Kisah Insan 30 Aug, 2021

Video| Imam masjid meninggal selepas terjatuh di kerusi mimbar khatib! Membaca khutbah Jumaat!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

Kredit foto: FB Rindu Masjid


INNALILAHI wainnailaihi rojiun! Seorang Imam Besar, Masjid Raya Baitul Izzah Bengkulu, Indonesia, Puad Muzakar Siregar meninggal dunia selepas terjatuh di kerusi mimbar khatib ketika sedang membaca khutbah solat Jumaat pada 27 Ogos 2021 lalu. 

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira pukul 12.55 tengah hari, Allahyarham sedang membaca khutbah yang kedua sebelum dia secara tiba-tiba terjatuh di kerusi mimbar tersebut.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan husnul khatimah

Allahyarham Puad Muzakar Siregar meninggal dunia ketika sedang membaca khutbah solat Jumaat di Masjid Raya Baitul Izzah, Bengkulu pada 27 Ogos 2021. - Kredit Foto : Tribunnews.comSelepas terjatuh di kerusi mimbar itu, Allahyarham dilihat tidak bergerak ataupun tidak bangkit lagi  untuk meneruskan bacaan khutbah itu.

Melihat keadaan tersebut, para jamaah serta pengurus masjid berkenaan mengusung Allahyarham dalam keadaan tubuh yang lemah dan tidak sedar diri  ke bilik imam berhampiran dengan mimbar itu.


Gambar dirakam dari video CCTV ini menunjukkan Allahyarham Puad sedang memberikan khutbah. - Kredit foto: iNews TV


Allahyarham Puad meninggal selepas terjatuh di kerusi mimbar khatib. - Kredit foto: Tribunnews.com


Dipetik laporan SuaraRiau.id pada 28 Ogos 2021 memberitahu, meskipun berlaku kejadian sedemikian ke atas iman besar itu, solat Jumaat pada hari tersebut diteruskan dengan seorang khatib bernama Rusli M Yakub yang bertindak sebagai pengganti imam itu.

Sebaik sahaja selesai solat Jumaat, para jamaah serta pengurus masjid pergi ke bilik imam untuk melihat Puad dan mendapati bahawa Allahyarham sudah pun meninggal dunia.


PARA jamaah yang hadir solat Jumaat di Masjid Raya Baitul Izzah melihat jenazah Puad. - Kredit Foto: Tribunnews.com


Jenazah Allahyarham disolatkan di masjid itu dan dikebumikan selepas solat asar pada hari tersebut.

Sepanjang hayatnya Allahyarham Puad adalah seorang yang hebat, baik dan periang selain dapat menghafalkan al-Quran 30 juz dan kematiannya amat mengejutkan para jamaah di masjid berkenaan.

Allahyarham juga dikenali seorang ulama yang hebat yang amat disegani masyarakat di daerah itu. - KitaReporters


Kredit foto: Liputan6.com

0
1
5
0
2
You will be interested

Terbaiklah IKBN Pekan! 30 pelajar sertai gotong-royong di Lepar, Pekan! Usaha khidmat masyarakat

Seramai 30 pelajar IKBN Pekan sertai Gotong-royong Perdana di Batu Lapan Lepar, Pekan. Kesemua mereka adalah peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (ARPRM)

Video| Lahir dengan 11 jari, tanpa alat kelamin! Sering diejek, dihina! Ibu bapa reda ketentuan!

Pasangan Haryanto dan isterinya, Dewi Yulianti dari Sungai Landak, Cilincing dikurniakan seorang anak istimewa yang dilahirkan tanpa organ kelamin dan 11 jari
Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 3 days ago

Ingin pulang ziarah arwah ibu! Tapi terlibat kemalangan maut! Jenazah disatukan dalam lahad sama!

Hasrat anak untuk pulang menziarahi kematian ibunya tak kesampaian apabila dia terkorban dalam kemalangan dan dikebumikan dalam satu liang lahad bersama ibunya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

Kay terokai lombong emas! Kini bekal mesin dobi layan diri! Bukti ibu tunggal boleh juga hebat!

Datuk Kay bukan status ibu tunggal tidak halang dia berjaya selepas membabitkan diri dalam perusahaan melombong emas mentah di Kuala Lipis, Pahang.
Mohammad Ishak in Kisah Insan 5 days ago