Kisah Insan 15 May, 2021

Kepiluan isteri kru KRI Nanggala 402! Hanya dapat berswafoto dengan gambar suami pada 1 Syawal!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

ANAK-ANAK kapal Tentera Laut KRI Nanggala 402.


HANYA dengan berswafoto (berselfie) bersama foto suami tersayang yang terkorban dalam tragedi tenggelam kapal selam KRI Nanggala 402 pada 25 April 2021 lalu dapatlah menghilangkan kerinduan yang melanda terhadap isteri-isteri anak kapal terbabit ketika menyambut hari lebaran penuh bermakna serta bahagia yang disambut umat Islam di seluruh dunia pada Khamis, 13 Mei 2021 lalu. 


Lagi cerita-cerita tragedi berkaitan KRI Nanggala 402

MITA Sofia berswafoto bersama foto wajah suaminya pada pagi 1 Syawal, 13 Mei 2021. - Kredit Foto : Tribunnews.com


Bagi isteri Allahyarham Yoto Eki Setiawan, Mita Sofia Kurmiaviratama berkata tindakannya berswafoto bersama gambar suaminya berpakaian seragam penuh Tentera Nasional Indonesia (TNI) Angkatan Laut (AL) membayangkan seolah-olahnya suaminya hadir di sisinya menyambut hari lebaran itu yang penuh makna bersama Yoto Eki yang tersayang itu.

Wanita itu melakukan pelbagai selfie bersama foto suaminya yang terpaku indah itu dapat juga menghilangkan kerinduannya sejak ketiadaan Yoto Eki ekoran tragedi malang kapal selam itu.


MITA SOFIA


``Suami saya tetap hadir di sisi saya dengan wajah tersenyum untuk menyambut hari lebaran bersama anak kandungan bayi sulung saya,’’ kata Mita yang baharu berkahwin dengan Yoto Eki pada 8 November 2020 lalu.

Mita dalam Instagramnya turut mencurahkan keluhan hatinya yang terpaksa hidup bersendiri bersama anaknya yang bakal dilahirkan tidak lama lagi selepas pemergian suami tercinta ketika menjalankan tugasan di Perairan Utara Pulau Bali baru-baru ini. 

Turut terkorban dalam tragedi  KRI Nanggala 402 yang karam di dasar laut ialah 52 lagi anak kapal lain. 


Foto perkahwinannya dengan Yeko Eki pada 8 November 2020. - Kredit Foto : Tribunnews.com 


Tribunnews.com melaporkan pada 13 Mei 2021,  Mita dalam Intagramnya juga berkata hasratnya untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri buat pertama kali dengan suami yang tersayang tidak kesampaian.

``Apa pun saya tetap berdoa semoga dia tetap tenang di sana bersama rakan-rakan seperjuangannya demi untuk tanah air,’’ katanya dipetik daripada Tribun Jakarta.com.

``Setiap kali mahu berangkat kerja atau belayar kaka (suami) selalu bilang pada anak dalam kandungan perut saya iaitu sihat-sihat dek dalam perut mama, jangan nakal-nakal yaa, jaga mama, asalamualaikum papa mau kerja cari wang buat dede owe,’’ tulis Mita Sofia.Selanjutnya Mita Sofia berkata, dia akan jaga anak yang bakal dilahirkan supaya menjadi seorang anak yang soleh dan berguna sebagaimana diharapkan oleh arwah suaminya.

``Insya Allah adik (Mita) bakal jaga anak kita sampai tumbuh (membesar) menjadi orang yang sukses dunia akhirat, soleh dan berbakti kepada orang tua,’’ janjinya sambil Mita memeluk erat foto suaminya dengan linangan air mata pada pagi Syawal itu. - KitaReporters


UPACARA menabur bunga pada 30 April 2021 oleh isteri-isteri serta ahli-ahli keluarga anak kapal KRI Nanggala 402 yang terkorban di Perairan Utara Pulau Bali pad 25 April 2021.

3
1
1
0
0
You will be interested

Tolong kami! Bantu Afghanistan! GPM, MVM seru hulur lebih banyak bantuan! Musim sejuk nak tiba!

Global Peace Mission (GPM) Malaysia dan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) terpanggil bantu ringan beban dan berjaya agih 60 tan makanan asas kepada 5,000 orang.

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

BERNAS agih 3,000 pek barangan keperluan! Kepada golongan terkesan dan petugas barisan hadapan!

BERNAS tampil bantu komuniti terkesan, anggota barisan hadapan seperti polis dengan sediakan sumbangan barangan keperluan bagi meringankan beban ketika COVID-19
Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 day ago

Perjuangan Anita Yusop! Lawan penyakit tumor otak! Teruskan kembara prihatin Anita Bikers Club!

Di sebalik usaha berterusannya bantu mereka kurang bernasib baik melalui kembara prihatin Anita Bikers Club, Anita Yusop bergelut melawan penyakit tumor otak
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 2 days ago

Jadi negara tua: Biro Warga Emas perlu diwujudkan! Lindungi hak mereka! Demi jamin masa depan!

SEBAGAI persiapan negara menjadi 'negara tua' dalam tempoh kurang 10 tahun ini, perisai penting dalam memelihara kebajikan golongan itu perlu diutamakan.
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Pelajar berfoto bersama ijazah di pusara bapa! Lihat papa! Aku miliki ijazah sama macam papa!

Tular foto Nadhifa Laudza Shabrina junjung ijazah sarjana mudanya di pusara bapa pada Okt 2021 sebagaimana dia junjung ijazah sarjana arwah bapa pada Okt 2009
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago