Kisah Insan 04 Sep, 2021

Lebih 300 peti sejuk, mesin basuh dibaiki Murtadha Dakwah Centre di Yan! Cara bantu penduduk!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this

Mesin basuh dan peti sejuk sedang dibaiki oleh beberapa pekerja.


Staf Cz Radius Team sedang membaiki peti sejuk yang rosak akibat banjir lumpur.


LEBIH 300 buah peti sejuk, mesin basuh telah dibaiki Badan Bukan Kerajaan (NGO), Murtadha Dakwah Center yang berkampung di Yan sejak fenomena kepala air di kawasan air terjun berhampiran Gunung Jerai, Kedah pada 18 Ogos 2021 lalu.

Pengurus Murtadha Dakwah Center, Ustaz Mohammad Yaakub Yusra berkata, pasukannya bersama Ustaz Tido (Ustaz Khailil Razak) dengan kerjasama alumni Giatmara, Azizan Murad yang mengusahakan bengkel baiki peralatan elektrik telah mengambil pendekatan untuk membantu penduduk kawasan itu yang mengalami kerosakan peralatan elektrik terutama peti sejuk dan mesin basuh.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kepala air

Azizan Murad (tengah) bersama Ustaz Mohammad Yaakub Yusra (kanan sekali) sedang melihat perkakasan peti sejuk yang perlu diganti akibat kerosakan banjir lumpur.


Pengurus Murtadha Dakwah Center, Ustaz Mohammad Yaakub Yusra.


"Pihak Murtadha Dakwah Centre telah memaklumkan kepada penduduk di situ (Yan) yang ingin membaiki peti sejuk dan mesin basuh boleh menghubungi pihaknya untuk urusan pengangkutan dan proses pembaikan," katanya ketika dihubungi.

Beliau menambah ‘tsunami’ kecil ini bukanlah ujian untuk penduduk Yan sahaja malah dengan ujian itu seolah-olah memberi isyarat kepada rakyat Malaysia untuk sama-sama membantu mereka yang ditimpa bencana.


Peti sejuk yang rosak akibat banjir lumpur di bawa ke bengkel untuk dibaiki.


Operasi membaiki peti sejuk yang rosak dikendalikan oleh salah seorang staf.


Katanya, tragedi Ogos itu telah mengumpul seluruh NGO untuk bersama-sama membantu lebih 800 keluarga yang tinggal di situ.

Sukarelawan yang berkampung di situ pula rata-rata bekerjasama untuk membersihkan lumpur di kawasan sekolah, rumah dan persekitarannya sambil menyumbang barang-barang keperluan harian, pakaian dan wang.

Moga semangat kerjasama dan bantuan seperti ini dapat meringankan penduduk setempat bak kata pepatah bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat.

Sementara itu, Azizan yang dihubungi berkata mereka menyediakan perkhidmatan membaiki peti sejuk dan mesin basuh, manakala Ustaz Mohammad Yaakub Yusra pula membayar kos pembaikannya. - KitaReportersBanjir lumpur juga merosakkan kawasan persekolahan.

10
12
0
15
0
You will be interested

Video| Betul ke ni? Aliff Syukri menangis! Undur diri dari media sosial! Netizen anggap hanya helah?

"HARI tu kata dah insaf, buat lagi. Betul ke? Dato ni insaf betul2 ke? Sekali dua bolehlah dianggap khilaf tapi kalu berulang, itu bukan khilaf lagi" - Netizen

Video| Tabik spring kakak ni! Terjatuh masa buat catwalk! Tapi model tetap profesional di runway!

Tular video seorang model atau peragawati yang terjatuh ketika peraga baju sehingga jadi tarikan ramai tapi wanita itu teruskan acara dengan penuh profesional
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 1 hour ago

Video| Keberanian bawa padah! Pemandu gagal redah laluan dinaiki air! Jengkaut jadi penyelamat!

Seorang pemandu trak pikap yang dilihat sangat berani menyeberangi sebatang sungai di kawasan pedalaman Sarawak walaupun tahu arus deras akhirnya membawa padah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 hours ago

Video| Besar pahala cikgu ni! Guru jadi pengasuh adik pelajar! Kakak dalam kelas ikuti pelajaran!

Seorang guru sekolah meengah kongsi video dia jadi pengasuh kepada adik salah seorang pelajarnya yang akan menduduki SPM ketika dalam kelas kerana tiada penjaga
Fitri Hazim in Kisah Insan 1 day ago

Video| Hebatnya cikgu ini! Guna kreativiti sendiri! Bagi murid-murid mudah faham, minat belajar!

Tular video guru @nanadayana mengajar murid-muridnya mengenai hari dalam seminggu dalam bahasa Inggeris dengan cara kreatif sekali gus tarik minat anak didiknya
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago