Kisah Insan 04 Sep, 2021

Lebih 300 peti sejuk, mesin basuh dibaiki Murtadha Dakwah Centre di Yan! Cara bantu penduduk!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this

Mesin basuh dan peti sejuk sedang dibaiki oleh beberapa pekerja.


Staf Cz Radius Team sedang membaiki peti sejuk yang rosak akibat banjir lumpur.


LEBIH 300 buah peti sejuk, mesin basuh telah dibaiki Badan Bukan Kerajaan (NGO), Murtadha Dakwah Center yang berkampung di Yan sejak fenomena kepala air di kawasan air terjun berhampiran Gunung Jerai, Kedah pada 18 Ogos 2021 lalu.

Pengurus Murtadha Dakwah Center, Ustaz Mohammad Yaakub Yusra berkata, pasukannya bersama Ustaz Tido (Ustaz Khailil Razak) dengan kerjasama alumni Giatmara, Azizan Murad yang mengusahakan bengkel baiki peralatan elektrik telah mengambil pendekatan untuk membantu penduduk kawasan itu yang mengalami kerosakan peralatan elektrik terutama peti sejuk dan mesin basuh.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kepala air

Azizan Murad (tengah) bersama Ustaz Mohammad Yaakub Yusra (kanan sekali) sedang melihat perkakasan peti sejuk yang perlu diganti akibat kerosakan banjir lumpur.


Pengurus Murtadha Dakwah Center, Ustaz Mohammad Yaakub Yusra.


"Pihak Murtadha Dakwah Centre telah memaklumkan kepada penduduk di situ (Yan) yang ingin membaiki peti sejuk dan mesin basuh boleh menghubungi pihaknya untuk urusan pengangkutan dan proses pembaikan," katanya ketika dihubungi.

Beliau menambah ‘tsunami’ kecil ini bukanlah ujian untuk penduduk Yan sahaja malah dengan ujian itu seolah-olah memberi isyarat kepada rakyat Malaysia untuk sama-sama membantu mereka yang ditimpa bencana.


Peti sejuk yang rosak akibat banjir lumpur di bawa ke bengkel untuk dibaiki.


Operasi membaiki peti sejuk yang rosak dikendalikan oleh salah seorang staf.


Katanya, tragedi Ogos itu telah mengumpul seluruh NGO untuk bersama-sama membantu lebih 800 keluarga yang tinggal di situ.

Sukarelawan yang berkampung di situ pula rata-rata bekerjasama untuk membersihkan lumpur di kawasan sekolah, rumah dan persekitarannya sambil menyumbang barang-barang keperluan harian, pakaian dan wang.

Moga semangat kerjasama dan bantuan seperti ini dapat meringankan penduduk setempat bak kata pepatah bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat.

Sementara itu, Azizan yang dihubungi berkata mereka menyediakan perkhidmatan membaiki peti sejuk dan mesin basuh, manakala Ustaz Mohammad Yaakub Yusra pula membayar kos pembaikannya. - KitaReportersBanjir lumpur juga merosakkan kawasan persekolahan.

10
12
0
15
0
You will be interested

Bapa banyak songeh! Usaha jadikan Jaami Qureshi warga gagal! Enggan janji kesetiaan, kata FAM!

Usaha jadikan Jaami Qureshi, yang ibunya kelahiran Manjoi, warganegara dan sarung jersi negara tak tercapai selepas bapanya gagal capai kata sepakat dengan FAM

Video| Ular sawa berjaya ditangkap! Hasil laporan live Haziq Asyraf! Dah macam wartawan kau dik!

Muhammad Haziq Mohd Asyraf buat laporan live berkenaan seekor ular sawa dijumpainya di salah satu kawasan market di Bukit Selambau jadi tular dalam media sosial
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 1 day ago

Video| Keluarga Malaysia: JPJ, polis santuni penghidap kanser cilik! Hadiah hari lahir terindah!

Anggota JPJ serta Polis Setiu bersama santuni Ahmad Shafir Fathurrahman Mohd Sobri, pengidap penyakit kanser saraf dan leukimia tahap 4, sempena hari lahirnya
Noor Hayati Mamat in Kisah Insan 2 days ago

Video| Allah sayang kita! Rezeki tak terduga! Ebit Lew hadiahkan rumah buat rider galas anak OKU!

Azimah Abdul Rahim, seorang ibu jadi penghantar makanan sambil galas anaknya yang cacat penglihatan (OKU buta) demi cari rezeki terima bantuan Ustaz Ebit Lew
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 2 days ago

Keluarga Malaysia: Usaha mulia Sahabat Telekung Kuantan! Agih barangan elektrik, kelengkapan solat!

Pertubuhan Kebajikan Sahabat Telekung Kuantan (STK) mengambil imisiatif mengumpul dana bagi membantu mangsa banjir yang ditimpa musibah itu awal bulan ini.
Ainal Marhaton Abd Ghani in Kisah Insan 3 days ago