Kisah Insan 13 Apr, 2021

Walaupun OKU, Ahmad Farid tabah hadapi kehidupan! Tak dapat pekerjaan, kini nak berniaga pula

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Ahmad Farid Abdul Aziz


SEKALIPUN tidak sempurna seperti orang lain tetapi dia mampu melakukan semua perkara tanpa bantuan sesiapa malah sering ke masjid bersolat jemaah.

Ahmad Farid Abdul Aziz, 31, dari Felda Calok Barat, Setiu yang mengalami penyakit saraf sejak bersekolah rendah itu seorang yang tabah dan dia mampu melakukan semua perkara walaupun berstatus Orang Kurang Upaya (OKU).


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan OKU


Ahmad Farid di sisi ibunya, Shamsiah Mohd Hassan


Farid terkena penyakit saraf sehingga sukar untuk dia bergerak ketika usianya 12 tahun selepas mengalami demam panas.

"Selepas kena demam panas, seluruh badan saya jadi terketar-ketar sehinggalah saya sukar untuk berjalan walaupun membuat beberapa rawatan.

"Lama kelamaan saya sudah biasa dengan penyakit saraf saya alami itu dan saya meneruskan pelajaran saya ke sebuah sekolah menengah di Kuala Terengganu," katanya.

Selepas menamatkan pengajian di sekolah menengah, Farid menyambung pada peringkat sijil di sebuah kolej di Kuala Terengganu dalam bidang komputer.

"Saya berjaya memperolehi sijil bidang komputer selepas setahun setengah belajar, bagaimana pun saya tidak mendapat pekerjaan hingga kini kerana mungkin mereka tidak yakin dengan OKU macam saya," katanya yang ditemu ramah melalui aplikasi WhatsApp kerana Farid tidak dapat berkomunikasi secara normal tetapi boleh mendengar.


Ahmad Farid menggunakan motosikal untuk memudahkan pergerakannya.


Farid yang kini masih menjalani rawatan di HUKM Cheras masih mengharapkan akan pulih seperti biasa dan menjalani kehidupan sempurna seperti orang lain.

"Sejak habis sekolah saya tidak jemu menerima rawatan di HUKM Cheras, saya akan pergi seorang sekiranya ada temu janji, dan alhamdulillah saya rasa semakin baik sekarang dan boleh melakukan kerja berat seperti bertukang dan berkebun.

Ahmad Farid tidak pernah meninggalkan solat sebagai benteng kehidupan


"Saya juga boleh ke masjid untuk berjemaah, tetapi sejak Covid-19 ni, saya solat di rumah dan insya-Allah, saya akan kembali bersolat di masjid sepanjang Ramadan ini," katanya yang boleh menunggang motosikal.

Farid berkata, dia kini sedang berusaha untuk mendapatkan lesen motosikal roda tiga untuk OKU.

"Jika ada lesen dan motosikal nanti, saya mahu berniaga di kampung ini dan kampung berhampiran, ikutlah berniaga apa pun asalkan boleh membantu menambah pendapatan saya dan keluarga," katanya. - KitaReporters


Walaupun OKU Ahmad Farid tetap melakukan kerja-kerja harian

You will be interested

Video| Dibuang kerja! Dani nekad bawa isteri, 2 anak balik kampung! Jalan kaki beratus kilometer!

Dani dibuang kerja sebuah kilang di Gombong, Jawa Tengah. Nekad bawa isteri dan 2 anak pulang ke kampungnya di Jalan Jalak Harupat, Soreang, Bandung, Jawa Barat

AJK Tionghoa KRT Jalan Kenanga, Dungun santuni masyarakat Islam! Turut kongsi kebaikan Ramadan!

KRT Jalan Kenanga, Dungun yang semua AJK kaum Tionghoa turut dekati komuniti Islam untuk program agihan barangan keperluan dan juadah bersahur sempena Ramadan
Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 hour ago

Program Agihan Sumbangan Ramadan KRT Kasturisari! Bantu 28 keluarga rai Aidilfitri dalam PKP!

KRT Kasturisari Presint 14, Bandar Sungai Buaya, Hulu Selangor bantu 28 keluarga dalam komuniti yang terkesan kerana PKP untuk terima bantuan barangan keperluan
Rosdi Ismail in Kisah Insan 2 hours ago

Kausar Kasih gembirakan hati warga emas! Kausar Wealth hulurkan sumbangan sempena Aidilfitri!

30 perunding pewarisan harta Islam dari Kausar Wealth Management kongsi rezeki dengan warga emas di Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia dan Pusat Jagaan Nur Hasanah
Rosdi Ismail in Kisah Insan 2 hours ago

Video| Mutoharoh lontar wang kertas berjumlah Rp100j dari balkoni! Duit raya untuk para pekerja

Mutoharoh, usahawan beg tangan wanita, lontar duit kertas berjumlah Rp100 juta dari balkoni banglonya di Pakis, Malang sebagai bonus hari raya bagi pekerjanya
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 11 hours ago