Kisah Insan 04 Sep, 2021

Lebih 300 peti sejuk, mesin basuh dibaiki Murtadha Dakwah Centre di Yan! Cara bantu penduduk!

@samsudin oli mohamed
34 tahun berpengalaman sebagai Jurufoto Berita Harian, Jurufotografi UUM, Wartawan bebas Akhbar Berita Harian, Harian Metro, Utusan Malaysia, Kosmo, Sinar Harian, Majalah Pendidik, Dewan Masyarakat, Rtm Kedah/Perlis, Penceramah Fotografi, kewartawanan

Share this

Mesin basuh dan peti sejuk sedang dibaiki oleh beberapa pekerja.


Staf Cz Radius Team sedang membaiki peti sejuk yang rosak akibat banjir lumpur.


LEBIH 300 buah peti sejuk, mesin basuh telah dibaiki Badan Bukan Kerajaan (NGO), Murtadha Dakwah Center yang berkampung di Yan sejak fenomena kepala air di kawasan air terjun berhampiran Gunung Jerai, Kedah pada 18 Ogos 2021 lalu.

Pengurus Murtadha Dakwah Center, Ustaz Mohammad Yaakub Yusra berkata, pasukannya bersama Ustaz Tido (Ustaz Khailil Razak) dengan kerjasama alumni Giatmara, Azizan Murad yang mengusahakan bengkel baiki peralatan elektrik telah mengambil pendekatan untuk membantu penduduk kawasan itu yang mengalami kerosakan peralatan elektrik terutama peti sejuk dan mesin basuh.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kepala air

Azizan Murad (tengah) bersama Ustaz Mohammad Yaakub Yusra (kanan sekali) sedang melihat perkakasan peti sejuk yang perlu diganti akibat kerosakan banjir lumpur.


Pengurus Murtadha Dakwah Center, Ustaz Mohammad Yaakub Yusra.


"Pihak Murtadha Dakwah Centre telah memaklumkan kepada penduduk di situ (Yan) yang ingin membaiki peti sejuk dan mesin basuh boleh menghubungi pihaknya untuk urusan pengangkutan dan proses pembaikan," katanya ketika dihubungi.

Beliau menambah ‘tsunami’ kecil ini bukanlah ujian untuk penduduk Yan sahaja malah dengan ujian itu seolah-olah memberi isyarat kepada rakyat Malaysia untuk sama-sama membantu mereka yang ditimpa bencana.


Peti sejuk yang rosak akibat banjir lumpur di bawa ke bengkel untuk dibaiki.


Operasi membaiki peti sejuk yang rosak dikendalikan oleh salah seorang staf.


Katanya, tragedi Ogos itu telah mengumpul seluruh NGO untuk bersama-sama membantu lebih 800 keluarga yang tinggal di situ.

Sukarelawan yang berkampung di situ pula rata-rata bekerjasama untuk membersihkan lumpur di kawasan sekolah, rumah dan persekitarannya sambil menyumbang barang-barang keperluan harian, pakaian dan wang.

Moga semangat kerjasama dan bantuan seperti ini dapat meringankan penduduk setempat bak kata pepatah bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat.

Sementara itu, Azizan yang dihubungi berkata mereka menyediakan perkhidmatan membaiki peti sejuk dan mesin basuh, manakala Ustaz Mohammad Yaakub Yusra pula membayar kos pembaikannya. - KitaReportersBanjir lumpur juga merosakkan kawasan persekolahan.

10
12
0
15
0
You will be interested

Siapa Ozcan Deniz? Pelakon, penyanyi Turki pikat wanita! Dengan renungan mata, wajah tampannya!

Renungan matanya yang tajam memikat, lirikan senyumannya yang menggoda dan fizikalnya yang segak punca Ozcan Deniz antara pelakon yang tawan banyak hati wanita

Video| 23 tahun tak pernah potong rambut! Jururawat bangga miliki rambut panjang cecah buku lali!

Anzhelika Baranova, jururawat dari Irkutsk, Rusia tak pernah potong rambut selama 23 tahun selepas usianya lima tahun. Kini rambutnya cecah ke paras buku lali
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

Tolong kami! Bantu Nur Azizah! Hilang tangan angkara samun! Tekad bangkit demi mama, adik-adik

Saya tak akan lupakan peristiwa itu tapi saya tak akan ratapinya. Saya akan bangkit untuk teruskan kehidupan demi ibu dan adik-adik - Siti Nur Azizah Syafri Adi
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 3 days ago

Muhammad Andra Al-Iman kebanggaan As Sofa, ibu bapa! Bergelar hafiz cilik pada usia 9 tahun!

Muhammad Andra Al-Iman Mohd Zebby. Inilah nama anak yang pasti bahagiakan kedua-dua orang tuanya lantaran berjaya jadi hafiz Quran pada usia 9 tahun di As Sofa
Khadijah Mohamad Nor in Kisah Insan 6 days ago

Video| Memorabilia Elvis Presley masih jadi rebutan peminat fanatiknya! Ada dijual lebih RM4j!

Sebotol potongan rambut Elvis Presley cecah harga RM300,000 (USD$72,000). Sehelai pakaian cape dan jumpsuit dipakai Elvis dijual RM4,191,993 (USD$1,012,500)
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 6 days ago