Kisah Insan 26 Jun, 2022

Seramnya! Majlis perkahwinan di rumah mayat! Tempat jatuh cinta! Kedua-duanya petugas rumah mayat!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this

Kredit foto-foto: eva.vn


LAZIMNYA majlis persandingan diadakan di rumah pengantin perempuan atau pun dewan bagi memuatkan tetamu yang hadir selesa.

Diraikan dengan meriah selain dihadiri ahli keluarga dan sahabat handai dalam suasana meriah sebagai merestui ikatan cinta yang dibina.

Namun di Yangon, Myanmar sepasang pengantin baharu memilih rumah mayat sebagai lokasi mereka disatukan


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan perkahwinan


Aneh kan? Tapi itulah yang berlaku kepada pasangan, Maung Zin Phyo Aung dan isterinya, Ma Htet Htet Htwe yang secara ikhlas menjadi rumah mayat sebagai lokasi cinta mereka disatukan.

Berkongsi cerita, Maung berkata, mereka memilih rumah mayat disebabkan kedua-duanya jatuh cinta di tempat istimewa tersebut kerana kedua-dua merupakan petugas di rumat mayat berkenaan.

Walaupun pemilihan lokasi perkahwinan mereka luar biasa, namun ia memberi keistimewaan kepada pasangan berkenaan, kerana rumah mayat berkenaan adalah saksi sebenar mereka jatuh cinta

“Saya tidak kisah orang ramai memandang pelik kerana pemilihan tempat ini untuk kami bersatu, tetapi sinilah cinta kami berputih sehingga membuat keputusan untuk berkahwin,” katanya yang bertugas sebagai pegawai di rumah mayat di bandar Yangon. 


Kredit foto-foto: eva.vn


Menariknya pada hari istimewa tersebut, pasangan berkenaan sempat ‘bertugas’ sambil menjelaskan, isterinya juga adalah petugas di rumah mayat berkenaan.

Turut kelihatan pasangan berkenaan yang masih busana pengantin sanggup mengangkat mayat di dalam keranda untuk diuruskan di rumah mayat berkenaan.

Kongsi selepas upacara majlis persandingan berkenaan, tanpa disangka mereka menemukan seorang lelaki warga emas yang meninggal dunia di tepi jalan.

Tanpa memikiran panjang, kedua-dua pasangan pengantin itu segera menghubungi rumah pengebumian untuk membawa keranda ambulans bagi membawa mayat lelaki gelandangan yang dikenali Daw Tin.

Walaupun mereka masih memakai pakaian perkahwinan tradisional berwarna kuning, pasangan itu kelihatan bersemangat untuk membantu membawa mayat lelaki tua itu ke rumah pengebumian.

Biarpun baharu bergelar suami isteri pada hari istimewa namun tidak menghalang mereka mengurus mayat seorang gelandangan.

“Saya tidak menganggap penemuan mayat dalam keadaan masih memakai busana perkahwinan sebagai petanda yang baik atau sebaliknya. Kami hanya melakukan tugas kami sebagai pekerja rumah mayat dan kami berbangga dengan pekerjaan kami,” kata Ma.

Selamat pengantin baru pasangan dua sejoli, semoga terus bahagia melayari bahtera rumah tangga! - KitaReporters


Kredit foto-foto: eva.vn

8
12
0
14
0
You will be interested

Regim aparteid Israel terus mengganas! Mangsa terbaharu seorang kanak-kanak perempuan 10 tahun!

Serangan udara dan artileri regim aparteid Israel semakin bernafsu, bertali arus. Mangsa terkini meninggal dunia ialah kanak-kanak perempuan Liyan al-Shaer, 10

Video| Besar pahala cikgu ni! Guru jadi pengasuh adik pelajar! Kakak dalam kelas ikuti pelajaran!

Seorang guru sekolah meengah kongsi video dia jadi pengasuh kepada adik salah seorang pelajarnya yang akan menduduki SPM ketika dalam kelas kerana tiada penjaga
Fitri Hazim in Kisah Insan 1 day ago

Video| Hebatnya cikgu ini! Guna kreativiti sendiri! Bagi murid-murid mudah faham, minat belajar!

Tular video guru @nanadayana mengajar murid-muridnya mengenai hari dalam seminggu dalam bahasa Inggeris dengan cara kreatif sekali gus tarik minat anak didiknya
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Betul ke ni? Aliff Syukri menangis! Undur diri dari media sosial! Netizen anggap hanya helah?

"HARI tu kata dah insaf, buat lagi. Betul ke? Dato ni insaf betul2 ke? Sekali dua bolehlah dianggap khilaf tapi kalu berulang, itu bukan khilaf lagi" - Netizen
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 1 day ago