Insan & Komuniti 11 Mar, 2023

Video| Ulama terkenal dirakam tenang dijemput Ilahi! Rebah ketika berceramah! Sempat ajak berselawat!

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this

KH Ahmad Rofiq Malik telah kembali ke rahmahtullah ketika sedang menyampaikan kuliah agamanya di Jepara, Jawa Tengah, Indonesia. Tiada siapa yang menduga secara tiba-tiba dia seperti sesak nafas dan seketika terbaring di atas pentas ceramah. Berita duka pada 8 Mac 2023 sepantas kilat tersebar luas dalam media sosial tentang kematian seorang ulama terkenal berasal dari Kabupaten Jepara, Jawa Tengah, Indonesia telah menghembuskan nafas terakhir ketika Allahyarham sedang menyampaikan pengajian ilmu dan majlis selawat.

Memetik Detik.com, Allahyarham tiba-tiba rebah dan meninggal dunia ketika sedang berceramah di Jepara. Tular sebuah video yang sempat merakam saat-saat akhir beliau dijemput Allah dalam suasana tenang di hadapan para jemaah yang hadir mengikuti ceramah agamanya. 

Pemergian tokoh ulama tempatan itu begitu cepat tersebar dalam platform media sosial dan sekali gus mengundang perasaan sedih dan dukacita para pengikut dan warganet.


Lagi cerita-cerita pilu mengenai kematian husnul khatimah


“Innalillahi Wainna ilahi Rojiun. KH Ahmad Rofiq Malik telah kembali ke rahmahtullah dan semoga Husnul Khotimah. Allahyarham meninggal dunia semasa sedang memberi tazkirah dan selawat di Madrasah Salafiyyah Al Murtadlo Blingoh Donorojo, Jepara pada Rabu, 8 Mac 2023 lalu,” tulis kapsyen hantaran satu akaun Instagram oleh netizen.

Dalam ceramahnya, Allahyarham berkesempatan mengingatkan tentang tempat-tempat terbaik menurut Allah SWT.

"Bumi ini tempatnya Allah, tapi Allah punya pilihan antaranya beberapa tempat. Majlis taklim, pondok pesantren dan majlis zikir itu menjadi pilihan Allah yang membawa barokah," kata KH Rofiq Malik dalam rakaman video tersebut.

Allahyarham, merupakan penjaga Pondok Pesantren Al Munir dan akan dikebumikan pada 9 Mac 2023 di Kompleks Perkuburan Pondok Pesantren Al Munir di Desa Bandungharjo, Daerah Donorojo.

Sementara itu, Ketua Pengurus Cabang Nahdlatul Ulama (PCNU) Jepara, Tanfidziyah (Pelaksana Keputusan) KH Charis Rochman turut mengesahkan berita kematian ulama tersebut. 

Al-Fatihah, semoga roh almarhum ditempatkan dalam kalangan orang-orang solihin dan menjadi penghuni syurga. Innalillahi wainna ilaihi rojiun - KitaReportersTangkap layar video KH Rofiq Malik, pemilik Pondok Pesantren Al Munir, meninggal dunia ketika memberikan ceramah di Pondok Pesantren Al Murtadho di Desa Blingoh, Donorojo, Jepara. – Kredit foto: Liputan6.com


Sumber:

https://news.detik.com/berita/d-6611161/ulama-karismatik-kh-ahmad-rofiq-malik-meninggal-saat-ceramah-di-jepara

https://youtu.be/ae0O7XeRwGs?t=64

11
16
0
16
0
You will be interested