Kisah Insan 26 Jul, 2021

Video| Tersalah faham isyarat terjun, peguam terkorban! Laku bungee tanpa tali diikat lengkap!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

YENECIA Morales Gomez maut akibat jatuh terhempas angkara salah faham isyarat terjun bungee di Amago, utara Colombia. - Kredit mirror.co.uk


AKIBAT tersalah faham isyarat untuk membuat terjun bungee, membawa padah kepada seorang peguam, Yecenia Morales Gomez, 25, apabila dia terjun tanpa kakinya diikat pada tali yang merupakan keperluan mandatori bagi seseorang yang mahu terjun bungee

Akibatnya dia jatuh terhempas daripada ketinggian 150 kaki (50 meter) dari jejambat atau viaduct sebuah lebuh raya di Amago, utara Colombia, tempat di mana terjunan bungee itu diadakan pada 18 Julai 2020. Peristiwa ini hanya dilaporkan oleh akhbar pada 22 Julai.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Colombia

Jejambat yang dijadikan tempat terjunan aktiviti lasak terjun bungee. - Kredit foto: Cronica


Memetik laporan meaww.com, Yecenia begitu teruja untuk membuat penerjunan bungge yang pertama. Dia bersama teman lelakinya pergi ke tempat penerjunan popular tersebut yang diuruskan oleh Sky Bungee Jumping. Nama teman lelakinya tidak disebutkan dalam laporan berkenaan.  

Teman lelaki Yecenia berada di hadapannya di dalam barisan untuk terjun. Pasangan tersebut merupakan penerjun ke-90 pada hari tersebut.

Bagaimana pun Yecenia telah tersalah anggap apabila mendengar isyarat terjun. Dia menyangka isyarat itu untuk dirinya sedangkan ia bermaksud untuk teman lelakinya yang sudah siap memakai peralatan keselamatan bagi melakukan terjunan.

Tidak dapat dijelaskan kenapa Yecenia terjun sedangkan teman lelakinya berada di hadapannya dan secara logiknya dia (teman lelaki) terjun dahulu.

Yecenia juga tidak meminta penjelasan dan terus terjun sedangkan ketika itu dia masih belum dilengkapi peralatan keselamatan. Kakinya belum diikat pada buku lalinya yang merupakan kemestian untuk penerjun.


YENECIA terjunam dari viaduct atau jejambat tempat terjunan bungge akibat tersalah faham isyarat terjun yang sebenarnya untuk teman lelakinya yang berada di barisan hadapan. - Kredit mirror.co.uk 


Akibatnya, Yecenia terus terjunam dan jatuh terhempas sementara teman lelakinya berlari menuruni bukit bagi mendapatkan Yecenia sehingga cedera pada badan. 

Setelah menjumpai Yecenia, teman lelakinya melakukan bantuan CPR tetapi gagal. Pasukan penyelamat dari Amaga yang sampai tidak lama kemudian mengesahkan Yecenia meninggal di tempat kejadian.

Menurut laporan doktor, Yecenia mendapat serangan jantung sebelum mencecah tanah, dipercayai kerana tekanan jatuh dari tempat tinggi. 

Teman lelakinya yang masih trauma dengan kejadian berkenaan kini berada di hospital untuk menerima rawatan akibat luka ketika berlari menuruni bukit.


KEMATIAN Yecenia dianggap satu tragedi keluarga. - Kredit mirror.co.uk


Memetik Datuk Bandar Fredonia, Gustavo Guzman, isyarat terjun yang diberikan ialah untuk teman lelaki Yecenia kerana dia sudah memakai peralatan keselamatan lengkap. Tetapi Yecenia keliru dan terjun sedangkan dia belum memakai peralatan lengkap.  

Menurut abang Yecenia, Andres, adiknya serang gadis comel yang minat membaca, menari dan mempunyai jiwa keusahawanan.

Dia menyifatkan adiknya sebagai gadis yang memiliki nilai-nilai terpuji dan periang serta sangat menyayangi kawan-kawan. Dia juga sangat suka membantu orang-orang yang memerlukan. Kejadian yang menimpa adiknya adalah satu tragedi bagi keluarga mereka.

Dalam pada itu terdapat laporan bahawa syarikat yang menawarkan perkhidmatan dan peralatan terjun bungee itu tidak mempunyai kebenaran berbuat demikian.

Berikutan itu, Gustavo Guzman mengarahkan siasatan segera dijalankan serta mengambil tindakan sewajarnya untuk mengelakkan kejadian sama berulang. - KitaReporters 


 

1
1
1
0
0
You will be interested

Suami reda isteri tinggalkan dirinya, anak! Mangsa maut kemalangan! Tercampak keluar kenderaan!

Ahmad Rakeymi Hafey Roslam reda selepas isterinya, Nurshahyda Mohd Zaki terbunuh dalam kemalangan jalan di KM 380.5 Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2) dekat Ajil

Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Paul Pogba pun tonton Omar & Hana! Didik anak-anak kenal Islam! Pengalaman silam jadi pedoman!

Apabila tular gambar pemain bola, Paul Pogba tonton animasi terbitan tempatan Omar & Hana lalu telivisyen baharunya, ramai rakyat Malaysia terasa sangat teruja
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 19 hours ago

Warga emas terbiar tetap patriotik! Al-Fikrah suntik semangat patriotisme sambut Hari Malaysia!

Imbau sejarah pejuang khusus perajurit dapatkan kemerdekaan ibarat terapi minda kepada 70 penghuni Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, di Kg Sungai Sekamat, Kajang
Rosdi Ismail in Kisah Insan 20 hours ago

PBBM, Yakeb santuni Zulkifli Norbit! Bekas sayap kiri negara terlantar strok, masalah jantung!

Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia (PBMM) santuni bekas-bekas pemain kebangsaan yang banyak berjasa tapi kini hadapi kesempitan hidup terutama soal kesihatan
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 20 hours ago

Video| Kematian Siti Sarah akibat Covid-19 dorong ramai dapatkan vaksin! Rasa terkesan, terkedu!

Ramai orang terkesan dengan kematian penyanyi Siti Sarah Raissuddin, isteri pelawak Shuib Sepahtu sehingga ambil keputusan untuk ambil suntikan vaksin COVID-19
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 23 hours ago