Kisah Insan 25 Jul, 2021

Pasangan warga emas terselamat! Pokok durian sedang berbuah hempap rumah! Tumbang semasa ribut!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Hassan Mohamad menunjukkan bahagian dapur yang rosak selepas dihempap oleh pokok durian.


PASANGAN warga emas terselamat daripada maut apabila sebatang pokok durian tumbang dan menghempap rumah mereka dalam kejadian ribut yang melanda Kampung Tok Raja, dekat Jertih, Terengganu, pada Jumaat 23 Julai 2021 lalu. 

Mangsa, Hassan Mohamad, 88, dan isterinya Munah Awang Kechik, 73, nyaris ditimpa batang pokok durian dalam kejadian kira-kira jam 5 petang ketika kedua warga emas berkenaan sedang bersiap untuk menunaikan solat asar.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pokok tumbang

Pokok durian sedang berbuah menghempap rumah didiami pasangan warga emas di Kampung Tok Raja, Jertih


Bagaimanapun, Hassan cedera pada dahi selepas terkena serpihan atap manakala Munah pula terselamat apabila bongkah konkrik simen yang ditimpa batang durian terjatuh berhampiran dengan beliau.

Menurut Hassan, ketika kejadian beliau sedang berada di tandas untuk mengambil wuduk bagi menunaikan solat asar, dan tiba-tiba terdengar dentuman kuat berlaku dalam rumahnya.


Hassan Mohamad


Munah Awang Kechik


“Apabila menoleh ke luar kelihatan pokok durian yang ditanam berhampiran rumahnya tumbang dan terkena di bahagian dapur,” katanya.

Ketika itu, isterinya Munah sedang menunaikan solat tetapi tidak sempat menyelesaikan solat apabila bongkah simen hampir terkena pada badannya.

Hassan berkata, kejadian itu amat mengejutkan kerana ia berlaku dalam sekelip mata tetapi bersyukur kerana terselamat dalam kejadian berkenaan.


Muhammad Pehimi Yusof ditunjukkan bongkah simen yang hampir menimpa Munah ketika sedang mengerjakan solat


“Pokok durian berusia lebih 40 tahun itu sedang berbuah dan sudah gugur sejak dua minggu lalu,” katanya.

Anggota Angkatan  Pertahanan Awam (APM) Besut yang menerima panggilan kecemasan terus bergegas ke tempat kejadian untuk melakukan kerja-kerja menyelamat dan membersih pokok yang tumbang.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Muhammad Pehimi Yusof dan Pegawai Khas  Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh turut melawat mangsa pada Sabtu 24 Julai 2021 dan menyumbangkan bantuan kecemasan. - KitaReporters


Anggota APM Besut melakukan kerja-kerja memotong pokok durian yang tumbang

 

 

7
2
9
1
2
You will be interested

Semuanya kerana wang! Wanita mengaku terlantar lumpuh! Terima lebih RM3.25j sejak 13 tahun menipu!

Frances Noble di Hertfordshire, London sanggup mengaku dirinya lumpuh dan terlantar untuk dapat peruntukan kewangan yang disediakan bagi individu yang tak sihat

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Tragis! Bayi perempuan maut digigit ibu kandung sendiri! Dipercayai alami gangguan mental!

Bayi perempuan usia 3 bulan meninggal akibat digigit ibu kandung di Desa Rasabou, Bima, Nusa Tenggara Barat (NTB). Wanita itu dipercayai alami gangguan mental
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 1 day ago

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 2 days ago

Video| Doakan semoga segera sembuh! Emak patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk! - Anak

Emak cedera parah dengan patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk. Sudah sedarkan diri tetapi masih dalam pemantuan di Hospital Pulau Pinang - Yaya Gani
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 4 days ago

Syamsul Yusof yang multi-talented! Karya terus dapat sambutan hebat! Tak perlu gimik, raih simpati!

Semenjak Syamsul Yusof terlibat dalam pengarahan filem sama ada sebagai pelakon, penulis skrip, penerbit boleh dikatakan setiap filem itu pasti pecah panggung
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 4 days ago