Insan & Komuniti 17 Jul, 2021

Video| Petani yang prihatin! Sumbang hasil pertanian kepada penduduk kampung! Terkesan Covid-19!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this
Yudo (tengah) memberikan sayur yang ditanam di sekelling rumah kepada penduduk kampung yang memerlukan. - Kredit foto: Sedutan video dari Kompas.TV.


PADA ketika pandemik Covid-19 masih teruk melanda, bukan hanya golongan berada yang menghulurkan bantuan. 

Golongan berpendapataan sederhana yang berjiwa prihatin juga tampil menghulurkan sumbangan apa yang boleh kepada mereka yang lebih memerlukan. 

Seorang petani dari Klaten, Jawa Tengah bernama Yudo yang lebih dikenali sebagai Yudo Prihatin, 52, berkongsi hasil tuaian sawah dan kebun sayurnya secara percuma kepada jiran-jiran dan penduduk kampung yang terkesan dengan pandemik Covid-19.

Lagi cerita-cerita menarik berkaitan petani


Lelaki warga Demak Ijo, Kecamatan Karangnongko, Klaten itu menyatakan, dirinya rasa terpanggil untuk membantu sesama masyarakat ketika keadaan sukar sekarang.

"Walaupun hanya petani, saya ingin berkongsi dengan masyarakat, jiran-jiran yang terkesan Covid-19," katanya kepada Kompas.TV, Khamis, 15 Julai 2021.

Yudo, dalam kalangan penduduk kampung, dikenali sebagai petani yang prihatin terhadap sesama penduduk. 

Selain menanam sayur-sayuran seperti tomato, saderi dan terong di sekitar halaman rumahnya, Yudo juga menanam padi dan pelbagai sayur di ladang.

Ketika waktu menuai, Yudo mengajak sejumlah anak muda di kampungnya untuk memungut hasil tanaman. Sebahagian dijual dan sebahagian lagi diberi secara percuma kepada penduduk yang memerlukan

"Saya berkerjasama dengan ketua kampung untuk memberi bantuan sayur dan hasil beras kepada mereka yang memerlukan.” katanya.


Yudo menunjukkan tanaman cili yang ditanam di ladangnya. - Kredit foto: Tribun Jabar


Sementara itu, tindakan prihatin Yudo mendapat penghargaan daripada penduduk. Salah satunya Ketua Kampung Desa Demak, Ijo Ery Karynato. 

"Ia sangat luar biasa, kerana di Demak Ijo juga ada yang terkena positif Covid-19," katanya.

Perkara senada juga diluahkan oleh Yusuf Rohmadi, iaitu salah seorang warga Demak Ijo. Menurut Yusuf, siapa pun boleh mengambil secara percuma hasil tuaian Yudo.

"Untuk siapa saja yang lalu boleh terus memetik tanaman dari pokok. Ia cukup membantu penduduk yang kesempitan kewangan untuk membeli keperluan harian,” kata Yusuf.

Yudo mula melakukan kerja amal ini sejak April 2020. - KitaReporters


1
0
0
0
0
You will be interested