Insan & Komuniti 26 Jul, 2020

Syarikat insurans mungkir janji! Koperasi PDRM tampil bantu!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.Menyertai Kitareporters Feb 2019.

Share this

KEGAGALAN seorang balu anggota polis mendapatkan tuntutan khairat kematian dari sebuah syarikat insurans yang disertainya tidak mematahkan semangatnya, sebaliknya berharap akan ada rezeki lain untuk ahli keluarganya. Che Zaini Che Chek, 57, dari Kampung Amer, dekat Jertih, Terengganu sedih kerana usahanya membuat permohonan menuntut bayaran khairat kematian untuk arwah suaminya tidak mendapat layanan dari syarikat insuran terbabit. : KitaReporters

Ketua Polis Daerah Besut Superintendan Abd Rozak Mohammad menyampaikan replika cek kepada Che Zaini Che Chik 


Lagi cerita-cerita dari Terengganu:

https://kitareporters.com/search?search=terengganu


Katanya, sebelum ini syarikat berkenaan yang menawarkan pelbagai faedah kepada pelanggan yang mengambil polisi insuran dijanji dengan pelbagai kemudahan termasuk khairat kematian.

Bagaimanapun, katanya, selepas seminggu kematian arwah suaminya, Sarjan Mejar Yaacob Musa, beliau cuba membuat permohonan kepada syarikat tersebut, tetapi  tidak diberi layanan sebaliknya menolak permohonan tanpa sebarang alasan.

“Mengikut polisi yang disertai dengan syarikat itu, pihak berkenaan menawarkan pelbagai insentif termasuk bantuan khairat kematian untuk suami atau isteri kepada ahli, tetapi ia tidak dilakukan,” katanya.

Che Zaini Che Chik menunjukkan replika cek yang diterimanya


Che Zaini yang kecewa dengan kejadian itu tidak menyangka ejen syarikat ketika membuat mempelawa menjadi ahli begitu manis mulutnya menyebabkan dia terpedaya dengan tawaran diberikan.

Bagaimanapun, katanya, memang betul rezeki Allah ada di mana-mana sahaja apabila Koperasi Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang prihatin dengan nasib malang beliau menyumbangkan  bantuan kewangan.

Katanya, beliau terkejut apabila pihak koperasi tersebut menghubunginya untuk hadir majlis penyampaian sumbangan kerana arwah ketika berkhidmat dengan PDRM pernah menjadi ahli koperasi.

Ketua Polis Daerah Besut Superintendan Abd Rozak Mohammad bergambar kenangan bersama pegawai polis dari IPD Besut dan penerima cek


“Saya tidak menyangka masih ada rezeki dan pihak koperasi ada menyediakan sumbangan khairat kematian kepada balu,” katanya ketika ditemui pada majlis penyampaian sempena Mesyuarat Agung Koperasi Polis Diraja Malaysia Cawangan Daerah Besut, pada Khamis, 23 Julai 2020.

Pada majlis itu Che Zaini menerima sumbangan khairat kematian RM16,000 dari koperasi yang disampaikan oleh Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Abd Rozak Mohammad.

Katanya, beliau bersyukur kerana ada pihak yang sudi membantunya selepas kehilangan suami dan berjanji untuk menggunakan wang tersebut untuk urusan pendidikan anak-anak.

Katanya, suaminya Yaacob meninggal dunia pada 5 Julai 2020 di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan akibat kanser.

“Insya-Allah dengan adanya sumbangan ini dapatlah saya menyara lima anak yang masih kecil terutama membiayai urusan pendidikan,” katanya. - KitaReporters

4
1
4
2
0
You will be interested