pada masa hadapan.


Siti Eshah Din


Siti Eshah Din, Pengurus Pusat Kebajikan Rukaiyah berkata, "Kami sangat teruja untuk bekerjasama dengan Projek RiseUp. Sayur-sayuran di taman hidroponik kami tumbuh sihat dan anak-anak kami juga menikmati kemahiran baru."

Shawn Toh Kwee Ing, Ketua Pasukan Projek RiseUp berkata, "Adalah satu penghormatan untuk dapat bekerjasama dengan Pusat Kebajikan Rukaiyah. 

“Pasukan kami membuat pilihan terbaik untuk memperkenalkan inisiatif mampan kepada penduduk di sini bagi membantu mereka menjadi lebih berdikari. 

“Kami berharap orang lain juga akan berminat untuk melakukan inisiatif mampan seperti ini, supaya kita dapat membina masyarakat yang lebih inklusif.Pengasuh dari Pusat Kebajikan Rukaiyah turut berpeluang mempelajari kemahiran pemasaran digital dalam bengkel anjuran bersama Projek RiseUp dan TikTok, yang berjaya mengumpul dana daripada orang ramai yang menyertainya. 

Dengan memperkasakan mereka dengan kemahiran ini, mereka akan dapat memasarkan produk dengan lebih berkesan pada masa hadapan, memastikan kehidupan yang mampan.

Projek RiseUp mendapat sokongan daripada pelbagai penderma, termasuk Tenaga Nasional Berhad, ViewQwest Sdn Bhd, Achievez Trading, dan Environmental Science (M) Sdn. Bhd.

Sayur-sayuran dari kebun yang baru dibina itu dijangka siap untuk dituai pada pertengahan September. 

“Kami tidak sabar untuk memakannya, dan kami bercadang untuk menjual beberapa sayur segar itu kepada masyarakat setempat,” kata Siti Eshah penuh semangat. - KitaReporters/Kenyataan Media


Kanak-kanak di pusat kebajikan Rukaiyah diajar cara mengecat beg tote menggunakan cat akrilik sebagai usaha menjana pendapatan.


Taman hidroponik di Rumah Anak Yatim dan Pusat Asuhan Kanak-Kanak Miskin Rukaiyah

9
13
0
8
0
You will be interested