Insan & Komuniti 02 Dec, 2023

Motivasi Hidup| Video| Ujian itu tanda Allah sayang kita! Semua diuji dengan ujian masing-masing!

@hariyati ariffin
Mantan Pensyarah Kanan , dalam bidang Kewartawanan, Penyiaran dan Komunikasi di UiTM Shah Alam.

Share this



Setiap orang ada ujian mereka masing-masing. Sebagai manusia kita sering diuji untuk melihat ketabahan dan kesabaran kita menghadapi kehidupan yang sangat mencabar ini. 

Memang tak dapat kita nafi, kadangkala kita rasa ujian dan dugaan yang Allah beri pada kita dah terlalu berat, kita mengeluh kita bersedih, walhal kita lupa ada orang lain lebih teruk diuji dan jika kita berada di tempat mereka kita mungkin tidak mampu menerima ujian sehebat itu.

Ketika kita diuji dengan masalah yang kita rasa berat, ada orang lain yang diuji dengan kematian ahli keluarga, kehilangan harta benda, kemiskinan, penyakit yang sangat teruk dan kesengsaraan hidup yang sangat menyiksa. Disaat ini adakalanya mereka hampir-hampir berputus asa namun berkat kesabaran dan ketabahan dan kekuatan semangat merekayang sangat tinggi, mereka bersandar pada bantuan Allah untuk terus bertahan dengan ujian yang sedang mereka lalui. 



Seperti kata Ustaz Ahmad Rizam, dunia ini tempat ujian, yang Allah nak tengok bukan ujian tu, tapi adakah kita menerima ujian yang Dia beri pada kita. 

"Ujian itu tanda Allah ingat pada kita. Hidup ni kalau senang je tak de susah, tak seronok, Sebab itu Allah bagi dalam hidup ini ada senang ada susah.  Ada sihat ada sakit. Itulah nikmat hidup. 

"Nabi juga berpesan "seseorang itu hampir kepada Allah dalam dua keadaan, satu masa dia susah, kedua masa dia sakit. Masa susah dan sakit lah manusia akan dekat pada Allah. Sebab itu lah ujian yang datang pada kita adalah sebagai tanda kasih sayang Allah," katanya. - KitaReporters


7
10
0
13
0
You will be interested