Insan 26 Jun, 2020

Masa PKP elok je pantai bersih! Bila PKPP, sampah bersepah!!

@ainal marhaton abd ghani
Bekas Wartawan Sambilan di Kumpulan New Straits Times Pres (NSTP) untuk akhbar Berita Harian dan Harian Metro Pahang selama 10 tahun. Memegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Share this
PESISIRAN pantai yang bersih pasti mengundang rasa aman dan damai malah sentiasa menjadi tumpuan ramai untuk berkelah dan merasai keindahan pantai di waktu petang. Adalah amat menyedihkan sekali apabila perasaan itu diganggu oleh perbuatan manusia yang tidak bertanggungjawab atas kebersihan kawasan persekitaran dengan membuang sampah merata tempat. : KitaReporters


Waktu petang, memang ramai pengunjung yang datang ke Pantai Sepat, Kuantan. - Gambar hiasan


Pantai Sepat yang terletak kira-kira 10 kilometer dari bandar Kuantan begitu sinonim dengan penduduk setempat dan warga Kuantan seluruhnya. 

Sebut sahaja Pantai Sepat, mereka sudah dapat membayangkan di mana kedudukan pantai perkelahan itu. Hebatkan!

Umum telahpun sedia maklum sejak kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac 2020 berikutan penularan wabak pandemik COVID-19 di seluruh dunia termasuk Malaysia semua aktiviti kecuali perkhidmatan keperluan (essential) dihentikan sementara dengan serta merta. 

Rakyat dilarang keluar tanpa sebab munasabah. 

Jika tiada keperluan mendesak rakyat dinasihatkan kekal di rumah. Jika keadaan mendesak keluarlah berurusan tetapi dengan mematuhi prosedur standard operasi (SOP). 

Jika berdegil kompaun sehingga RM1,000 dikenakan. 

Pantai Sepat sesuai untuk keluarga berkelah dan beriadah. - Gambar hiasan


Pantai perkelahan, air terjun, kawasan rekreasi, taman permainan, masjid, surau dan rumah ibadat agama lain juga tidak dibenarkan sama sekali untuk dikunjungi. 

Berikutan itu tular dalam media sosial khususnya Facebook mengenai larangan berkenaan yang mengakibatkan impak yang bukan sedikit. Hasilnya? 

Hampir keseluruhan kawasan tumpuan di lokasi pelancongan menjadi bersih, air sungai mengalir jernih, kawasan pantai segar dan indah tanpa sampah! 

Jelas rakyat akur dengan PKP sehingga 9 Jun 2020.

Perkongsian gambar sampah yang ditinggalkan di Pantai Sepat dari pemilik akaun Facebook @Amer Rules


Malang sekali kebersihan dan kesedaran dalam mencintai alam sekitar itu hanya untuk sementara waktu sahaja! 

Sebaik sahaja kerajaan melonggarkan PKP dengan melaksanakan pula Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula 10 Jun 2020 kesedaran sivik secara automatik hilang! 

Rakyat mula mengambil kesempatan keluar bebas. Bagaikan burung berterbangan di ruang angkasa. 

Kelonggaran keluar untuk pelbagai aktiviti termasuk ke kawasan beriadah bagaikan memperlihatkan perangai sebenar masyarakat Malaysia yang sukar mengamalkan sikap bertanggungjawab ketika berada di tempat awam. 

Bukan rumah aku nak jaga bersih-bersih. Tukang kutip sampahkan ada. 

Berlagak sungguh!!!

Keadaan sama berlaku di pantai perkelahan Pantai Sepat di Kuantan, Pahang yang tersenarai sebagai lokasi pelancongan pilihan ramai di Kuantan kerana pantainya yang bersih dan disediakan beberapa kemudahan awam seperti taman permainan, tandas dan gerai makanan serta sebuah menara tinjau. 



Bagaimanapun, sikap pengunjung yang suka membuang atau meninggalkan sampah di merata tempat menjadikan kawasan sekitar pantai dicemari dengan pelbagai jenis bahan buangan. 

Mereka tak ada sebarang rasa bersalah pun mengotorkan pantai yang menjadi tempat tumpuan ramai ini. 

Menjijikkan betul. 

Memang agak malang sekali melihatkan perbuatan mereka yang tidak ada kesedaran sivik ni.

Tempat yang sepatutnya sesuai untuk seisi keluarga bersantai dan membentang tikar untuk berkelah dipenuhi dengan sisa makanan terbiar. Tak pikir kepentingan awam orang macam ni. 

Makan pandai buang tak pandai. Padahal tong sampah ada je!!!


Shiro flower komen: "bodoh bkn biasa2 g berkelah pampers anak xbwk balik.. dh 2020, masih bodoh. maaf xde ungkapan lain selain bodoh sbb yg ad ank kecik ni generasi x dan generasi y. lahir dlm arus modern dh."


Tolonglah. Kekalkan kecantikan dan kebersihan di Pantai Sepat juga di tempat lain yang menjadi tumpuan orang ramai. 

Bukankah kebersihan itu sebahagian daripada iman? Awak takde iman atau tak cukup iman?


Tular beberapa keping gambar dalam laman sosial Facebook mengenai keadaan persekitaran di Pantai Sepat yang tercemar dengan pelbagai jenis sampah yang ditinggalkan pengunjung menerusi status seorang pemilik akaun dengan nama Amer Rules. 

Beliau menceritakan situasi yang tidak menyenangkan apabila melihat sampah bertebaran seluas mata memandang di Pantai Sepat ketika dalam perjalanan balik ke Melaka. 

Amer Rules menulis: "Otw balik Melaka aku sempat singgah dekat pantai Sepat di negeri pahang. Asalnya nak layan view sbb dekat pahang dan sejajar dengannya mmg cantik pantainya mcm dekat Teluk Cempedak. 

"Tapi Mengucap panjang aku guys bila SAMPAH seluas mata memandang. Sumpah sgt sgt sedih dengan sikap yang namanya MANUSIA ni. Habis hancur pantai di dibuatnya. Allahuakbar 😔

"Ni kalau AGONG sendiri tengok ni da tentu Tuanku kecewa Dan sedih sangat sangat tengok keadaan pantai negeri Pahang yg teruk macam ni. 
"Nnt siap video aku share link dekat korang keadaan dekat pantai tu. #tolongshare #sebarkankesedaran #tolongjagakebersihan 
Marah sangat dah si Amer Rules ni



Status beliau itu telah dikongsi seorang pengguna Facebook Dayah Semadi yang menasihatkan pengunjung jangan terlalu pentingkan diri sendiri.

Dayah menulis: "Pantai sepat guys teruk sangat dah ni tatau lah apa nak jadi dengan bumi ni. Bila masing masing jaga buat balik sampah sendiri tade nya jadi macam ni. Fikir sendiri lah jangan jadi manusia yang pentingkan diri sendiri."
Perkongsian mereka berdua dibalas dengan pelbagai komen warganet yang menegur pengunjung pantai yang tidak mempunyai kesedaran sivik dengan membuang sampah termasuk lampin pakai buang, bekas makanan/minuman dan cawan plastik/politerin di kawasan pantai. 


Walaupun ada yang berkata hanya sampah hanyut, ianya tetap sampah yang sepatutnya dibuang dalam tong sampah atau ditanam di tempat yang sesuai. 







Berkelah tak salah. Makan dan minum juga tak salah. 

Yang salahnya bila bekas-bekas makanan yang digunakan ditinggalkan begitu sahaja. 

Marilah kita bersama menjaga kebersihan dan keindahan alam sekitar ciptaan Tuhan ini demi untuk anak cucu kita di masa depan. - KitaReporters 

You will be interested

Mentaliti sampah! Bodoh! Bila melawak tak kena pada tempat!!

Muncul segelintir anak muda yang mengharapkan COVID-19 ini datang semula. Biarpun ia dikatakan hanya gurauan semata-mata, namun itu satu tindakan kurang cerdik

Mandi bersama buaya! Sah! Memang berani betul budak-budak ni

Satu video yang tular menunjukkan sekumpulan kanak-kanak ini menjadikan buaya sebagai teman untuk bermandi-manda bersama-sama!! Siap boleh gelak ketawa lagi
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Insan 3 hours ago

Bantu kami! Nenek jaga anak OKU! Ibu muda mahu sara 8 anak!

Selain mempunyai lapan anak, Norfadilah Md Nor turut menjaga tiga orang anak saudara yang ditinggalkan, di samping ibunya warga emas dan adik bongsu seorang OKU
Isa Ramli in Insan 8 hours ago

Bantu kami! Mahmudah ambil peduli insan yang malang, terbiar

Mahmudah dijadikan tempat perlindungan percuma kepada mereka seperti terlantar di hospital kerana sakit, tiada waris, miskin, mualaf dan disisih oleh keluarga
Rosdi Ismail in Insan 9 hours ago

Lin Dan umum gantung raket! Tak lagi mampu lawan pemain muda

Lin Dan hari ini 4 Julai 2020 mengumumkan persaraannya pada usia 36 tahun dengan alasan tidak lagi mampu bersaing dengan pemain badminton yang berusia muda
Fauzan Ahmad in Insan 1 day ago