Kisah Insan 13 Apr, 2022

Video| Kebanggaan wanita, Islam! Sultana Tafadar peguam cara jenayah bertudung pertama jadi QC!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


ISU diskriminasi terhadap kaum wanita Islam yang berhijab seperti perkara yang tidak terlepas menjadi isu dan kontroversi di Barat hampir setiap masa.

Namun baru-baru ini, tercipta sejarah baharu apabila seorang wanita Islam berhijab dilantik sebagai Peguam Diraja (QC), ‘Penasihat Baginda Ratu Permaisuri yang dipelajari dalam undang-undang’, sebuah jawatan tertinggi dalam profesion peguam.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan wanita hebat


Sultana Tafadar yang dilantik ke jawatan berkenaan kini merupakan peguam cara jenayah pertama bertudung di dunia yang jadi QC.

Sebelum pelantikan Sultana, belum ada lagi peguam cara jenayah yang pernah dilantik menjadi Penasihat Diraja.

Kongsi wanita hebat tersebut, sebelum ini pelbagai cabaran yang terpaksa diharungi terutama melibatkan diskrimasi terhadap Islam dan wanita berhijab.

“Pelbagai cabaran yang perlu saya harungi di mahkamah, di tempat kerja saya sebelum ini.

“Tetapi saya gembira untuk mengatakan bahawa adalah mungkin untuk mengatasi cabaran tersebut dan adalah mungkin dengan peluang yang ada untuk bersinar,” kata wanita bertudung pertama dilantik menjadi peguam cara jenayah sebagai QC.Lulusan Ijazah Sarjana Hak Asasi Manusia Antarabangsa dari Universiti Oxford itu berkata, kesukaran yang dihadapi wanita bertudang kini merupakan diskriminasi terutama yang dihadapi di kota besar seperti Perancis.

Malah, beliau kini merupakan antara mereka yang sedang mengambil tindakan undang-undang bagi menamatkan pengharaman bertudung di Perancis.

Lebih menarik, wanita hebat itu juga dijangka akan membawa perkara ini kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada tahun 2022 ini selain berhujah bahawa kerajaan Perancis melanggar undang-undang antarabangsa.

Perancis mahu mengenakan pelbagai bentuk larangan bertudung dan itu adalah sama dengan diskriminasi jantina, diskriminasi kaum dan diskriminasi agama,” kongsinya.Mengulas mengenai kerjaya yang disandangnya, Sultana berkata, Peguam Diraja (QC) adalah seseorang peguam cara atau peguam bela yang diiktiraf kecemerlangannya dalam advokasi.

Mereka sering dilihat sebagai pemimpin dalam bidang undang-undang dan biasanya mengambil kes yang lebih kompleks yang memerlukan tahap kepakaran undang-undang yang lebih tinggi.

Malah, Majlis Agung Badan Peguam mendedahkan, sebelum pelantikan Sultana Tafadar sebagai peguam cara jenayah, hanya ada 31 orang wanita berkulit hitam, Asia atau wanita warisan etnik campuran daripada kira-kira 2,000 calon dilantik menjadi Penasihat Diraja itu

Wow! Tahniah Sultana, kebanggaan kaum Hawa! - KitaReporters

20
10
0
17
0
You will be interested

Syamsul Yusof yang multi-talented! Karya terus dapat sambutan hebat! Tak perlu gimik, raih simpati!

Semenjak Syamsul Yusof terlibat dalam pengarahan filem sama ada sebagai pelakon, penulis skrip, penerbit boleh dikatakan setiap filem itu pasti pecah panggung

Video| Nekad jalan kaki ke Mekah! Ambil masa hampir 11 bulan, sejauh 6,500km, melalui 11 negara!

Dengan ambil masa hampir 11 bulan, Adam Muhammad dari England akhirnya tiba di Mekah, Arab Saudi pada 28 Jun 2022 lalu dengan berjalan kaki merentasi 11 negara
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Tragis! Bayi perempuan maut digigit ibu kandung sendiri! Dipercayai alami gangguan mental!

Bayi perempuan usia 3 bulan meninggal akibat digigit ibu kandung di Desa Rasabou, Bima, Nusa Tenggara Barat (NTB). Wanita itu dipercayai alami gangguan mental
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 2 days ago

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 3 days ago