Kisah Insan 15 Nov, 2020

Video| Kasih Rose Hu! 2 tahun berjuang dapat hak jaga anak!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this

ISU perebutan anak sering berlaku apabila penceraian berlaku, sama ada isteri atau suami masing-masing akan pertahankan hak untuk membesarkan anak di depan mata mereka. Perkara sedemikian akan menyebabkan anak menjadi mangsa dan menjejaskan persekitaran anak dan bakal menjalani kehidupan dalam keadaan ketakutan. : KitaReporters PERJUANGAN selama ini berhasil selepas hampir dua tahun tidak berjumpa anaknya. - Kredit foto-foto: Gulfnews.


Lagi kisah-kisah perceraian:

https://kitareporters.com/search?search=perceraian


Perkara sama berlaku kepada seorang ibu muda dari Malaysia yang mempertahankan haknya sebagai ibu dan ingin hak penjagaan anak sehingga menjadi tular di seluruh dunia.

Memetik laporan The National News, wanita yang hanya mahu dikenali Rose Hu dan berasal dari Malaysia sangat gembira apabila berjaya mendapat hak penjagaan anaknya selepas dilarikan bekas suaminya sejak dua tahun lalu.

Malah pertemuan dua beranak itu berjaya disatukan dengan bantuan pihak berkuasa di ibu pejabat polis Dubai.


KEMBALI bersama anak lelaki tunggal selepas berjaya dalam pernjagaan hak anak selepas dilarikan bekas suami.


Menerusi perkongsian dalam Twitter @The National, ibu muda itu berkata dia tidak bertemu dengan anak lelaki yang kini berusia Sembilan tahun sejak dua tahun lalu.

Malah lebih membahagiakan dirinya, Rose berjaya mendapat hak penjagaan anaknya dan mahkamah Status Status Peribadi Dubai memerintahkan bekas suaminya untuk menyerahkan penjagaan anak kepada dirinya.“Saya berjuang seorang diri di mahkamah di Malaysia dan juga di Dubai selama tempoh itu dan pada April 2020 keputusan telah dikeluarkan, namun ketika itu berlangsung PKP menyebabkan saya tidak dapat ke Dubai.

“Selepas pintu sempadan dibuka kepada pelancong, saya terus ke Dubai untuk mengambil anak lelaki tunggal, namun bapanya menghilangkan diri bersama anaknya,” kongsinya.

Namun wanita berusia 38 tahun itu bernasib baik kerana pihak berkuasa Dubai sanggup bekerjasama dan hampir empat bulan mereka berusaha keras untuk mendapatkan anak lelaki tunggal daripada bekas suaminya.

Terdahulu, pada Disember 2018, bekas suaminya ada menghubungi dan memberitahu untuk mengambil anaknya bercuti ke Dubai.

Malangnya apabila sampai di Dubai langsung tiada khabar berita menyebabkan ibu muda itu tidak keruan.

Kini perjuangannya berhasil dan anaknya pula berada di depan mata. Syukurlah semuanya selamat.  KitaReporters

1
7
4
0
0
You will be interested

Syamsul Yusof yang multi-talented! Karya terus dapat sambutan hebat! Tak perlu gimik, raih simpati!

Semenjak Syamsul Yusof terlibat dalam pengarahan filem sama ada sebagai pelakon, penulis skrip, penerbit boleh dikatakan setiap filem itu pasti pecah panggung

Video| Nekad jalan kaki ke Mekah! Ambil masa hampir 11 bulan, sejauh 6,500km, melalui 11 negara!

Dengan ambil masa hampir 11 bulan, Adam Muhammad dari England akhirnya tiba di Mekah, Arab Saudi pada 28 Jun 2022 lalu dengan berjalan kaki merentasi 11 negara
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Tragis! Bayi perempuan maut digigit ibu kandung sendiri! Dipercayai alami gangguan mental!

Bayi perempuan usia 3 bulan meninggal akibat digigit ibu kandung di Desa Rasabou, Bima, Nusa Tenggara Barat (NTB). Wanita itu dipercayai alami gangguan mental
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 2 days ago

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 3 days ago