Kisah Insan 07 May, 2021

Usia 12 tahun jadi gelandangan selepas ibu bapa meninggal! Seperti biasa Ebit Lew tiba bantu!

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this

Ebit Lew bertanya sesuatu terhadap remaja berusia 12 tahun yang menjadi gelandangan selepas kedua ibu bapa meninggal dunia akibat Covid-19  di Bukit Raja, Klang, Selangor. - Kredit foto: FB Ebit Liew.


Seorang remaja lelaki berusia 12 tahun terpaksa hidup gelandangan selepas kedua-dua ibu bapanya meninggal dunia akibat Covid-19 pada Januari 2021.

Mungkin tiada lagi tempat berteduh, bermanja dan mengadu membuatkan remaja yang dipanggil ‘adik’ ini, membawa diri seorang diri tanpa hala tujuan yang sebenar memandangkan dia kelihatan hanya bersendirian tanpa adik beradik yang lain.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Ebit Lew


Kisah adik ini dilihat muncul sejak akhir-akhir ini tidur beralaskan kotak oleh orang ramai yang lalu-lalang di kaki-kaki lima premis perniagaan di sekitar Bukit Raja, Klang, Selangor.

Keberadaannya  telah mendapat perhatian Ustaz Ebit Lew (UEL) apabila dimaklumkan oleh beberapa pihak yang bersimpati keaadaan remaja ini.

Menerusi perkongsian Facebook (FB) Ebit LewUEL telah kerkunjung di lokasi remaja yang namanya tidak didedahkan.

Beliau akhirnya bertemu remaja berkenaan dan berasa sedih dan sebak apabila melihat keadaan remaja ‘gelandangan’ dengan raut wajahnya yang bersih dan naif sedang berada di kaki lima salah sebuah premis perniagaan. Remaja itu terus menyambut dan mencium tangan selepas disapa dengan senyuman mesra UEL dan kemudian bertanya khabar tentang dirinya.

“Mak ayah mana adik?,” soal UEL kepada remaja tersebut.

“Mak ayah dah tak ada. Saya dah tak ada sesiapa lagi,” jelas remaja itu dengan dengan linangan air mata secara tiba-tiba bercucuran membasahi pipinya.

“Eh, jangan cakap macam tu adik. Saya dan semua (krew UEL) yang ada di sini anggaplah macam keluarga adik ye,” pujuk UEL.Betapa anak remaja ini diuji dengan ujian hidup yang cukup berat apabila hilang tempat bergantung (ibu bapa) dan kelam masa depannya jika tiada siapa yang mengambil peduli akan nasib masa depannya.

Kesedihan dan perasaan hiba yang terpendam di hati tidak dapat disembunyikan lagi apabila  mengenangkan nasibnya sebatang kara.

UEL hampir sahaja menitiskan air mata mengenangkan nasib kanak-kanak itu yang telah kehilangan orang yang tersayang lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan dan tidak lama lagi Syawal akan menjelang tiba.


'Adik' dibawa ke sebuah pasar raya untuk dibelikan pakaian jubah serta lain-lain keperluan oleh Ebit Lew di Klang, Selangor. - Kredit foto: Twitter Ebit Lew.


Bayangkanlah bagaimana perasaan kita jika kedua ibu bapa sudah tiada sewaktu berbuka dan bersahur pada bulan yang mulia ini tanpa mereka di sisi kita; dan tidak lama lagi akan menyambut 1 Syawal.

“Adik puasa tak?,” tanya UEL lagi .

“Puasa,” jawabnya ringkas.

“Ada sesiapa tak bagi makanan dan minuman untuk berbuka dan sahur?,” soalan terus bermain di kepala UEL.

“Ada orang beri di sini,” jelas remaja itu.

UEL kemudiannya bertanya kepada remaja itu, adik hendak berjumpa ibu dan ayah di syurga dan adakah dia ingin belajar di sekolah madrasah?

Soalan-soalan terus dilontar UEL untuk mendapatkan kepastian dan memandangkan dengan cara itu sahaja dapat menjamin masa depan serta demi kebaikan kehidupannya untuk dunia dan akhirat.

Adik itu tanpa banyak berfikir terus sahaja bersetuju dengan cadangan UEL dan berasa gembira dengan tawaran tersebut.

Sebelum itu, dia  terlebih dahulu dibawa ke balai polis berdekatan untuk membuat laporan rasmi mengenai statusnya  sebagaimana tertakluk di bawah akta kanak-kanak dan kebajikan.


Ebit Liew menyantuni anak yatim piatu ini dengan penuh kasih sayang seolah-olah dia seorang bapa kepada remaja yang telah kehilangan orang tuanya. - Sumber Twitter Ebit Lew.


UEL kemudian membawa remaja ‘geladangan’ itu ke sebuah pasar raya untuk dibelikan pakaian jubah, kasut dan keperluan-keperluan lain dan kelengkapan peribadi; selepas itu baharulah kemudiannya dihantar pula ke sebuah madrasah tempat pengajian agama Islam serta menjadi tempat tinggal anak-anak yatim.

Perkongsian FB Ebit Lew, mendapat pujian kebanyakan warga maya yang berasa bersyukur dan berterima kasih atas bantuan dan pertolongan UEL dan orang ramai.


Akhirnya adik gelandangan ini berjaya ditempatkan di sebuah madrasah di Klang, Selangor demi masa depannya yang masih jauh dan agar dia menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat. - Kredit foto: IG Ebit Lew.


Umum mengetahui sikap perihatin dan ihsan UEL yang sentiasa 'turun padang' menyelesaikan apa jua masalah dan kesempitan hidup manusia di mana sahaja mereka berada dalam dan luar negara.

Sikap mengutamakan kebajikan dan beramal sambil berdakwah, sering ditonjolkan oleh beliau, sekali gus menarik perhatian rakyat  pelbagai bangsa, agama dan budaya untuk menerima pendekatan dakwah beliau yang dekat di hati golongan ‘marhaen’ dan susah. - KitaReporters


Kredit foto: FB Ebit Lew

1
1
6
0
0
You will be interested

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Kembar 4 uji kesabaran ibu bapanya! Bancuh susu 1.5 gelen sehari! 24 kali tukar lampin!

Jenny Marr dari Texas dan suami, Chris teruja urus anak kembar empat mereka - Hudson, Harrison, Henry, Hardy - termasuk menukar lampin sebanyak 24 kali sehari
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 3 hours ago

Video| Tak ada niat nak bogel, gurau je! Adi minta maaf! Netizen maafkan! Tapi jangan buat lagi!

Dengan rendah diri saya ingin mohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia disebabkan video saya yang baru-baru ini. Saya berjanji takkan mengulanginya lagi - Adi
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 6 hours ago

Si Raja Libas Pari telah pergi! Perejam emas Sukan SEAP 1965, Kasim Bakar meninggal dalam tidur!

Mohd Kasim Abu Bakar, 78, yang perkenal teknik libas pari dengan mengiringkan badan sambil kaki rembat bola takraw, meninggal di rumahnya di Kampung Baru, KL
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 12 hours ago

Wanita besi! Zai Zaiton ceburi bidang lombong pasir, bijih besi! Kini hasilkan produk kesihatan!

Zai Zaiton Saad, dari Butterworth, bukan sekadar jadi kontraktor tapi turut lakar kejayaan teroka sektor perlombongan bijih besi. Kini hasilkan produk kesihatan
Mohammad Ishak in Kisah Insan 3 days ago