Kisah Insan 13 Jun, 2021

Disangka kembar lapan! Rupanya wanita lahirkan 10 bayi kembar! Tapi belum ada pengesahan rasmi

@mohamed sa'ari
Berpengalaman sebagai jurufoto media dan still filem selama lebih 30 tahun. Pernah menjadi videographer untuk industri filem tanah air dalam tahun 90an. Terakhir sebagai stringger akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo.

Share this

Gosiame Thamara Sithole ketika hamil 10 bayi kembar. - Kredit foto : Koolfm.com.my


SEORANG wanita Afrika Selatan bakal mencatat nama sebagai wanita yang melahirkan paling ramai bayi dalam Guiness World Records sebaik kelahiran tersebut disahkan oleh doktor.

Gosiame Thamara Sithole, 37, didakwa melahirkan bayi kembar 10 atau decuplets dengan tujuh bayi lelaki dan tiga perempuan melalui pelbagai kaedah pembedahan pada 7 Jun 2021 lalu.

Bagaimanapun, setakat hari ini, belum ada pengesahan rasmi mengenai kelahiran tersebut.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan ibu bersalin

Gosiame Thamara Sithole bersama suaminya  Toboho Tsotetsi. - Kredit foto : Anadolu Agency


Memetik sumber Anadolu Agency, wanita itu yang pada awalnya dijangka melahirkan bayi kembar lapan akhirnya melahirkan 10 bayi kembar tersebut di Hospital Pretoria, Johannesburg

Menurut suaminya, Teboho Tsotetsi, isterinya melahirkan tujuh bayi lelaki dan tiga perempuan ketika kandungan berusia tujuh bulan tujuh hari.

Pasangan yang mempunyai pasangan anak kembar berusia enam tahun sebelum ini mengakui Sithole  hamil secara semula jadi tanpa menjalani sebarang rawatan kesuburan. 


Keadaan kandungan Gosiame Thamara Sithole yang luar biasa saiznya. - Kredit foto: BBC


“Ketika peringkat awal kehamilan, saya mengalami kesulitan kerana mengalami simptom mabuk yang teruk serta sakit kaki selain bimbang keselamatan janin saya berikutan  kehamilan berisiko.

“Namun saya bersyukur kerana berjaya melahirkan kesemua bayi saya dengan selamat,” kata Sithole.

Menurut Tsotetsi, doktor akan meletakkan bayi kembar sepuluh mereka di dalam inkubator untuk tempoh beberapa bulan sebelum dia dan isterinya dibenarkan membawa bayi mereka pulang.

Bulan Mei 2021 lalu, seorang wanita dari Mali melahirkan bayi kembar sembilan di sebuah hospital di Maghribi (Morocco). 


Video| Mula-mula sangka 2, 3! Kemudian jangka 7! Apabila bersalin keluar 9 anak! Rekod dunia!

Sementara itu, Timbalan Ketua Fakulti Perubatan di Universiti Sains Kesihatan Sefako Makgatho, Profesor Dini Mawela berkata, bagi mengelakan sebarang risiko para doktor terpaksa mengeluarkan bayi-bayi tersebut lebih awal.

“Apa yang menjadi kebimbangan doktor adalah risiko bayi-bayi akan menjadi kecil kerana tidak mempunyai ruang mencukupi jika berada lebih lama di dalam rahim ibu mereka.

“Kehamilan seperti yang dialami Sithole dengan jumlah bayi yang  ramai adalah sesuatu yang jarang berlaku tanpa menjalani sebarang rawatan kesuburan,” katanya. - KitaReporters


0
3
1
0
0
You will be interested

Siapa Ozcan Deniz? Pelakon, penyanyi Turki pikat wanita! Dengan renungan mata, wajah tampannya!

Renungan matanya yang tajam memikat, lirikan senyumannya yang menggoda dan fizikalnya yang segak punca Ozcan Deniz antara pelakon yang tawan banyak hati wanita

Video| 23 tahun tak pernah potong rambut! Jururawat bangga miliki rambut panjang cecah buku lali!

Anzhelika Baranova, jururawat dari Irkutsk, Rusia tak pernah potong rambut selama 23 tahun selepas usianya lima tahun. Kini rambutnya cecah ke paras buku lali
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

Tolong kami! Bantu Nur Azizah! Hilang tangan angkara samun! Tekad bangkit demi mama, adik-adik

Saya tak akan lupakan peristiwa itu tapi saya tak akan ratapinya. Saya akan bangkit untuk teruskan kehidupan demi ibu dan adik-adik - Siti Nur Azizah Syafri Adi
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 3 days ago

Muhammad Andra Al-Iman kebanggaan As Sofa, ibu bapa! Bergelar hafiz cilik pada usia 9 tahun!

Muhammad Andra Al-Iman Mohd Zebby. Inilah nama anak yang pasti bahagiakan kedua-dua orang tuanya lantaran berjaya jadi hafiz Quran pada usia 9 tahun di As Sofa
Khadijah Mohamad Nor in Kisah Insan 6 days ago

Video| Memorabilia Elvis Presley masih jadi rebutan peminat fanatiknya! Ada dijual lebih RM4j!

Sebotol potongan rambut Elvis Presley cecah harga RM300,000 (USD$72,000). Sehelai pakaian cape dan jumpsuit dipakai Elvis dijual RM4,191,993 (USD$1,012,500)
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 6 days ago