Kisah Insan 28 Jul, 2020

Ini bukan Aiman tak kisah! Ini Aiman kisah.. nak jadi askar!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

PERNAH mendengar iklan khidmat masyarakat ‘Aiman tak kisah…’? Sangat popular iklan ini suatu ketika dahulu yang selalu ke udara melalui Radio Era atau Sinar FM. Kalau iklan itu dilantunkan secara bersahaja dan santai oleh seorang budak lelaki yang memang bernama sama, iaitu Aiman Hakim Badrul.  Tetapi di Ipoh, Perak ada seorang yang juga bernama Aiman "yang sangat kisah" dan hendak menjadi askar. : KitaReporters

MUHAMMAD Aiman Hakim Jamallulail menunjukkan proses mengukus roti di kios 'Roti Kukus Kaya Asli Kuala Kangsar' di Taman Cempaka Ipoh.


Lagi cerita-cerita berkenaan nama AIman:

https://kitareporters.com/search?search=Aiman


Maka, cerita yang hendak dikongsi ini bukan cerita "Aiman tak kisah". Ia cerita mengenai Aiman juga, tetapi Aiman ini ialah seorang anak muda yang sangat kisah hendak menjadi askar. 

Muhammad Aiman Hakim Jamallulail, 19, ialah pelajar jurusan Diploma Kejuteraan Awam di Politeknik Ungku Omar (PUO), Ipoh, Perak. 

Dia telah menamatkan tahun pertama pengajian dan bakal menyambung pengajian di tahun kedua apabila PUO dibuka semula, dijangka Ogos 2020 ini.

Tetapi Aiman tidak bercita-cita menjadi jurutera atau bidang yang berkaitan. Matlamatnya satu iaitu untuk menjadi askar menuruti jejak langkah ibu bapanya yang merupakan pesara tentera.  

AIMAN Hakim berniaga sementara menunggu politeknik dibuka semula, dijangka Ogos  ini bagi menyambung pengajiannya dalam bidang Kejuruteraan Awam.


Sementara menunggu menyambung pengajian dan memenuhi masa lapang ketika Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ini, Aiman bekerja menjual roti kukus kaya di kios milik kenalannya di Taman Cempaka, Ipoh

Kios yang dikenali sebagai Roti Kukus Kaya Asli Kuala Kangsar itu terletak di jalan besar Taman Cempaka yang bersambung dengan Jalan Dairy, di mana terletaknya POU. 

Juga berhampiran dengan sekolah berasrama penuh yang terkenal, Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR).

KIOS 'Roti Kukus Kaya Asli Kuala Kangsar' di Taman Cempaka, Ipoh, Perak.


Ketika ditemui sewaktu membeli roti kukus kaya di kiosnya pada 26 Julai 2020 lalu, Aiman memberitahu, dia belajar mengambil diploma untuk mencapai cita-citanya menjadi pegawai dalam angkatan tentera

Dia berharap dengan kelayakan yang diperolehi, laluannya menjadi pegawai akan lebih mudah.

Menurutnya, selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Sekolah Menengah Tambun, dia memang mahu menjadi askar. 

Bagaimana pun ibu bapa  dan keluarga belum memberi keizinan pada masa itu dan menasihatkannya menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi dahulu.

“Oleh itu saya berharap selepas tamat pengajian nanti akan dapat mencapai cita-cita menjadi seorang pegawai tentera,” kata anak kelima daripada lapan beradik itu.

ROTI tersusun di atas meja kios kendalian Aiman di Taman Cempaka, Ipoh, menunggu pelanggan datang. 


Aiman yang dilahirkan di Kelantan dan membesar di Ipoh memberitahu, dia bekerja enam hari dan cuti sehari dalam seminggu. 

Pada hari Aiman bercuti, kios tersebut dikendalikan oleh pemiliknya atau tidak beroperasi jika pemiliknya ada kerja lain. Kios tersebut dibuka dari 11.30 pagi higga 6.30 petang.

Pada hari cuti, Aiman biasanya membantu ibu bapanya pula yang mempunyai perniagaan binaan kubur. Perniagaan ibu bapanya termasuk menerima tempahan membuat batu nisan dan juga membina kepuk kubur.

AIMAN menunggu roti dikukus sebelum disapu dengan mentega dan kaya untuk pelanggan yang sedia menunggu.


Roti kukus yang dijual oleh Aiman memang enak!! 

Roti yang memang jenis lembut dikukus seketika untuk menjadikannya lebih lembut. Setelah itu roti disapu dengan mentega dan kaya.

Istimewanya kaya adalah buatan sendiri pemilik kios berkenaan. 

Resipinya adalah resipi keluarganya di Kuala Kangsar. Sebab itulah kios tersebut diberi nama ‘Roti Kukus Kaya Asli Kuala Kangsar’. 

Rasa kaya memang sedap, lemak manis.

Harga roti kukus pula sangat berpatutan dan terdapat dalam dua pakej. 

Pakej pertama ialah tiga buku roti dengan harga RM5 sahaja. Tetapi jika membeli pakej kedua dengan harga RM10, pembeli mendapat tujuh buku roti. Ertinya ada lebihan sebuku roti.

Jika anda ke Ipoh, singgah di Taman Cempaka untuk mencuba roti kukus kaya ini. 

Mungkin anda kerap makan roti bakar selama ini, jadi cubalah ubah citarasa. Menikmati roti kukus kaya Taman Cempaka pasti anda berpuas hati  dan mahu lagi. - KitaReporters

You will be interested

Tiada lagi A. Victor! Bermula mengejar kawan! Jadi jagoan balapan 400m Sukan Asia Tenggara!

Datuk Asirvatham Victor Asiruvatham (A Victor) meninggal dunia di Hospital Pakar Ipoh pada usia 80 tahun akibat komplikasi selepas pernah jalani pembedahan kaki

Tak punyai kedua-dua tangan! Tapi Jimat tetap gigih berniaga! Jual kasut dengan berjalan kaki!

Tular video lelaki yang bernama Jimat. Sekalipun dia tak punyai kedua-dua belah tangan tapi tetap gigih berusaha berniaga jual kasut ke sana ke sini cari rezeki
Isa Ramli in Kisah Insan 10 hours ago

Berita Terkini| Hujan lebat! 59 keluarga di Mentakab sambut raya di Pusat Pemindahan Sementara!

Sambutan raya bagi 59 orang penduduk daripada 17 keluarga di Kg Batu Kapor, Mentakab suram apabila terpaksa sambutnya di PPS selepas kediaman mereka dinaiki air
News Editor 1 in Kisah Insan 18 hours ago

Video| Akibat cemburu, lelaki sanggup bakar kekasihnya hingga mati! Tubuh mangsa melecur 80%!

Kerana rasa cemburu, Dede Iskandar bertindak membakar Indah Daniarti selepas bergaduh kerana Indah dikatakan ada hubungan dengan lelaki lain di Cianjur, Jawa
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Terbaiklah McDonald's, Astro! McDelivery Berbakti agih barang makanan untuk asnaf, frontliners!

McDonald's Malaysia, Astro menerusi McDelivery Berbakti usahakan penghantaran makanan dan keperluan harian kepada keluarga asnaf dan petugas barisan hadapan
Editor 1 in Kisah Insan 1 day ago