Insan & Komuniti 12 Mar, 2024

IKRAM terus komited! Laksanakan pelbagai program pembangunan modal insan bersama komuniti setempat!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. Emel: gamalnasir@gmail.com

Share this

Sesi Pemukiman IKRAM Melaka yang melibatkan keseluruhan Jawatankuasa Negeri dan Kawasan IKRAM Melaka.


Pertubuhan IKRAM Melaka terus memegang teguh komitmennya dalam menyatukan tenaga ahli untuk melaksanakan pelbagai program pembangunan modal insan bersama komuniti setempat. 

Langkah ini melibatkan usaha bersungguh-sungguh untuk menjalin kerjasama dengan institusi pendidikan, kemasyarakatan, dan golongan belia.

Yang Dipertua (YDP) IKRAM Malaysia cawangan Jasin, Dr Al Amin Mohamed Sultan, yang baru dilantik dalam Mesyuarat Agung Kawasan, menjelaskan bahawa IKRAM Jasin telah berperanan penting bersama komuniti dalam beberapa tahun terakhir ini. 

Program-program seperti Literasi Al-Quran dan Tafsir di Taman Maju, Jasin, serta menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan SK Sri Bemban adalah sebahagian daripada inisiatif yang telah dijalankan. 

Turut melibatkan penyampaian Pek Rahmah kepada golongan kurang kemampuan dan asnaf yang terpilih di Jasin, program Wacana Hilyatul Mukmin berbentuk wacana bulanan, serta bantuan persekolahan "Kembali Ke Sekolah." 

Program-program ini mencakupi pelbagai aspek kehidupan berbilang lapisan masyarakat.


Dr Al Amin Mohamed Sultan menyampaikan ucapan penggulungan selepas dilantik sebagai YDP IKRAM Jasin yang baharu.


"IKRAM sentiasa terbuka dan proaktif mencari peluang kerjasama dengan pelbagai pihak untuk memastikan pendidikan masyarakat dan program-program kemasyarakatan dapat dihidupkan. 

"Ini adalah usaha bersama untuk membentuk generasi muda yang kompeten dan bersahsiah," kata Al Amin, yang juga pensyarah kanan di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Sementara itu, Rozalli Hashim, bekas YDP IKRAM Jasin selama empat tahun sebelum ini sejak tahun 2020, menyuarakan pandangan positif mengenai keberkesanan program-program tersebut. 

Beliau menekankan bahawa Literasi Al-Quran dan Tafsir serta Wacana Hilyatul Mukmin adalah program cakna ilmu yang telah menarik masyarakat setempat secara konsisten, dijalankan setiap minggu dan bulanan secara percuma.

"Program-program ini, seperti Literasi Al-Quran dan Tafsir serta Wacana Hilyatul Mukmin, telah menjadi penarik ilmu yang terus mengajak masyarakat setempat untuk bersama-sama secara konsisten, dilaksanakan setiap minggu dan bulanan secara percuma," kata Rozalli, yang kini memegang jawatan Ketua Kumpulan Fokus Institusi Keluarga Utuh, Kluster Masyarakat Progresif, Pertubuhan IKRAM Malaysia.


Antara Jawatankuasa IKRAM Jasin yang hadir Bengkel Pemukiman IKRAM Melaka


Pertubuhan IKRAM Melaka turut mengadakan Pemukiman IKRAM Negeri dalam merancang dan menambah baik perancangan tahunan selain menegaskan peranan pentingnya dalam menyumbang kepada pembangunan masyarakat.

Hafiz Mohd Hamdan, Timbalan YDP IKRAM Jasin pula berkata dengan melibatkan diri secara langsung dalam pelbagai inisiatif, IKRAM Jasin yakin dapat terus mencipta impak positif dalam pembangunan modal insan dan kesejahteraan komuniti di Melaka. 

Katanya, IKRAM mengalu-alukan mana-mana pihak yang berminat untuk menyertai atau bekerjasama dalam menganjurkan program-program yang bermanfaat kepada masyarakat sekitar, dengan menghubungi jawatankuasa IKRAM Negeri atau Kawasan.

“IKRAM Melaka memperjuang peranannya dalam membentuk landskap pendidikan dan kemasyarakatan seluruh negeri Melaka melalui cawangannya di Jasin, Alor Gajah dan Bandar Raya Melaka dengan pendekatan holistik. 

"Program-program seperti "Kembali Ke Sekolah" tidak hanya memberikan bantuan kewangan kepada golongan kurang berkemampuan, tetapi juga menyemai semangat belajar dan membantu masyarakat mengatasi cabaran kewangan dalam mengejar pendidikan,” kata Hafiz yang juga merupakan Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid di SK Gedok.


Komuniti IKRAM Jasin bergambar selepas selesai pemilihan jawatankuasa baharu.


Menurut Rozalli lagi, program-program seperti Literasi Al-Quran dan Tafsir, serta Wacana Hilyatul Mukmin, bukan hanya sekadar acara berkala. 

Program tersebut telah menjadi sumber ilmu dan hikmah yang terus menyala, memperkukuhkan nilai-nilai murni dan spiritual dalam kalangan masyarakat setempat.

"Program cakna ilmu ini bukan sahaja menyumbang kepada pengetahuan agama tetapi juga mengukuhkan ikatan sosial di komuniti. 

"Kami percaya bahawa dengan menyuburkan akar-akar ilmu dan kehidupan beragama, kita dapat membina masyarakat yang lebih teguh dan berkualiti," ujar Rozalli lagi. 

Pertubuhan IKRAM Melaka mengalu-alukan semua pihak yang berminat untuk menyertai atau berkolaborasi dalam program-program yang bermanfaat kepada masyarakat setempat supaya menghubungi jawatankuasa IKRAM Negeri atau Kawasan.

Melalui sinergi yang berkekalan, usaha pembangunan komuniti tentunya dapat diperkukuh untuk mencapai kecemerlangan dan kesejahteraan bersama. 

IKRAM berharap agar inisiatif ini dapat menginspirasi pertumbuhan yang positif dan memotivasikan komuniti setempat untuk terus terlibat dalam pembangunan diri dan masyarakat. - KitaReporters/Kenyataan Media

9
9
0
14
0
You will be interested