Kisah Insan 24 Oct, 2021

Keperibadian Nabi SAW teladan terbaik! Contoh dalam santuni warga emas terbiar di pusat jagaan!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Pengerusi Persatuan Kebajikan Mahmudah Malaysia, Azman Rasman (kanan) bersama-sama sebahagian petugas Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia (PJMM) di Semenyih, Selangor selepas menyampaikan cenderamata sempena majlis Sambutan Maulidur Rasul baru-baru ini. 


KESABARAN dan ketabahan Rasulullah SAW menyebarkan dakwah agama Islam menjadi contoh terbaik untuk disemaikan kepada petugas pusat jagaan dalam menyantuni warga emas yang memerlukan perhatian setiap masa.

Sikap sedemikian perlu dimiliki setiap petugas tanpa mengira usia kerana warga emas terbiar khususnya mereka tanpa waris yang menghuni pusat jagaan mendambakan layanan mesra dan penuh kasih sayang seperti daripada seorang anak.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pusat jagaan

Pengerusi PJMM, Ruslan Saidin (tengah) dan Pengerusi PJNH, Mohiadin Bahado (kanan)  berselawat bersama-sama warga emas sempena majlis Sambutan Maulidur Rasul di PJMM.


Pengerusi Persatuan Kebajikan Mahmudah Malaysia, Azman Rasman, berkata petugas juga tidak seharusnya berasa jemu atau bosan melayan karenah warga emas terbabit kerana mereka memikul tanggungjawab yang sungguh mulia dan tidak termampu dilakukan oleh sesetengah orang.

Menurutnya, beliau sendiri kadang-kadang berasa terharu serta tersentuh hati apabila warga emas yang dijaga serta dibantu dengan ikhlas oleh petugas melahirkan rasa gembira dan seronok menjadi penghuni di pusat jagaan.

“Rata-rata warga emas yang berusia antara 60 tahun dan 80 tahun yang menghuni pusat jagaan bukan sahaja uzur malah sesetengahnya memerlukan perhatian dan penjagaan rapi kerana ada yang tidak mampu seperti untuk bergerak atau berdiri sendiri.


Sebahagian petugas PJMM berasa terharu apabila jasa dan bakti mereka menjaga serta mengurus warga emas dihargai.


“Mereka ini perlu diangkat atau dipapah kalau hendak ke bilik air selain memerlukan bantuan disorong dengan kerusi roda kerana kaki dan tangan gagal berfungsi dengan baik,” katanya ketika berucap pada majlis Sambutan Maulidur Rasul Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia (PJMM), di Semenyih, Selangor, baru-baru ini.

Beliau yang juga Penasihat 1 PJMM berkenaan melahirkan rasa gembira apabila petugas yang diberi tanggungjawab membantu mengurus warga emas di pusat itu berjaya mewujudkan hubungan baik antara penghuni yang memiliki pelbagai latar belakang berbeza.


Penceramah bebas, Alias Ahmad dijemput untuk menyampaikan ceramah ringkas sempena majlis Sambutan Maulidur Rasul di PJMM.


Menurutnya, kesan daripada itu penghuni yang sihat akan membantu rakan mereka seperti menyorong kerusi roda ke dewan makan dan mengagihkan makanan ketika makan tengah hari dan minum petang sambil diawasi petugas.

“Hubungan antara mereka erat ibarat seperti adik-beradik yang menagihkan kasih sayang dalam keadaan usia semakin uzur serta kurang bertenaga sebaliknya menunjukkan wajah yang tenang ketika menghadap hidangan dan berada di surau untuk menunaikan solat,” katanya.


Sebahagian warga emas di PJNH berselawat beramai-ramai sempena majlis Sambutan Maulidur Rasul di pusat itu baru-baru ini.


Sementara itu dalam majlis berasingan sempena Sambutan Maulidur Rasul, Pusat Jagaan Nur Hasanah (PJNH), di Beranang, Selangor, turut menghargai jasa petugas dan sukarelawan yang banyak membantu pusat jagaan berkenaan.

Pengerusinya, Mohiadin Bahado, berkata pusat itu sentiasa berhubung rapat dan bekerjasama dengan PJMM dalam berkongsi banyak perkara khusus berkaitan mengurus serta menjaga warga emas terbiar tanpa waris selepas beroperasi beberapa tahun lalu.

Menurutnya, seperti PJMM, pusat itu juga hanya menerima warga emas yang terbiar tanpa waris dan sesetengah daripada mereka menghidap pelbagai penyakit yang memerlukan penjagaan rapi serta rawatan ulangan di hospital.

“Ada antara mereka tidak mampu mengurus diri, malah ada yang hilang ingatan dan buat hal sendiri menyebabkan petugas terpaksa memberi perhatian kerana bimbang berlaku perkara tidak diingini.

“Dalam keadaan pandemik Covid-19 yang belum pulih sepenuhnya, kami masih mengharapkan pelbagai bantuan sokongan operasi  disamping sumbangan dana untuk membaik pulih bangunan demi keselesaan warga emas ini,” katanya. 


Pengurus PJNH, Khairul (dua dari kanan) menerima cenderamata daripada Azman sebagai penghargaan dalam melaksanakan tugas di pusat berkenaan.


Mereka yang ingin menghulurkan bantuan kepada PJMM boleh salurkan ke Akaun CIMB Islamic -8603160021 (Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia) atau ke Akaun Maybank Islamic -562384521053 (Pusat Kebajikan Mahmudah Malaysia)

Maklumat lanjut boleh menghubungi Pengurus PJMM, Sazali Mohiden 019-368 8142. 

Manakala sumbangan kepada PJNH boleh disalurkan ke dalam akauan CIMB-8002260491 (Pusat Jagaan Nur Hasanah) atau menghubungi nombor telefon pejabat 03-87668100 untuk pertanyaan.  - KitaReporters


Alias membantu mengagihkan cenderamata kepada warga emas di PJMM sempena majlis Sambutan Maulidur Rasul.

24
13
0
13
0
You will be interested

Piala Thomas 2022: Malaysia bantu India cipta sejarah ke separuh akhir? Apa nak jadi? Sampai bila?

Perjalanan skuad badminton negara terhenti pada suku akhir apabila tersungkur di tangan India 2-3 dalam saingan Piala Thomas 2022 yang berlangsung di Bangkok

Video| Mak guru pemulihan! Tak dapat hadiah! Anak sebak lihat ibu bawa makanan lebihan Hari Guru!

Seorang anak kongsi kisah ibunya, seorang guru pendidikan khas di sebuah sekolah. Kesian lihat emaknya tak terima apa-apa hadiah sempena Hari Guru pada 16 Mei
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 19 hours ago

Video| Johanna Mazibuko bakal catat rekod wanita tertua di dunia! Kena tunggu pengesahan Guinness!

Nkukuthane Johanna Mazibuko dari Jourbertin, Afrika Selatan bakal dinobatkan wanita tertua di dunia yang masih hidup jika diiktiraf oleh Guinness World Records
Mohamed Sa'ari in Kisah Insan 3 days ago

Video| Remaja maut digilis lori! Mahu bertemu kakak untuk bayar hutang! Dan mohon 'cuti' bekerja!

Allahyarham Danial Haris Rosli, 18, sedang menuju ke rumah kakaknya apabila motornya termasuk ke jalan berlubang lalu terjatuh ke jalan raya dan diheret lori
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 4 days ago

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 5 days ago