Insan 20 Nov, 2020

39 keluarga dibantu! Mangsa ribut dan Covid-19 di Batu Pahat

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

MEMENUHI tanggungjawab sosial dan kebajikan, UMNO Bahagian Batu Pahat, Johor turun padang menghulurkan bantuan kepada 36 keluarga mangsa ribut dan tiga keluarga yang dikuarantin berikutan wabak Covid-19. Mangsa ribut membabitkan empat rumah di Kampung Linau Kecil Simpang Kanan, 10 rumah Taman Seri Jaya dan 22 rumah di Taman Megah, Jalan Kluang, Batu Pahat. : KitaReporters


Zaidi Jappar (tengah) bertanyakan sesuatu kepada seorang penduduk yang menjadi mangsa ribut.


Lagi kisah-kisah berkaitan ribut:

https://kitareporters.com/search?search=ribut


Sebahagian besar rumah penduduk mengalami kerosakan teruk apabila bumbung rumah tercabut selepas dipukul kuat ribut berkenaan yang melanda kampung dan taman perumahan itu pada Selasa 17 November 2020.

Pengerusi Teraju Kebajikan UMNO Bahagian Batu Pahat, Mohd Hamidi Madtap, berkata Timbalan Ketua UMNO Bahagian Batu Pahat, Zaidi Jappar melawat mangsa berkenaan pada Rabu, 18 Novermber 2020 untuk menghulurkan sumbangan awal bagi membantu meringankan bebanan mereka.Zaidi (dua dari kanan) menyampaikan sumbangan UMNO Bahagian Batu Pahat kepada seorang mangsa ribut.


Menurutnya, pegawai dari Jabatan Kebajikan Masyarakat  (JKM) dan Baitulmal daerah Batu Pahat serta penghulu mukim turut hadir bersama Zaidi untuk melihat kerosakan dan kerugian yang dialami mangsa ribut itu bagi menentukan bantuan yang perlu disalurkan.

“Dalam keadaan pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bencana ribut itu memberi kesan kepada keluarga terbabit dan UMNO Batu Pahat akan berusaha menghulurkan bantuan sewajarnya selepas ini,” katanya ketika dihubungi.


Mohd Hamidi Madtap (dua dari kanan) sedang berbincang dengan Zaidi mengenai bantuan berikutnya yang akan disalurkan kepada mangsa ribut itu.


Beliau yang juga merangkap Pengerusi Kebajikan Jawatankuasa Penyelaras Khas DUN (JPKD) Penggaram, berkata dalam lawatan seterusnya Zaidi bersama-sama ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Batu Pahat yang juga ahli JPKD Penggaram, Suraya Abdul Kahar menziarah tiga keluarga yang dikuarantin berikutan wabak Covid-19.

Menurut Mohd Hamidi, tiga keluarga yang menyewa rumah dan tinggal berjiran di kampung berkenaan dikuarantinkan apabila salah seorang daripada ahli keluarga terbabit positif Covid-19 dan mendapatkan rawatan di hospital daerah itu.


Suraya Abdul Kahar (kanan) menyampaikan sumbangan barangan makanan asas kepada keluarga yang dikuarantin kerana Covid-19.


Katanya, kunjungi itu bagi menyampaikan bantuan barangan makanan asas seperti beras, sardin, tepung gandum, minyak masak dan gula berikutan mereka terputus bekalan makanan selepas dikenakan kuarantin di rumah lebih seminggu lalu.

“UMNO Bahagian Batu Pahat dan JPKD Penggaram berharap ada individu dan pertubuhan bukan kerajaan untuk tampil menghulur sumbangan bantuan kepada keluarga mangsa ribut dan Covid-19,” kata Mohd Hamidi.


Mohd Hamidi (kanan) membantu mengangkat Sain ke dalam ambulan untuk dibawa pulang berehat di rumah.


Sementara itu, ahli JPKD Penggaram berjaya membantu seorang penduduk dari Kampung Parit Botak, Batu Pahat, Sain Karjan, 80, yang uzur untuk dibawa pulang berehat di rumah menggunakan ambulans pihak swasta.

“Sain dinasihatkan oleh pihak Hospital Sultanah Nora Ismail, Batu Pahat untuk dibawa pulang selepas mendapatkan rawatan kerana mengalami kecederaan di kepala kerana terjatuh di rumah. 

“Kami terpaksa mendapat bantuan ambulans dari luar berikutan kemudahan ambulans di hospital ini terpaksa digunakan untuk tugas lain yang lebih penting,” katanya.  - KitaReporters


Mohd Hamidi bersama ambulan yang diusahakan UMNO Bahagian Batu Pahat untuk membawa Sain pulang ke rumahnya di Kampung Parit Botak, Batu Pahat.

You will be interested

Mangsa banjir Setiu meningkat! APM teruskan kerja pemantauan

Jumlah mangsa banjir di daerah Setiu meningkat kepada 125 orang daripada 40 keluarga pada 25 Nov berbandingkan 68 orang pada 24 Nov. Mereka kini berada di 6 PPS

Adnan Mohamad in Insan 1 day ago

Tolong kami! Adik Irfan perlu bantuan! Bayar bil hospital!

Pengguna Twitter, Amiruddin berkongsi kisah duka Muhammad Irfan Ali Mohd Humaizi, 4, yang menghidap penyakit sawan. Irfan anak saudara kepada rakan Amiruddin
Zul Akmar Jamaludin in Insan 13 hours ago

Video| Pretty Mike bawa enam kekasih ke majlis! Semua hamil!

Mike Eze-Nwalie Nwogu atau Pretty Mike yang terkenal sebagai seorang playboy di Lagos perkenal enam wanita hamil yang kesemuanya didakwa sebagai teman wanitanya
Ahmad Abd Hamid in Insan 18 hours ago

Polis, Zura Aziz berbalas pantun! Ceriakan abam, akak PDRM!

Seorang pengguna Facebook, Zura Aziz hargai pengorbanan dan jasa PDRM melalui pantun, yang menceriakan dan memberikan kata-kata semangat buat abang, kakak polis
Noor Hayati Mamat in Insan 1 day ago

LZS baik pulih rumah Atuk Sidek! Rumah usang banyak kenangan

Atuk Sidek, seorang warga emas di Salak Tinggi, Sepang sanggup diami rumah usang miliknya kerana suasana dan keadaan di rumah itu memberi kenangan indah buatnya
Isa Ramli in Insan 1 day ago