Kisah Insan 22 Jun, 2021

Ziona Chana dah tiada! 39 isteri hilang suami serentak! Pengganti 'Dinasti Chana' mula dicari!

@kartini mohd noor
Pernah berkhidmat sebagai 1. Stringer Berita Harian 2. Wartawan Berita Harian 3 . Penyunting Harian Metro 4. Grup Editor Majalah IBUBAPA 5. Advisor Takaful Great Eastern Berhad

Share this

Dinasti Chana...Ziona Chana bersama anak-anaknya, - Kredit gambar: Pinterest


SEORANG lelaki di pedalaman India yang menghidupkan amalan poligami luar biasa di dunia, Ziona Chana diketahui memiliki 39 isteri dan 94 anak, akhirnya menamatkan legasinya apabila menghembuskan nafas terakhirnya ketika usia 76 tahun pada Ahad 13 Jun 2021 lalu, pada kala hati dia masih terbuka menambah isteri. 

Dia yang mewarisi `Dinasti` Chana sejak 1942 daripada ayahnya yang memiliki tujuh isteri mula berpoligami selepas berkahwin pada usia 17 tahun. Pernah dalam setahun itu, dia dikatakan berkahwin dengan 10 wanita sekali gus. 

Sehingga akhir hayatnya, dia meninggalkan 176 ahli keluarga termasuk 33 cucunya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan poligami


Image: Ziona Chana in October 2011.

Ziona Chana. - Kredit gambar: Adnan Abidi dari Reuters 


Reuters yang memetik pengumuman Ketua Menteri Wilayah Mizoram, Zoramthangga tentang kematian lelaki itu berkata, Ziona Chana tinggal bersama keluarganya di bangunan empat tingkat dengan 100 bilik di Baktawng, pedalaman wilayah Mizoram

Lelaki itu ada bilik persendirian bersebelahan asrama dihuni oleh isterinya secara berkongsi dan setiap malam dia akan ditemani tujuh atau lapan isteri untuk `bersukaria`.

N World memetik cara hidup Ziona itu sama dengan seorang lagi pengamal poligami dari Kanada, Winston Blackmore yang menjadi ketua agama Mormon, yang dikatakan memiliki 27 isteri dengan 178 ahli keluarga termasuk150 anak.Dinasti Chana itu diasaskan oleh bapa Ziona pada 1942 yang membenarkan amalam poligami dan sejak itu, ayah mula mempunyai beratus keluarga yang menjadi pengikutnya. Kemudian gaya hidup itu menjadi daya penarik kepada pelancong dari seluruh dunia.

Pada 2011, Ziona memberitahu Rueters,"Saya masih mahu menambahkan bilangan ahli keluarga dan bersedia bila-bila masa, berkahwin lain. Saya ada ramai orang yang perlu dijaga, disayangi dan rasa sangat bertuah."

Anak sulungnya, Parliana Baktawng memberitahu media The National, dia perlu menunggu kelulusan jawatankuasa gerejanya siapa yang perlu dipilih sebagai ketua walaupun anak sulung. Baktawng memiliki dua isteri dan 11 anak.


Siamthangi....saya bahagia dan rasa bertuah. - Kredit gambar: Asiaone.


Ketika hidupnya, isteri nombor 39 mendiang Ziona, Siamthangi ketika ditemui, berkata dia tidak kisah menjadi isteri yang keberapa pun malah tidak peduli kalau usia lelaki itu boleh menjadi bapanya. 

"Saya bertuah dipilih daripada semua wanita untuk menjadi isterinya.`Kakak sulung' sudah atur jadual bersama suami dan sangat adil. Jadi kami tidak perlu cemburu," katanya yang mempunyai anak perempuan berusia lima tahun dengan lelaki itu.

Isteri pertamanya yang dipanggil `kakak sulung'  Zathiangi, 71, yang menguruskan rumah "Chhuanthar Run" (Rumah Generasi Baru) istana empat tingkat dengan 100 bilik dan 17 bilik mandi, bangga kerana menjadi `permaisuri` pertama dikahwini ketika usia suaminya 17 tahun dan kini dia ketua kepada isteri yang mengurus makan minum keluarga besar itu dan keperluan batin suaminya.

Tugasan Zathiangi termasuk membuat jadual untuk semua madunya, 22 daripadanya berumur bawah 40 tahun secara bergilir-gilir melayan suami mereka. Menghabiskan masa dengan suami, bermakna mereka berpeluang tidur sekatil, melayan makan minum, menyediakan air mandian dan memilih pakaian.

Isteri nombor 34, Rinkimi, 38, yang berkahwin dengan Ziona lebih 20 tahun memberitahu, dia melayan suaminya seumpama `tuhan`, lelaki paling kacak di kampung dan rasa bertuah bersuamikan lelaki itu.


Hebat dan kuasa luar biasa. - Kredit gambar: Dailyhunt.


Ziona mempunyai bilik peribadi, dilengkapi katil kelamin dan semua isterinya berkongsi bilik macam asrama. Mereka diberi sebuah katil dan satu almari pakaian. Madu muda ditempatkan berhampiran bilik suaminya dan yang sudah tua diberi bilik di tingkat atas.

Wanita yang dikahwini lelaki itu asalnya anak yatim dan gadis miskin dari kawasan pembalakan dan industri aluminium di Aizawl, empat jam memandu dari ibu kota Mizoram.

Semasa hidupnya, Ziona Chana memuji isterinya nombor 37 paling cantik sekali. - KitaReporters


Kredit foto: thefederal.com


Kredit foto: BBC

1
1
0
0
1
You will be interested

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Kembar 4 uji kesabaran ibu bapanya! Bancuh susu 1.5 gelen sehari! 24 kali tukar lampin!

Jenny Marr dari Texas dan suami, Chris teruja urus anak kembar empat mereka - Hudson, Harrison, Henry, Hardy - termasuk menukar lampin sebanyak 24 kali sehari
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 hours ago

Video| Tak ada niat nak bogel, gurau je! Adi minta maaf! Netizen maafkan! Tapi jangan buat lagi!

Dengan rendah diri saya ingin mohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia disebabkan video saya yang baru-baru ini. Saya berjanji takkan mengulanginya lagi - Adi
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 6 hours ago

Si Raja Libas Pari telah pergi! Perejam emas Sukan SEAP 1965, Kasim Bakar meninggal dalam tidur!

Mohd Kasim Abu Bakar, 78, yang perkenal teknik libas pari dengan mengiringkan badan sambil kaki rembat bola takraw, meninggal di rumahnya di Kampung Baru, KL
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 11 hours ago

Wanita besi! Zai Zaiton ceburi bidang lombong pasir, bijih besi! Kini hasilkan produk kesihatan!

Zai Zaiton Saad, dari Butterworth, bukan sekadar jadi kontraktor tapi turut lakar kejayaan teroka sektor perlombongan bijih besi. Kini hasilkan produk kesihatan
Mohammad Ishak in Kisah Insan 3 days ago