Kisah Insan 29 Dec, 2020

Wanita hebat! Shamzana Mahasan tinggalkan bank untuk hartanah

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

AGAK jarang kita temui wanita berkerjaya dengan jawatan bertaraf eksekutif selain mendapat gaji lumayan dan bekerja di pejabat berhawa dingin tetapi sanggup meninggalkan kemewahan yang dinikmati sebaliknya menukar kerjaya bekerja sendiri berada di lapangan dengan meredah hutan dan bukit bukau. : KitaReporters

Shamzana Mahasan (kanan) berbincang dengan dengan dua pembantunya di pejabat beliau di Jertih.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan wanita hebat:

https://kitareporters.com/search?search=wanita+hebat


Berbekalkan semangat dan keyakinan diri  seorang wanita dari Jertih, Terengganu, sanggup menghadapi risiko meninggalkan pekerjaan tetap yang disandangnya kemudian berusaha melayari kehidupan dengan bekerja sendiri. 

Wanita tersebut, Shamzana Mahasan, 35, boleh dijadikan contoh kepada kaum Hawa lain kerana rela berkorban jawatan dengan sebuah bank terkemuka semata-mata ingin bebas dan memulakan kehidupan baharu dengan bekerja sendiri.


Usahawan hartanah wanita Shamzana Mahasan


Shamzana atau lebih senang dengan panggilan “Na Hartanah” yang pernah menjawat jawatan sebagai timbalan pengurus bank nekad mengambil keputusan untuk berhenti kerja selepas tiga tahun menyandang tugas tersebut.

Selepas berhenti dengan bank berkenaan pada 2014, beliau mencuba nasib bekerja dengan sebuah syarikat insurans mulai tahun 2014 hingga 2016.

Bagaimanapun, kerja di tempat baharu tersebut juga tidak kekal lama yang menyebabkan beliau mengambil keputusan untuk berhenti dan bekerja sendiri.


Shamzana bersama penasihat perniagaan dan juga suami, Wan Nazizi Wan Nawi meninjau projek pembinaan rumah yang diusahakan syarikat beliau.


Bekas siswasah jurusan seni halus dari Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang itu, sememangnya pelik kerana memilih kerja di luar bidang pengajiannya tetapi dia kini sudah berjaya membina kehidupan selepas terbabit dalam bidang keusahawanan hartanah.

Wanita tiga anak itu kini menubuhkan syarikat hartanah sendiri dikenali One Empire Properties Sdn Bhd beribu pejabat di bandar Jertih, Terengganu memberi fokus kepada bidang hartanah.

Dia memulakan perniagaan sendiri disebabkan minat mendalam dalam bidang hartanah selain jarang golongan wanita yang terbabit dalam bidang tersebut.


Poster projek pembinaan rumah yang disediakan oleh syarikat Shamzana Mahasan


Bermula dengan modal menjual tanah milik sendiri dia memulakan penubuhan syarikat tersebut pada Disember 2016 sehingga sekarang.

“Saya sememangnya tidak mempunyai pengalaman dan kelulusan akademik dalam bidang hartanah tetapi sedia melakukan kerja yang  banyak dilakukan golongan lelaki kerana inginkan cabaran,” katanya ketika ditemui di pejabatnya.

Katanya, jika sebelum ini beliau bertugas di pejabat dan berurusan dengan pelanggan di tempat yang selesa dan berhawa dingin tetapi sekarang saya terpaksa turun ke lapangan dan masuk ke kawasan hutan.


Rutin harian Shamzana meneliti fail di pejabatnya sebelum turun ke lapangan


Ketika ini, katanya dia mempunyai dua pembantu yang kedua-duanya wanita juga sering turun ke lapangan bersama beliau apabila ada urusan jual beli tanah dan pembinaan rumah.

Mengenai cabaran ketika keluar masuk ke hutan beliau menceritakan pengalaman yang menakutkan apabila beliau pernah diganggu oleh makhluk halus dan pelbagai mimpi ngeri, malah pernah muntah akibat tubuh lemah.  

“Itulah cabaran ketika berada di lapangan terutama di kawasan hutan yang dianggap panas dan jauh dari penempatan penduduk,” katanya. 


Shamzana berbincang dengan  Wan Nazizi


Malah, dalam bidang perniagaan, beliau tidak terlepas ditipu oleh pelanggan yang tidak membayar wang hasil urus niaga jualan tanah dan pembinaan rumah. 

Na Hartanah adalah antara usahawan wanita paling berjaya di Terengganu terutama dalam bidang hartanah kerana tidak ramai wanita menyertai bidang tersebut.

Dalam urusan perniagaan beliau mendapat khidmat dan bimbingan suami sendiri Wan Nazizi Wan Nawi, 40, selaku penasihat. - KitaReporters


Shamzana bersama pembantunya ketika berada di hutan

79
16
3
5
4
You will be interested

Suami reda isteri tinggalkan dirinya, anak! Mangsa maut kemalangan! Tercampak keluar kenderaan!

Ahmad Rakeymi Hafey Roslam reda selepas isterinya, Nurshahyda Mohd Zaki terbunuh dalam kemalangan jalan di KM 380.5 Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2) dekat Ajil

Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Paul Pogba pun tonton Omar & Hana! Didik anak-anak kenal Islam! Pengalaman silam jadi pedoman!

Apabila tular gambar pemain bola, Paul Pogba tonton animasi terbitan tempatan Omar & Hana lalu telivisyen baharunya, ramai rakyat Malaysia terasa sangat teruja
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 20 hours ago

Warga emas terbiar tetap patriotik! Al-Fikrah suntik semangat patriotisme sambut Hari Malaysia!

Imbau sejarah pejuang khusus perajurit dapatkan kemerdekaan ibarat terapi minda kepada 70 penghuni Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, di Kg Sungai Sekamat, Kajang
Rosdi Ismail in Kisah Insan 20 hours ago

PBBM, Yakeb santuni Zulkifli Norbit! Bekas sayap kiri negara terlantar strok, masalah jantung!

Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia (PBMM) santuni bekas-bekas pemain kebangsaan yang banyak berjasa tapi kini hadapi kesempitan hidup terutama soal kesihatan
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 21 hours ago

Video| Kematian Siti Sarah akibat Covid-19 dorong ramai dapatkan vaksin! Rasa terkesan, terkedu!

Ramai orang terkesan dengan kematian penyanyi Siti Sarah Raissuddin, isteri pelawak Shuib Sepahtu sehingga ambil keputusan untuk ambil suntikan vaksin COVID-19
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 23 hours ago