Kisah Insan 29 Nov, 2020

Tahniah Pemuda Kampung Tok Has! Projek bina rumah untuk OKU!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

SEPAKAT membawa berkat, peribahasa yang sesuai bagi menggambarkan semangat kerjasama Pergerakan Pemuda UMNO Kampung Tok Has, Jertih, Terengganu yang berjaya menyiapkan sebuah rumah untuk didiami seorang pemuda orang kelainan upaya (OKU) yang dibuat melalui konsep gotong-royong oleh komuniti setempat. : KitaReporters


ADUN Kuala Besut Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman (tiga dari kanan) menyerahkan replika kunci rumah kepada OKU Ismail Ibrahim sambil diperhatikan oleh ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad (dua dari kiri).


Lagi kisah-kisah berkaitan orang kurang upaya:

https://kitareporters.com/search?search=OKU


Projek pembinaan rumah atas konsep Tanggungjawab Sosial (SR) tersebut dibina atas inisiatif anak-anak muda Kampung Tok Has bagi membantu seorang pemuda OKU, Ismail Ibrahim, 39, yang tidak mempunyai rumah kediaman sendiri dan hidup sebatang kara sejak 10 tahun lalu.

Ismail atau lebih dikenali dengan nama Mat Ije seorang OKU (lembam) sebelum ini tinggal menumpang di rumah majikan beliau seorang penjual ubat dikenali sebagai Pok Aziz yang juga berstatus OKU. 


Ismail Ibrahim


Bersimpati dengan nasib malang yang menimpa  OKU tersebut, pemuda-pemuda kampung berkenaan bermufakat mencari jalan penyelesaian untuk membina sebuah rumah bagi keperluan tempat tinggal Ismail.  

Penyelaras Projek, Wan Najmuddin Wan Mohd Yusoff berkata, hasil perbincangan dalam kalangan Pemuda kampung itu, mereka membuat keputusan berusaha membantu Ismail untuk mendapatkan sebuah rumah kediaman yang dibina secara gotong royong. 


Wan Najmuddin Wan Mohd Yusoff


Katanya, kebetulan OKU terbabit ada mempunyai sebidang tanah pusaka peninggalan orang tuanya dan memudahkan usaha untuk membina rumah kediaman di tanah miliknya.

Beliau berkata, proses menggerakkan pembinaan rumah tersebut dilakukan oleh pihak penganjur dengan berusaha mendapatkan sumbangan daripada orang ramai, ahli korporat dan pemimpin setempat.


Beberapa pemuda Kampung Tok Has, Jertih bergotong royong membina rumah untuk OKU


"Alhamdulillah usaha itu berjaya menarik perhatian pelbagai pihak yang tampil memberi sumbangan sama ada dalam bentuk kewangan, barangan dan tenaga kerja,” katanya.

Wan Najmuddin berkata, pembinaan rumah berukuran 18 kaki kali 20 kaki persegi mengandungi satu bilik tidur, dapur, bilik air dan ruang tamu berjaya disiapkan dalam tempoh tiga bulan. 


Kerja-kerja awal pembinaan rumah secara gotong royong oleh pada pemuda Kampung Tok Has, Jertih


“Kami membinanya secara kerja gotong royong dan kebetulan dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik COVID-19, ia dapat diteruskan tanpa halangan kerana tidak dapat bergerak ke mana-mana,” katanya.

Beliau berkata, jika mengambil kira kos keseluruhan pembinaan rumah tersebut ialah RM13,000 kerana kerja pembinaan dilakukan secara gotong royong. 


Rumah yang dibina secara gotong royong untuk seorang pemuda OKU.


“Saya bagi pihak Pemuda (Pemuda UMNO Kampung Tok Has) ingin mengucapkan penghargaan terima kasih kepada semua pihak yang memberi sumbangan kewangan, peralatan, bahan binaan dan tenaga kerja,” katanya. 

Majlis penyerahan kunci rumah kepada pemuda OKU terbabit dilakukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman pada 27 November 2020. Hadir sama ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad yang juga Ketua UMNO Bahagian Besut. - KitaReporters 


Penduduk mengadakan majlis doa selamat sempena penyerahan kunci rumah kepada OKU Ismail Ibrahim pada 27 November 2020

You will be interested

Kena kuarantin kendiri! Walaupun serumah anak Menteri Kewangan utus surat rindu kepada bapa!

Kerana ada kontak rapat dengan individu positif Covid-19, Tengku Zafrul lakukan kuarantin kendiri di rumah. Sebab tak dapat bertemu, anaknya tulis sekeping nota

Video| Raffi Ahmad mohon maaf selepas dikecam! Siang suntik vaksin, malam ingkar SOP Covid-19

Influencer sosial Raffi Ahmad dikritik masyarakat kerana tak patuhi SOP dan larangan kesihatan selepas jadi selebriti pertama terima suntikan vaksin Covid-19
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 7 hours ago

Video| Doktor di Papua sanggup suntik sendiri vaksin! Jadi bukti vaksin selamat bagi penduduk

Saya fikir lebih baik saya disuntik dahulu. Ini yang boleh saya buktikan supaya masyarakat tidak takut dan yakin dengan keselamatan vaksin - Dr Aaron Rumainum
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 9 hours ago

Video| Covid-19: Emma Maembong positif! Suami positif, anak negatif! Aepul Roza juga positif!

Emma Maembong dan suami disahkan positif Covid-19 setelah jalani ujian swab (calitan) di rumah. Mujur bayi mereka yang baru berusia tiga bulan didapati negatif
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 10 hours ago

Nasib malang ibu tunggal di Lipis! Dahlah rumah dilanda banjir, sekarang dihempap pokok pula!

Malang tidak berbau. Selepas rumah dinaiki banjir, ibu tunggal, Noridahayati Yusof berdepan malang bertimpa buat kali kedua apabila kediamannya dihempap pokok
Haris Fadilah Ahmad in Kisah Insan 10 hours ago