Kisah Insan 29 Mar, 2021

Video| Tak dapat terima ketentuan isteri meninggal! Suami cuba gali kubur tapi akhirnya pasrah!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya di Utusan Malaysia pada 2007 dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin.

Share this


MENERIMA kenyataan kehilangan orang yang paling disayangi bukan semudah kata-kata, namun sebagai umat Islam wajib untuk terima ketentuan itu dengan kesabaran dan keredaan kerana semua yang hidup pasti akan berakhir dengan kematian.

Kisah sama turut berlaku kepada seorang lelaki dari Semarang, Indonesia dilaporkan bertindak luar kawalan dengan menggali kubur isterinya yang meninggal dunia.

Kelakuan itu menjadi tular selepas video berkenaan dimuat naik dalam Instagram @fakta.indo dot telah tersebar luas dalam media sosial baru-baru ini.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kubur


Menerusi ruangan kapsyen pada hantaran video berkenaan, lelaki tersebut dikatakan tidak dapat menerima ketentuan dan menerima takdir isterinya telah dijemput Illahi.

Malah menerusi video yang berdurasi 15 saat itu menyaksikan lelaki berkenaan yang memegang cangkul cuba menggali tanah kubur miliknya isteri.

Mungkin kerana terlalu rindu dia tergamak melakukan.Bagaimanapun, lelaki berkenaan tidak meneruskan usaha menggalikan sebaliknya menghumbankan muka dan dirinya ke arah tanah yang digali.

Dalam keadaan emosi tidak terurus, dia akhirnya tidak meneruskan hasrat itu.Perkongsian video berkenaan telah disaksikan lebih 517,000 kali yang rata-rata sebak melihat aksi suami malang berkenaan.

Sabarlah setiap yang hidup akan berakhir dengan kematian, walaupun terpaksa berpisah kita perlu teruskan kehidupan selain banyakkan berdoa kepada si mati bagi memudahakan urusannya di sana.

 Setiap perkara atau ketentuan itu adalah luar daripada kotak pemikiran kita dan tidak boleh diubah-ubah kerana telah tertulis sejak di Loh Mahfuz.

Meninjau ke ruangan komen ramai yang bersimpati dengan tindakan si suami itu dan berharap dia mampu menerima kenyataan pahit tersebut. Salam takziah. - KitaReporters


 


2
1
13
1
1
You will be interested

Dikebumikan sejak 17 tahun lalu! Mayat guru ngaji al-Quran masih sempurna, wangi seperti diawet!

Meskipun telah dikebumikan sejak 2004 namun mayat guru mengaji al-Quran Allahyarham Ustaz Muhya Rudia ditemukan di dalam kubur masih sempurna serta berbau wangi

Adnan Mohamad in Kisah Insan 6 days ago

Aneh tapi benar! Pernah bertanding sebagai wanita! Kini Aprilia bertunang dengan teman wanita!

Aprilio Perkasa Manganang bekas pemain bola tampar Indonesia yang bertanding sebagai wanita tetapi kemudian bertekad untuk jadi lelaki interseks selepas bersara
Zul Akmar Jamaludin in Kisah Insan 1 day ago

Video| Ular sawa berjaya ditangkap! Hasil laporan live Haziq Asyraf! Dah macam wartawan kau dik!

Muhammad Haziq Mohd Asyraf buat laporan live berkenaan seekor ular sawa dijumpainya di salah satu kawasan market di Bukit Selambau jadi tular dalam media sosial
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 1 day ago

Video| Keluarga Malaysia: JPJ, polis santuni penghidap kanser cilik! Hadiah hari lahir terindah!

Anggota JPJ serta Polis Setiu bersama santuni Ahmad Shafir Fathurrahman Mohd Sobri, pengidap penyakit kanser saraf dan leukimia tahap 4, sempena hari lahirnya
Noor Hayati Mamat in Kisah Insan 3 days ago

Video| Allah sayang kita! Rezeki tak terduga! Ebit Lew hadiahkan rumah buat rider galas anak OKU!

Azimah Abdul Rahim, seorang ibu jadi penghantar makanan sambil galas anaknya yang cacat penglihatan (OKU buta) demi cari rezeki terima bantuan Ustaz Ebit Lew
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago