Kisah Insan 07 May, 2021

Usia 12 tahun jadi gelandangan selepas ibu bapa meninggal! Seperti biasa Ebit Lew tiba bantu!

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this

Ebit Lew bertanya sesuatu terhadap remaja berusia 12 tahun yang menjadi gelandangan selepas kedua ibu bapa meninggal dunia akibat Covid-19  di Bukit Raja, Klang, Selangor. - Kredit foto: FB Ebit Liew.


Seorang remaja lelaki berusia 12 tahun terpaksa hidup gelandangan selepas kedua-dua ibu bapanya meninggal dunia akibat Covid-19 pada Januari 2021.

Mungkin tiada lagi tempat berteduh, bermanja dan mengadu membuatkan remaja yang dipanggil ‘adik’ ini, membawa diri seorang diri tanpa hala tujuan yang sebenar memandangkan dia kelihatan hanya bersendirian tanpa adik beradik yang lain.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Ebit Lew


Kisah adik ini dilihat muncul sejak akhir-akhir ini tidur beralaskan kotak oleh orang ramai yang lalu-lalang di kaki-kaki lima premis perniagaan di sekitar Bukit Raja, Klang, Selangor.

Keberadaannya  telah mendapat perhatian Ustaz Ebit Lew (UEL) apabila dimaklumkan oleh beberapa pihak yang bersimpati keaadaan remaja ini.

Menerusi perkongsian Facebook (FB) Ebit LewUEL telah kerkunjung di lokasi remaja yang namanya tidak didedahkan.

Beliau akhirnya bertemu remaja berkenaan dan berasa sedih dan sebak apabila melihat keadaan remaja ‘gelandangan’ dengan raut wajahnya yang bersih dan naif sedang berada di kaki lima salah sebuah premis perniagaan. Remaja itu terus menyambut dan mencium tangan selepas disapa dengan senyuman mesra UEL dan kemudian bertanya khabar tentang dirinya.

“Mak ayah mana adik?,” soal UEL kepada remaja tersebut.

“Mak ayah dah tak ada. Saya dah tak ada sesiapa lagi,” jelas remaja itu dengan dengan linangan air mata secara tiba-tiba bercucuran membasahi pipinya.

“Eh, jangan cakap macam tu adik. Saya dan semua (krew UEL) yang ada di sini anggaplah macam keluarga adik ye,” pujuk UEL.Betapa anak remaja ini diuji dengan ujian hidup yang cukup berat apabila hilang tempat bergantung (ibu bapa) dan kelam masa depannya jika tiada siapa yang mengambil peduli akan nasib masa depannya.

Kesedihan dan perasaan hiba yang terpendam di hati tidak dapat disembunyikan lagi apabila  mengenangkan nasibnya sebatang kara.

UEL hampir sahaja menitiskan air mata mengenangkan nasib kanak-kanak itu yang telah kehilangan orang yang tersayang lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan dan tidak lama lagi Syawal akan menjelang tiba.


'Adik' dibawa ke sebuah pasar raya untuk dibelikan pakaian jubah serta lain-lain keperluan oleh Ebit Lew di Klang, Selangor. - Kredit foto: Twitter Ebit Lew.


Bayangkanlah bagaimana perasaan kita jika kedua ibu bapa sudah tiada sewaktu berbuka dan bersahur pada bulan yang mulia ini tanpa mereka di sisi kita; dan tidak lama lagi akan menyambut 1 Syawal.

“Adik puasa tak?,” tanya UEL lagi .

“Puasa,” jawabnya ringkas.

“Ada sesiapa tak bagi makanan dan minuman untuk berbuka dan sahur?,” soalan terus bermain di kepala UEL.

“Ada orang beri di sini,” jelas remaja itu.

UEL kemudiannya bertanya kepada remaja itu, adik hendak berjumpa ibu dan ayah di syurga dan adakah dia ingin belajar di sekolah madrasah?

Soalan-soalan terus dilontar UEL untuk mendapatkan kepastian dan memandangkan dengan cara itu sahaja dapat menjamin masa depan serta demi kebaikan kehidupannya untuk dunia dan akhirat.

Adik itu tanpa banyak berfikir terus sahaja bersetuju dengan cadangan UEL dan berasa gembira dengan tawaran tersebut.

Sebelum itu, dia  terlebih dahulu dibawa ke balai polis berdekatan untuk membuat laporan rasmi mengenai statusnya  sebagaimana tertakluk di bawah akta kanak-kanak dan kebajikan.


Ebit Liew menyantuni anak yatim piatu ini dengan penuh kasih sayang seolah-olah dia seorang bapa kepada remaja yang telah kehilangan orang tuanya. - Sumber Twitter Ebit Lew.


UEL kemudian membawa remaja ‘geladangan’ itu ke sebuah pasar raya untuk dibelikan pakaian jubah, kasut dan keperluan-keperluan lain dan kelengkapan peribadi; selepas itu baharulah kemudiannya dihantar pula ke sebuah madrasah tempat pengajian agama Islam serta menjadi tempat tinggal anak-anak yatim.

Perkongsian FB Ebit Lew, mendapat pujian kebanyakan warga maya yang berasa bersyukur dan berterima kasih atas bantuan dan pertolongan UEL dan orang ramai.


Akhirnya adik gelandangan ini berjaya ditempatkan di sebuah madrasah di Klang, Selangor demi masa depannya yang masih jauh dan agar dia menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat. - Kredit foto: IG Ebit Lew.


Umum mengetahui sikap perihatin dan ihsan UEL yang sentiasa 'turun padang' menyelesaikan apa jua masalah dan kesempitan hidup manusia di mana sahaja mereka berada dalam dan luar negara.

Sikap mengutamakan kebajikan dan beramal sambil berdakwah, sering ditonjolkan oleh beliau, sekali gus menarik perhatian rakyat  pelbagai bangsa, agama dan budaya untuk menerima pendekatan dakwah beliau yang dekat di hati golongan ‘marhaen’ dan susah. - KitaReporters


Kredit foto: FB Ebit Lew

You will be interested

Video| Terbaiklah Azrin Fazni! Bantu Uncle 'Ah Sai' dari gelandangan hingga dapat pekerjaan!

Tular kisah oleh seorang lelaki yang jadi gelandangan akibat hilang pekerjaan sehingga dia tiada tempat tinggal. Namun dia dibantu seorang lelaki yang baik hati

Ziona Chana dah tiada! 39 isteri hilang suami serentak! Pengganti 'Dinasti Chana' mula dicari!

Ziona Chana diketahui miliki 39 isteri, 94 anak, akhirnya menamatkan legasinya apabila meninggal dunia ketika usia 76 tahun pada 13 Jun 2021 di Mizoram, India
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 hours ago

Video| Jadi badut jalanan demi sara ibu, adik! Pelajar 15 tahun diketawa, diusik rakan, jiran!

Tular kisah pilu pelajar sekolah bernama Cindy berusia 15 tahun tapi terpaksa curi waktu terbatas bagi cari wang demi keluarga dengan jadi badut jalanan di Jawa
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 4 hours ago

Demi tradisi keluarga suka nama unik! Bapa namakan anak lelaki HTML! Simbolik kerjaya si ayah!

Di Manila, seorang bapa, bekerja sebagi pereka web, menamakan anak lelaki yang baru dilahirkan dengan nama HTML atau nama penuhnya Hypertext Mark-up Language
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Berita Terkini| Anggota bomba sedang padam kebakaran diserang! Suspek dakwa bomba lambat tiba!

Seorang anggota bomba sedang padam kebakaran rumah cedera ditumbuk seorang lelaki dalam kejadian di Lawas, Sarawak  
News Editor 2 in Kisah Insan 1 day ago