Kisah Insan 29 Mar, 2021

Video| Tak dapat terima ketentuan isteri meninggal! Suami cuba gali kubur tapi akhirnya pasrah!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


MENERIMA kenyataan kehilangan orang yang paling disayangi bukan semudah kata-kata, namun sebagai umat Islam wajib untuk terima ketentuan itu dengan kesabaran dan keredaan kerana semua yang hidup pasti akan berakhir dengan kematian.

Kisah sama turut berlaku kepada seorang lelaki dari Semarang, Indonesia dilaporkan bertindak luar kawalan dengan menggali kubur isterinya yang meninggal dunia.

Kelakuan itu menjadi tular selepas video berkenaan dimuat naik dalam Instagram @fakta.indo dot telah tersebar luas dalam media sosial baru-baru ini.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kubur


Menerusi ruangan kapsyen pada hantaran video berkenaan, lelaki tersebut dikatakan tidak dapat menerima ketentuan dan menerima takdir isterinya telah dijemput Illahi.

Malah menerusi video yang berdurasi 15 saat itu menyaksikan lelaki berkenaan yang memegang cangkul cuba menggali tanah kubur miliknya isteri.

Mungkin kerana terlalu rindu dia tergamak melakukan.Bagaimanapun, lelaki berkenaan tidak meneruskan usaha menggalikan sebaliknya menghumbankan muka dan dirinya ke arah tanah yang digali.

Dalam keadaan emosi tidak terurus, dia akhirnya tidak meneruskan hasrat itu.Perkongsian video berkenaan telah disaksikan lebih 517,000 kali yang rata-rata sebak melihat aksi suami malang berkenaan.

Sabarlah setiap yang hidup akan berakhir dengan kematian, walaupun terpaksa berpisah kita perlu teruskan kehidupan selain banyakkan berdoa kepada si mati bagi memudahakan urusannya di sana.

 Setiap perkara atau ketentuan itu adalah luar daripada kotak pemikiran kita dan tidak boleh diubah-ubah kerana telah tertulis sejak di Loh Mahfuz.

Meninjau ke ruangan komen ramai yang bersimpati dengan tindakan si suami itu dan berharap dia mampu menerima kenyataan pahit tersebut. Salam takziah. - KitaReporters


 


2
1
13
1
1
You will be interested

Video| Betul ke ni? Aliff Syukri menangis! Undur diri dari media sosial! Netizen anggap hanya helah?

"HARI tu kata dah insaf, buat lagi. Betul ke? Dato ni insaf betul2 ke? Sekali dua bolehlah dianggap khilaf tapi kalu berulang, itu bukan khilaf lagi" - Netizen

Video| Tabik spring kakak ni! Terjatuh masa buat catwalk! Tapi model tetap profesional di runway!

Tular video seorang model atau peragawati yang terjatuh ketika peraga baju sehingga jadi tarikan ramai tapi wanita itu teruskan acara dengan penuh profesional
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 2 hours ago

Video| Keberanian bawa padah! Pemandu gagal redah laluan dinaiki air! Jengkaut jadi penyelamat!

Seorang pemandu trak pikap yang dilihat sangat berani menyeberangi sebatang sungai di kawasan pedalaman Sarawak walaupun tahu arus deras akhirnya membawa padah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 5 hours ago

Video| Besar pahala cikgu ni! Guru jadi pengasuh adik pelajar! Kakak dalam kelas ikuti pelajaran!

Seorang guru sekolah meengah kongsi video dia jadi pengasuh kepada adik salah seorang pelajarnya yang akan menduduki SPM ketika dalam kelas kerana tiada penjaga
Fitri Hazim in Kisah Insan 1 day ago

Video| Hebatnya cikgu ini! Guna kreativiti sendiri! Bagi murid-murid mudah faham, minat belajar!

Tular video guru @nanadayana mengajar murid-muridnya mengenai hari dalam seminggu dalam bahasa Inggeris dengan cara kreatif sekali gus tarik minat anak didiknya
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago