Kisah Insan 13 May, 2022

Piala Thomas 2022: Malaysia bantu India cipta sejarah ke separuh akhir? Apa nak jadi? Sampai bila?

@mohd amirul fazli zulkafli
Pernah berkhidmat sebagai wartawan penyiaran. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this

Kredit foto-foto: FB Badminton Association of Malaysia - BAM


PERJALANAN skuad badminton negara terhenti pada suku akhir apabila tersungkur di tangan India 2-3 dalam saingan Piala Thomas yang berlangsung di Bangkok, Thailand malam tadi (12 Mei 2022).

Kejayaan India ini juga merupakan satu sejarah untuk mereka setelah hampir 40 tahun tidak pernah ke separuh akhir. Malaysia pula kali terakhir merasa pentas separuh akhir edisi 2016 dahulu ketika berlangsung di Kunshan, China. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan sukan badminton


Mata pertama Malaysia tetap terletak pada pemain pertama perseorangan negara dan jika ia kalah, bermakna untuk Malaysia terus ke pusingan seterusnya juga makin tipis. Persoalan dia sampai bila perlu begini. 

Malaysia mengutip mata pertama menerusi pemain perseorang negara, Lee Zii Jia apabila mudah mencatat kemenangnan straight set ke atas Lakshya Sen 23-21, 21-9. 

Namun India berjaya bangkit mengalahkan regu pertama dan perseorangan kedua negara sekali gus letak India di hadapan 2-1 dan membuka peluang lebih cerah untuk India layak ke separuh akhir. Beregu kedua menghidupkan kembali harapan negara apabila pasangan Aaron Chia-Teo Ee Yi berjaya mencatat kemenangan dalam perlawanan ini, sekali gus membawa kedua-dua negara ke pusingan penentuan menerusi perseorang lelaki ketiga negara. 

Malaysia terpaksa akur apabila Leong Jun Hao gagal memberi saingan sengit dan gagal membawa Malaysia ke separuh akhir apabila kalah mudah kepada lawan beliau, H.S Pranoy 13-21, 8-21. Kegagalan Malaysia ke separuh akhir ini bermakna 3 kali edisi berturut-turut Malaysia sangkut pada suku akhir meskipun bermula dengan juara kumpulan dalam edisi kali ini. 

Penyakit badminton negara nampaknya masih sama sejak dahulu apabila terpaksa menunggu sehingga pemain kelima untuk menentukan pasukan Malaysia mampu pergi ke peringkat seterusnya atau sebaliknya. 

Malaysia masih gagal membentuk sebuah pasukan yang jitu di mana kelima-lima pemain tidak akan hadapi masalah ketika turun dan bukannya hanya bergantung pada beberapa pemain sahaja

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) perlu melakukan sesuatu jika ingin melihat Malaysia terus jadi pasukan pencabar juara bukan jadi  laluan mudah untuk pasukan negara lain ke separuh. 

Kejohanan Piala Thomas dan Piala Uber berlangsung dari 8 hingga 15 Mei 2022. - KitaReporters


Kredit foto-foto: FB Badminton Association of Malaysia - BAM

6
13
0
11
0
You will be interested

Video| Terima kasih Adam! Anak usia 9 tahun kumpul duit raya! Beli hadiah kepada ibu! Cincin emas!

Seorang wanita berkongsi kisah seorang kanak-kanak berusia 9 tahun lahirkan rasa terharu dengan gunakan wang rayanya untuk beli hadiah cincin emas kepada ibunya

Video| Remaja maut digilis lori! Mahu bertemu kakak untuk bayar hutang! Dan mohon 'cuti' bekerja!

Allahyarham Danial Haris Rosli, 18, sedang menuju ke rumah kakaknya apabila motornya termasuk ke jalan berlubang lalu terjatuh ke jalan raya dan diheret lori
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 4 days ago

Allahu! Gagal diberikan cucu! Ibu bapa saman anak kandung dan menantu! Selepas 6 tahun menunggu!

Di Uttarakhand, India pasangan warga emas nekad saman anak lelaki mereka sendiri dan menantu kerana gagal memberikan mereka cucu selepas tunggu lebih enam tahun
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Warga emas usia 100 tahun lakukan terjunan udara! Raikan hari lahir dengan aktiviti lasak!

Raymonede Sullivan dari Florida lakukan aksi ekstrem dengan buat terjunan udara untuk pertama kalinya sebagai hadiah peribadinya kerana mencecah usia 100 tahun
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 week ago