Kisah Insan 02 Mar, 2022

Video| Abang Viva ikon Keluarga Malaysia! Ada guna namanya cari dana! Harap pelaku dapat hidayah!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share thisSEBUT sahaja Abang Viva satu malaya mengenalinya, anak jati Alor Gajah, Melaka itu mula dikenali selepas terlibat kerja-kerja kemasyarakatan pada banjir di Lembah Klang pada 2021 lalu yang berbekal sebuah kereta kecil milik keluarga dengan membawa sebuah bot untuk misi membantu mangsa banjir.

Kali ini, dia sekali lagi turun kawasan yang berdepan dengan banjir di Terengganu bagi membantu mangsa-mangsa terjejas.


Lagi kisah-kisah menarik mengenai bantuan banjirNamun menariknya kehadiran kali ini bukan lagi dengan viva milik keluarganya tetapi menggunakan pacuan empat roda Mitsubishi Triton yang dihadiahkan oleh usahawan kosmetik, pada Januari 2022 lalu.

Alhamdulillah beruntungnya...
Namun di sebalik keterujaan melakukan misi bantuan banjir, Abang Viva dikejutkan apabila ada yang mengambil kesempatan terhadap pemilik sebenar nama Azwan Omar ini.

Dikatakan ada individu yang tidak jujur menggunakan namanya dengan membuka akaun palsu Facebook dan menggunakan gambarnya dan namanya dipercayai bertujuan memperdaya orang ramai bagi meraih dana.

Namun atas dasar keprihatinan netizen, ada yang menyedari tindakan tersebut bukanlah milik Abang Viva kerana hero Melaya itu tidak pernah meminta-minta untuk mendapat sumbangan dalam kerja kebajikannya.

Kewujudan akaun Facebook palsu itu dikesan berlegar dalam media sosial sejak beberapa hari lalu.

Namun  Abang Viva bernasib baik apabila ada dalam kalangan netizen yang berjaya ‘menghidu’ penipuan akaun terbabit berdasarkan ejaan pada nama Azwan pada akaun Facebook berkenaan yang berbeza daripada akaun rasmi Abang Viva yang menggunakan nama Azwan Omar.Sangat mengejutkan apabila Abang Viva yang mengetahui perkara itu hanya menjawab  ringkas. Malah dia berharap si pelaku itu mendapat hidayah dan berhenti melakukannya.

Azwan berkata, dia sudah lali dengan insiden sedemikian termasuk tindakan individu terbabit yang meminta dana ihsan orang ramai. Malah teruna berusia 30 tahun itu berkata sebelum ini pernah ada individu yang tidak bertanggungjawab melakukan 'kerja' bagi mengutip dana.

“Jujurnya perkara menyamar begini saya dah macam biasa hadapi sebab dulu pun masa awal-awal saya viral ada juga yang buat akaun palsu sebegini.

“Biarlah.. itu antara dia dengan Tuhan dan saya doakan dia mendapat hidayah Allah, tidak ada kesan pun pada saya,” katanya. Malah abang viva berkata dia tidak berhasrat untuk membuat laporan polis dengan tindakan tidak bertanggungjawab tersebut.Katanya dia yakin netizen hari ini sudah bijak dan boleh menilai ketulenan sesuatu akaun tersebut.

“Benda-benda menyamar macam ini tak ke mana pun. Biarlah… tak lama lagi dia berhentilah tu,” katanya yang tidak mahu memanjangkan perkara itu.

Malah, Abang Viva berkata, kerja jahat itu langsung tidak mengganggu diri bersama beberapa rakan lain yang kini sedang menyelesaikan misi bantuan ke Terengganu.

Lelaki itu berkata, selepas misi selesai di Terengganu dia berhasrat untuk meneruskan misi membantu mangsa-mangsa banjir ke Kelantan namun bergantung kepada keadaan semasa banjir.

Semoga niat suci abang viva ini dapat membantu ramai mangsa yang terjejas dalam banjir. - KitaReporters


16
9
0
11
0
You will be interested

Video| Ikut pintu belakang? Ada konspirasi? Daniel Ting berpindah ke JDT! Semuanya dah terjawab!

Teka-teki bermain dalam kalangan peminat bola sepak selama ini akhirnya terjawab apabila Daniel Sang Ting secara rasmi telah diperkenalkan sebagai pemain JDT

Video| Nekad jalan kaki ke Mekah! Ambil masa hampir 11 bulan, sejauh 6,500km, melalui 11 negara!

Dengan ambil masa hampir 11 bulan, Adam Muhammad dari England akhirnya tiba di Mekah, Arab Saudi pada 28 Jun 2022 lalu dengan berjalan kaki merentasi 11 negara
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 22 hours ago

Video| Tragis! Bayi perempuan maut digigit ibu kandung sendiri! Dipercayai alami gangguan mental!

Bayi perempuan usia 3 bulan meninggal akibat digigit ibu kandung di Desa Rasabou, Bima, Nusa Tenggara Barat (NTB). Wanita itu dipercayai alami gangguan mental
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 1 day ago

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 2 days ago

Video| Doakan semoga segera sembuh! Emak patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk! - Anak

Emak cedera parah dengan patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk. Sudah sedarkan diri tetapi masih dalam pemantuan di Hospital Pulau Pinang - Yaya Gani
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 4 days ago