Kisah Insan 14 Jun, 2020

Angkara papan pemotong ikan! 45 disah dijangkiti Covid-19!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

HANYA kerana papan memotong ikan atau chopping board, 45 orang pelanggan yang membeli  ikan salmon di pasar basah Xinfadi, Beijing, disahkan dijangkiti virus Covid-19 setakat 13 Jun 2020. Pasar ini terletak di daerah Fengtai di bahagian barat daya Beijing. : KitaReporters

ANGGOTA polis mengawal pintu masuk pasar Xinfadi yang kini ditutup sepenuhnya. - Kredit foto: AFP/Getty Images.


Bagaimanapula papan pemotong boleh menjadi penyebar Covid-19 dan menjangkiti pelanggan? 

Ini kerana virus Covid-19 dikesan pada papan tersebut yang digunakan untuk memotong ikan salmon yang dibeli oleh pelanggan.

Memetik laporan Mirror.uk, sebaik sahaja pihak berkuasa mengesan virus ini, pasar tersebut ditutup serta merta dan saringan dijalankan ke atas 517 pengunjung pasar.

Hasil ujian menggunakan kaedah calitan di mulut mengesahkan 45 orang disahkan dijangkiti virus Covid-19, walaupun mereka tidak menunjukkan tanda-tanda penyakit tersebut.

ANGGOTA polis membawa bungkusan makanan di pintu masuk pasar Xinfadi, Beijing, yang kini di bawah perintah kawalan pergerakan sepenuhnya. - Kredit foto: AFP/Getty Images.


Kejadian ini telah menimbulkan kebimbangan berlakunya gelombang kedua Covid-19 di China selepas gelombang pertama mula dikesan di Wuhan yang akhirnya merebak ke seluruh dunia.

Menurut jurucakap pasar Xinfadi, ekoran pengesanan virus pada papan pemotong ikan salmon, penjualan ikan tersebut kini dihentikan di pasar-pasar basah bukan sahaja di Xinfadi tetapi di seluruh Beijing.

Kebimbangan ini juga dirasai bandar-bandar lain di China. 

Misalnya sebuah pasar borong pertanian utama di Chengdu, ibu wilayah Sichuan, memaklumkan ia berhenti menjual ikan salmon di pasar tersebut mulai 13 Jun 2020.

Di Nanjing, ibu kota wilayah Jiangsu, persatuan pemilik restoran tempatan memberitahu, restoran-restoran milik ahli persatuan itu akan menghentikan hidangan makanan mengandungi produk makanan laut atau haiwan. 

SEORANG petugas lengkap berpakaian keselamatan memeriksa suhu seorang pemandu trak yang memasuki pasar Xinfadi. - Kredit foto: Reuters.


Walau pun dalam kebimbangan ini, penduduk Bejing percaya pihak berkuasa akan dapat mengawal keadaan akibat kluster pasar Xinfadi ini.

Seorang pegawai di daerah Xinfadi memaklumkan, sebagai langkah keselamatan awam dan pencegahan penularan, pihak berkuasa telah melaksanakan sekatan pergerakan atau lockdown sepenuhnya di pasar Xinfadi dan kawasan-kawasan sekelilingnya mulai pukul 3 pagi 13 Jun 2020.

Pintu masuk ke pasar disekat dengan kawalan ketat pasukan polis. 

Beliau menyifatkan kawasan tersebut kini dalam siap siaga, seolah-olah menghadapi peperangan.

Sebelum itu, pihak berkuasa Beijing telah menghentikan jualan daging lembu dan daging kambing di pasar Xinfadi dan pasar borong lain di sekeliling bandar raya tersebut.

Apa yang berlaku di China ini boleh menjadi iktibar kepada kita di Malaysia. 

Oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga, jika membeli ikan atau ayam misalnya, elok bawa balik dan potong sendiri di rumah! : KitaReporters

 

PELANGGAN memakai penutup muka ketika mengunjungi pasar Xinfadi, Beijing, yang kini telah ditutup sepenuhnya. - Kredit foto: Reuters

0
0
1
0
0
You will be interested

Shebby yang ku kenali! Ceroboh penginapan pemain! Disergah Tauke! Shebby tampil jadi penyelamat!

Persahabatan mula terjalin pada 1983 ketika kami jejakkan kaki ke Kuala Lumpur. Saya baru bergelar wartawan, Shebby pula bina nama sebagai pemain bola sepak

Bapa banyak songeh! Usaha jadikan Jaami Qureshi warga gagal! Enggan janji kesetiaan, kata FAM!

Usaha jadikan Jaami Qureshi, yang ibunya kelahiran Manjoi, warganegara dan sarung jersi negara tak tercapai selepas bapanya gagal capai kata sepakat dengan FAM
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 1 day ago

Yakin hidup semula! Ibu bapa simpan jenazah anak kesayangan! Selepas 3 bulan meninggal dunia!

Sepasang suami isteri di Jawa yang tak reda dengan pemergiaan anak perempuan mereka tergamak simpan jenazah anak itu yang meninggal dunia hampir tiga bulan lalu
Adnan Mohamad in Kisah Insan 4 days ago

Rezeki nelayan! Sangka anak buaya sangkut dalam pukat! Rupanya pari tunggol gergasi! Berat 40.5kg!

Nelayan Sendak Omar sangka seekor anak buaya tersangkut di pukatnya tetapi rupa-rupanya seekor ikan pari tunggol gergasi seberat 40.5kg anggaran bernilai RM324
Adnan Mohamad in Kisah Insan 5 days ago

Nia menangis dihukum penjara setahun! Bersalah bersama suami, pemandu! Kes salah guna syabu!

Nia Ramadhani menangis teresak-esak ketika mahkamah jatuhkan hukuman penjara satu tahun bersama suaminya, Ardi Bakrie akibat terbabit penyalahgunaaan dadah
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 week ago