Insan & Komuniti 12 Jun, 2022

Apa dah jadi? Buang air bertakung guna penyodok dan kadbod undang kritikan netizen! Apa kata PSM?

@adzin naim mohammad
Penulis merupakan pelajar lepasan Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam bidang Komunikasi Penyiaran. Berpengalaman dalam bidang kewartawanan, pengacaraan, penulisan skrip dan fotografi. Penulis juga merupakan seorang tutor yang mengajar dalam subjek Matematik dan Bahasa Melayu.

Share this


Tindakan beberapa petugas Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) mengguna penyodok atau kadbod untuk membuang air bertakung di Stadium Nasional Bukit Jalil ketika perlawanan bola sepak Malaysia menentang Bahrain pada 11 Jun 2022 mengundang kritikan orang ramai terutama warga TikTok.

Melalui perkongsian video dalam Tiktok, ramai netizen mula mempersoalkan tindakan pihak bertanggungjawab ke atas stadium berkenaan dalam menangani masalah tersebut dengan lebih serius.


LagiRata-rata netizen memberi komen bahawa situasi tersebut tidak patut terjadi kerana ia dianggap tidak profesional.

Malah ada segelintir pihak berkata ia adalah satu perkara yang memalukan terutama melibatkan standard sebuah stadium nasional yang sepatutnya lebih baik dan mempunyai teknologi yang lebih bagus berbanding membuang air secara manual seperti mana diperlihatkan.


Tular gambar beberapa petugas yang menggunakan penyodok untuk membuang air bertakung.


Bagaimanapun, PSM berkata pihaknya tidak mengeluarkan sebarang arahan untuk membuang air keluar dari padang menggunakan penyodok dan kadbod sebelum aksi kelayakan Piala Asia 2023 antara Malaysia dan Bahrain di Stadium Nasional di Bukit Jalil, semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif PSM Mohd Faidz Sanusi berkata tindakan mengeluarkan air secara manual itu tidak sepatutnya dilakukan kerana venue tersebut mempunyai sistem perparitan yang berfungsi dengan baik untuk mengalirkan air yang bertakung di padang.

“PSM memang tidak mencadangkan mengeluarkan air secara manual seperti itu terutama sekali menggunakan penyodok dan kadbod seperti membersihkan lantai... sepatutnya tidak begitu.

“Padang ini ada sistem perparitan dan kalau tengok bila perlawanan bermula tiada lagi kelihatan air bertakung kerana ia memerlukan masa untuk air surut keluar,” katanya kepada pemberita, hari ini, 12 Jun 2022.Semalam, tular beberapa petugas dilihat menggunakan penyodok dan kadbod dalam usaha mengatasi masalah air bertakung di Stadium Nasional selepas hujan lebat yang mengakibatkan hampir sepenuhnya permukaan padang digenangi air.

Mengulas lanjut, Mohd Faidz berkata sistem perparitan di Stadium Nasional membolehkan permukaan padang yang bertakung kembali normal dalam tempoh 15 minit selepas hujan berhenti sementara sekiranya hujan lebat disusuli hujan renyai ia mengambil masa antara 20 hingga 25 minit untuk air surut.

Beliau berkata permukaan padang menjadi lebih teruk akibat penggunaan penyodok dan kadbod untuk mengeluarkan air kerana ia merosakkan rumput.

“Ini seperti hendak mengeringkan rambut menggunakan sikat… anda menggunakan peralatan yang tidak sepatutnya, tak perlu gunakan alatan kerana ada parit di bawah itu yang akan mengalirkan air keluar,” katanya.Sementara itu, PSM dalam kenyataan menyatakan komitmen mereka untuk bekerjasama dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bagi memastikan baki perlawanan kelayakan Piala Asia 2023 berlangsung dengan lebih baik dan teratur.

PSM menjelaskan pihaknya bersama Kementerian Belia dan Sukan akan memulakan proses penukaran permukaan padang Stadium Nasional yang dijadual bermula suku pertama tahun depan (2023) selain kerja-kerja penambahbaikan lain sejurus tamat komitmen acara-acara lain tahun ini. – KitaReporters 


10
13
0
15
0
You will be interested