Kisah Insan 17 May, 2021

Jaafar Athan OKU berkerusi roda! Walaupun lumpuh tapi gigih hasilkan barangan berasaskan kulit!

@mohamed sa'ari
Berpengalaman sebagai jurufoto media dan still filem selama lebih 30 tahun. Pernah menjadi videographer untuk industri filem tanah air dalam tahun 90an. Terakhir sebagai stringger akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo.

Share this

Jaafar Athan tekun menjahit barangan kulit yang ditempah oleh pelanggannya ketika ditemui di rumahnya di Felda Tenang, Labis, Johor.


MENGAKUI mengambil masa yang agak lama untuk menerima hakikat bahawa dirinya terpaksa menjalani kehidupan di atas kerusi roda kerana lumpuh dari bahagian pinggang ke bawah selepas terlibat kemalangan jalan raya di Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) berhampiran tol Pagoh pada tahun 1993.

Jaafar Athan, 53, berkata, keadaanya tidak menentu dan hampir berputus asa selepas keluar dari hospital, namun dia cuba bangkit daripada kesedihan dengan mengusahakan tanaman cili secara kecil-kecilan di sekeliling rumah di Felda Tenang, Labis bagi melupakan episod sedih yang menimpa dirinya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan OKU

Jaafar menunjukkan antara barangan kulit yang ditempah oleh pelanggannya.

"Namun segalanya berubah selepas saya diziarah oleh seorang rakan yang mencadangkan agar saya menghasilkan barangan berasaskan kulit seperti dompet, tali pinggang dan barangan kraf lain memandangkan keadaan saya yang bergerak menggunakan kerusi roda agak sukar untuk melakukan kerja-kerja menanam cili.

"Ketika itu saya berasa ragu dengan kemampuan diri kerana tidak mempunyai pengetahuan serta pengalaman dalam bidang tersebut," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurutnya, rakannya itu bukan sahaja membawanya dan membiayai kos untuk belajar bagi menghasilkan barangan berasas kulit, malah turut menghulurkan bantuan modal awal sebanyak RM3,000 bagi memulakan usaha pada tahun 2013.

Katanya, selepas itu dia tidak menoleh ke belakang dan kini dia mampu menghasilkan 14 jenis produk berasaskan kulit seperti tali pinggang, pemegang kunci, dompet, dan beg sandang yang dijual bermula RM10 hingga RM400 bergantung saiz serta jenis barang.

"Pada peringkat awal dahulu, semua barangan yang saya hasilkan dijahit sendiri menggunakan tangan sebelum mendapat bantuan mesin jahit yang memudahkan lagi kerja saya sejak setahun lalu.

"Selain lebih cepat dan mudah, jahitan menggunakan mesin jahit lebih kemas berbanding menggunakan tangan yang adakalanya kelihatan tidak seragam jika tidak dilakukan dengan berhati-hati," katanya yang berharap lebih ramai golongan OKU di daerah ini untuk menceburi bidang yang bersesuaian dengan kemampuan diri sendiri.


Antara barangan kulit  berkualiti tinggi yang dihasilkan oleh Jaafar.


Katanya, menghasilkan barangan kulit tidaklah sukar, namun memerlukan kesabaran yang tinggi selain perlu berhati-hati terutama ketika memotong kepingan kulit bagi mengelakkan berlakunya pembaziran.

Menurutnya, jenis kulit serta kekemasan jahitan merupakan aspek yang sering diberi perhatian pelanggan dalam menentukan kualiti barangan yang dihasilkannya.

"Saya juga sedang berusaha untuk menambah jumlah dan mempelbagaikan barangan yang dihasilkan bagi memberi pilihan kepada peminat barangan kulit serta mengembangkan usaha perniagaan saya ini.

"Setakat ini saya merupakan pengusaha OKU tunggal barangan berasaskan kulit di daerah ini dan saya sedia berkongsi pengalaman dengan mana-mana golongan OKU yang berminat untuk menceburi bidang ini," katanya. - KitaReporters1
0
0
0
0
You will be interested

Video| Gara-gara cemburu buta, panas baran! Pengantin baharu maut disimbah asid suami sendiri!

Pengantin baharu, Sarah, 21, meninggal akibat disimbah air keras atau asid oleh suaminya, warga Arab Saudi, AL, 29, dalam kejadian yang berlaku di Cianjur, Jawa

Adnan Mohamad in Kisah Insan 4 days ago

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 23 hours ago

Ingin pulang ziarah arwah ibu! Tapi terlibat kemalangan maut! Jenazah disatukan dalam lahad sama!

Hasrat anak untuk pulang menziarahi kematian ibunya tak kesampaian apabila dia terkorban dalam kemalangan dan dikebumikan dalam satu liang lahad bersama ibunya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Kay terokai lombong emas! Kini bekal mesin dobi layan diri! Bukti ibu tunggal boleh juga hebat!

Datuk Kay bukan status ibu tunggal tidak halang dia berjaya selepas membabitkan diri dalam perusahaan melombong emas mentah di Kuala Lipis, Pahang.
Mohammad Ishak in Kisah Insan 2 days ago

Alhamdulillah! Anak-anak Daurah Tahfiz terima jubah, keperluan asas! Tajaan para penderma budiman

Penantian pelajar-pelajar di 2 sekolah tahfiz di Bandar Country Homes untuk dapatkan jubah sebagai pakaian seragam pengajian akhirnya didengari penderma budiman
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago