Kisah Insan 06 Oct, 2021

CSR terbaik dua korporat! Kara Holdings, Harian Metro santuni warga emas terbiar di Mahmudah!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Yusri Abdul Malek (kiri), Abd Rahman Md Dawi dan Mohamad Izham Mohamad Haroun beramah mesra dengan penghuni di PJMM.


KARA Holdings Sdn Bhd pengendali Kedai Ayamas akan terus berkongsi rezeki daripada keuntungan perniagaan dengan pertubuhan atau pusat kebajikan bagi membantu mereka yang memerlukan pembelaan sebagai memenuhi tanggungjawab sosial syarikat (CSR).

Pengarah Eksekutifnya, Abd Rahman Md Dawi, berkata selain itu bukan mudah untuk mencari atau berjumpa dengan mereka yang sanggup melakukan kerja sukarela bagi menjaga serta mengurus kehidupan mereka yang ditimpa musibah atau warga emas yang hidup tersisih.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan


Pengerusi PJMM, Ruslan Saidin (dua dari kanan) menerima sumbangan daripada Pengarah Eksekutif Kara Holdings Sdn Bhd, Abd Rahman Md Dawi dan Pengarang Eksekutif (Pengeluaran) Harian Metro,  Abd Rahman Md Dawi  (dua dari kiri) pada Program Titipan Kasih Harian Metro Bersama Kedai Ayamas di PJMM, Semenyih, Selangor, pada 4 Oktober 2021. 


Menurutnya, ketabahan sukarelawan itu dan nasib yang menimpa warga emas khususnya melahirkan rasa keprihatinan Kara Holdings Sdn Bhd untuk bekerjasama dengan Harian Metro melaksanakan program CSR supaya dapat memberikan keceriaan kepada mereka.

Tambah beliau, kita mengakui bukan tugas yang mudah bagi mereka yang melakukan kerja sukarela itu untuk menjaga serta menguruskan kehidupan warga emas kerana rata-rata sudah lanjut usia dan menghidap pelbagai penyakit yang perlu disantuni setiap masa.


Yusri (kanan), Abd Rahman dan Mohamad Izham melawat penghuni PJMM yang terlantar di atas katil kerana keuzuran.


“Demi tanggungjawab sesama insan serta mengambil iktibar daripada pelbagai kisah penderitaan warga emas ini serta hubungan kekeluargaan pihak kami akan terus membantu mereka yang memerlukan bantuan.

“Impak daripada pandemik Covid-19 ini juga meninggalkan kesan mendalam kepada pusat jagaan warga emas yang amat memerlukan sokongan pihak luar supaya dapat terus menguruskan kehidupan penghuni dengan sempurna,” katanya ketika berucap pada Program Titipan Kasih Harian Metro Bersama Kedai Ayamas di Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia (PJMM), di Semenyih, Selangor, pada 4 Oktober 2021 lalu.

Turut hadir pada program itu, Pengarang Eksekutif (Pengeluaran) Harian Metro, Yusri Abdul Malek; Timbalan Pengurus Besar (Operasi) Kara Holdings Sdn Bhd, Mohamad Izham Mohamad Haroun; Pengerusi PJMM, Ruslan Saidin; Pengurus PJMM, Sazali Mohiden; Penasihat 1 dan 2 PJMM, Azman Rasman serta Mohiadin Bahado.


Yusri bertanyakan sesuatu kepada seorang penghuni yang gembira menikmati hidangan yang disediakan Kedai Ayamas.


Yusri pula berkata, program itu yang sudah 10 tahun dilaksanakan adalah bagi memenuhi CSR korporat Harian Metro untuk berkongsi rezeki dengan menyalurkan bantuan kepada anak yatim, keluarga miskin, ibu tunggal, asnaf, rumah kebajikan dan mangsa bencana alam.

Menurutnya, bantuan yang diberikan itu dalam bentuk fizikal, barangan keperluan asas, kelengkapan harian serta wang tunai manakala jalinan kerjasama dengan Kedai Ayamas antara inisiatif CSR mengenal pasti dan memberi sumbangan kepada masyarakat terutama dalam tempoh yang sukar.  

“Penularan wabak Covid-19 turut memberi kesan kepada pihak pengurusan PJMM dan program bersama Kedai Ayamas ini diharap dapat mengurangkan tekanan serta bebanan mereka yang sebaliknya mengundangkan keceriaan khusus kepada penghuni,” katanya. - KitaReporters


Mohiadin (kanan), Abd Rahman, Azman dan Mohamad Izham berbincang mengenai keperluan yang masih diperlukan untuk surau PJMM.

32
9
0
14
0
You will be interested

Video| Betul ke ni? Aliff Syukri menangis! Undur diri dari media sosial! Netizen anggap hanya helah?

"HARI tu kata dah insaf, buat lagi. Betul ke? Dato ni insaf betul2 ke? Sekali dua bolehlah dianggap khilaf tapi kalu berulang, itu bukan khilaf lagi" - Netizen

Video| Tabik spring kakak ni! Terjatuh masa buat catwalk! Tapi model tetap profesional di runway!

Tular video seorang model atau peragawati yang terjatuh ketika peraga baju sehingga jadi tarikan ramai tapi wanita itu teruskan acara dengan penuh profesional
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 2 hours ago

Video| Keberanian bawa padah! Pemandu gagal redah laluan dinaiki air! Jengkaut jadi penyelamat!

Seorang pemandu trak pikap yang dilihat sangat berani menyeberangi sebatang sungai di kawasan pedalaman Sarawak walaupun tahu arus deras akhirnya membawa padah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 5 hours ago

Video| Besar pahala cikgu ni! Guru jadi pengasuh adik pelajar! Kakak dalam kelas ikuti pelajaran!

Seorang guru sekolah meengah kongsi video dia jadi pengasuh kepada adik salah seorang pelajarnya yang akan menduduki SPM ketika dalam kelas kerana tiada penjaga
Fitri Hazim in Kisah Insan 1 day ago

Video| Hebatnya cikgu ini! Guna kreativiti sendiri! Bagi murid-murid mudah faham, minat belajar!

Tular video guru @nanadayana mengajar murid-muridnya mengenai hari dalam seminggu dalam bahasa Inggeris dengan cara kreatif sekali gus tarik minat anak didiknya
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago