Kisah Insan 16 Apr, 2021

Nikmat Nik Man Mat Yasin! Dari penjaja pasar malam, atendan pam kini usahawan berjaya di Setiu!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

TIGA buah bas persiaran T Holidays di hentian bas Bandar Permaisuri, Setiu.


CAHAYA lampu menerangi pasar malam yang sekali kalanya kedengaran riuh rendah suara orang melelong barangan murah  pasti mengingatkan kembali kenangan lampau kira-kira 20 tahun lalu.

Hampir tujuh tahun Nik Man Mat Yasin, 45, mengabdikan diri untuk mencari rezeki menjual air minuman seperti air kelapa dan air batu campur di beberapa tempat pasar malam di daerah Setiu

Malah bukan setakat itu sahaja, Nik Man yang tinggal di Kampung Banggol, Setiu, Terengganu masih terbayang lagi ada kalanya dia tertidur di atas kerusi bertemankan pam minyak petrol di Bandar Permaisuri, Setiu pada waktu dinihari sambil menunggu pelanggan datang.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penjual air minuman


NIK MAN MAT YASIN


TAPAK pasar malam di Kampung Saujana, Setiu yang suatu ketika dahulu Nik Man bersama isterinya pernah menjual air minuman di pasar itu.


Apabila mengenangkan kisah-kisah yang telah berlalu dimamah usia zaman betapa sedih kehidupannya bersama isteri tersayang, Rosmawati Che Razali, 42, menempuh liku-liku penghidupan sebelum mereka berjaya menubuhkan sebuah syarikat T. Holidays Travel & Tours Sdn Bhd pada 2008.

Di bawah syarikat tersebut, dia memiliki tiga buah bas persiaran dan sebuah van persiaran, selain mengendalikan kaunter tiket bas ekspres dan mengurus pakej pelancongan di dalam dan luar negara.

Di samping itu, dia kini mempunyai juga dua cawangan Skynet di Bandar Permaisuri dan Merang yang mengendalikan perkhidmatan penghantaran barang-barang serta dokumen termasuk barangan beku.


ROSMAWATI Che Razali yang sentiasa membantu Nik Man dalam pengurusan T Holidayas Travel & Tours Sdn Bhd.


Kejayaan perniagaannya amat memberangsangkan sehingga pada tahun 2020, dia bercadang membeli tiga lagi buah bas persiaran dan permit sudah ada tetapi disebabkan pendemik Covid-19 sedang melanda negara kita lalu menyebabkan hasrat itu terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu. 

Namun semua kejayaan yang dihasilkan itu terpaksa menempuh onak serta duri dengan hati yang tabah dan hanya Allah sahaja yang mengetahuinya.


SKY Net yang terletak di Bandar Permaisuri, Setiu.


Ketika ditemui di pejabatnya di Bandar Permaisuri, Setiu, Nik Man berkata, kira-kira 20 tahun lalu memang dia bersama Rosmawati serta seorang anak pada ketika itu sentiasa hidup dalam kesusahan.

Walaupun hidupnya susah, kata Nik Man, dia jauh sekali meminta wang perbelanjaan dari kedua-dua bapanya bagi menyara dirinya, sebaliknya dia hari demi hari berusaha untuk mengubah corak kehidupan keluarganya dengan menjinakkan dirinya dalam dunia perniagaan.


NIK Man bersama kakitangannya di Pejabat  T Holidays di Bandar Permaisuri.


Kisahnya bermula pada 1998 sewaktu itu dia bekerja sebagai Pekerja Am Rendah (PAR) di Perpustakaan Awan Daerah Setiu dengan gaji harian iaitu RM15 sehari dan ini bermakna jika dia tidak bekerja serta bercuti gajinya tidak akan dibayar.  

Perjalanan hidup Nik Man yang lampau dengan penuh pahit maung, duka dan suka yang dilalui dirinya kurang diketahui orang lain sebelum memperolehi kejayaan yang agak membanggakan seperti dikecapi sekarang. 

Menurutnya, bayangkan betapa susah dirinya dan dia merasa tidak ada orang lain seperti dirinya yang sanggup melakukan tiga jenis pekerjaaan dalam masa sehari.


NIK Man sedang membuat semakan nama penumpang yang menaiki bas persiarannya sebelum berlepas.


``Pukul 8 pagi hingga 5 petang saya bekerja PAR di perpustakaan Setiu kemudian pada pukul 6 petang lebih hingga 9 malam saya pula menjual air minuman bersama isteri di pasar malam dan jam 10 malam hingga 7 pagi saya bekerja lagi di stesen minyak sebagai atendan pam dengan gaji RM450 sebulan. 

``Kalau saya tidak berbuat demikian tidak cukup perbelanjaan kami kerana saya berkerja PAR pendapatan dikira berdasarkan saya bekerja setiap hari bukanlah gaji bulanan dan saya bekerja di stesen minyak selama tiga tahun,’’ katanya yang mempunyai lima orang anaknya. 

Nik Man memberitahu dia bertindak sebegitu kerana yakin bahawa tiada siapa pun dapat mengubah corak kehidupan mereka ke arah yang lebih baik kecuali diri sendiri.Selepas berniaga di pasar malam dan bekerja di stesen minyak Nik Man beralih arah dalam bidang perniagaan lain dengan membuka kaunter tiket bas express di Bandar Permaisuri selain menjalankan pakej pelancongan. 

``Terima kasih yang tidak terhingga kepada orang ramai atau individu di daerah Setiu yang sentiasa menyokong perkhidmatan kami kerana tanpa anda semua, siapalah T. Holidays Travel & Tour Sdn Bhd,’’ katanya  ketika ditemui pada 12 April 2021. - KitaReporters


You will be interested

Video| Dibuang kerja! Dani nekad bawa isteri, 2 anak balik kampung! Jalan kaki beratus kilometer!

Dani dibuang kerja sebuah kilang di Gombong, Jawa Tengah. Nekad bawa isteri dan 2 anak pulang ke kampungnya di Jalan Jalak Harupat, Soreang, Bandung, Jawa Barat

AJK Tionghoa KRT Jalan Kenanga, Dungun santuni masyarakat Islam! Turut kongsi kebaikan Ramadan!

KRT Jalan Kenanga, Dungun yang semua AJK kaum Tionghoa turut dekati komuniti Islam untuk program agihan barangan keperluan dan juadah bersahur sempena Ramadan
Mohammad Ishak in Kisah Insan 2 hours ago

Program Agihan Sumbangan Ramadan KRT Kasturisari! Bantu 28 keluarga rai Aidilfitri dalam PKP!

KRT Kasturisari Presint 14, Bandar Sungai Buaya, Hulu Selangor bantu 28 keluarga dalam komuniti yang terkesan kerana PKP untuk terima bantuan barangan keperluan
Rosdi Ismail in Kisah Insan 2 hours ago

Kausar Kasih gembirakan hati warga emas! Kausar Wealth hulurkan sumbangan sempena Aidilfitri!

30 perunding pewarisan harta Islam dari Kausar Wealth Management kongsi rezeki dengan warga emas di Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia dan Pusat Jagaan Nur Hasanah
Rosdi Ismail in Kisah Insan 3 hours ago

Video| Mutoharoh lontar wang kertas berjumlah Rp100j dari balkoni! Duit raya untuk para pekerja

Mutoharoh, usahawan beg tangan wanita, lontar duit kertas berjumlah Rp100 juta dari balkoni banglonya di Pakis, Malang sebagai bonus hari raya bagi pekerjanya
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 12 hours ago