Kisah Insan 05 Oct, 2020

Tak tahu password fon! 2 kanak-kanak hidup dengan mayat ibu!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

BAYANGKAN, kanak-kanak yang berusia 5 dan 7 tahun hidup sendirian tanpa ibu bapa di sisi selama seminggu. Apatah lagi sedang hidup di sisi mayat ibu mereka yang meninggal dunia tanpa pengetahuan orang dewasa. Aduh ngeri dan sedih sekali... tapi inilah yang berlaku di Amerika Syarikat baru-baru ini. : KitaReporters


Lagi cerita-cerita berkaitan Amerika Syarikat:

https://kitareporters.com/search?search=Amerika+Syarikat


Perkara itu berlaku di sebuah kawasan perumahan Talty, Texas di Amerika Syarikat, apabila ibu angkat kepada dua orang kanak-kanak meninggal dunia secara mengejut akibat serangan jantung.

Ibu angkat bernama Connie Taylor tersebut baru sahaja mengambil dua orang kanak-kanak berkenaan untuk duduk bersamanya kira-kira sebulan sebelum kematiannya.

Tragisnya bukan kepada cerita kematian ibu angkat tersebut, sebaliknya lebih kepada dua orang kanak-kanak berkenaan yang terpaksa hidup berduaan di samping mayat ibu angkat di dalam rumah agam.

Kedua-dua mereka tidak berjaya mendapatkan bantuan kerana tidak mengetahui kata laluan atau password telefon yang telah ditetapkan oleh ibu angkat mereka.


Bayangkan rumah sebesar ini hanya didiami dua orang kanak-kanak berusia 5 dan 7 tahun secara sendirian, hanya ditemani jasad ibu yang telah pun meninggal dunia. Bagaimana mereka mampu hidup berdikari sehingga seminggu?

Cerita ini diketahui umum hanya selepas guru sekolah mereka datang ke rumah berkenaan untuk mencari jawapan kenapa kanak-kanak tersebut ponteng sekolah.

Guru sekolah berkenaan terasa pelik, dua anak muridnya itu tidak datang ke sekolah berhari-hari. Ini membuatkan hati seorang guru tidak keruan dan bertindak mahu terus ke rumah kanak-kanak berkenaan.

Forney Independent School District, sekolah dua kanak-kanak tersebut.


Akhirnya guru berkenaan, Kristen Zastoupil menemui jawapannya dengan menjumpai mayat tersebut yang telah berusia seminggu di dalam rumah.

Ketika hayat ibu ini, dia sering kali berkomunikasi dengan Kristen melalui mesej. Apabila mesej tidak disapa, guru berkenaan rasa tidak sedap hati.

Menurut sumber, kanak-kanak berkenaan langsung tidak mengenali siapa jiran tetangga mereka. Ini menyebabkan mereka takut untuk meminta bantuan.

Mereka bersyukur apabila guru mereka sendiri datang membantu dan menyelesaikan misteri ini. - KitaReporters

3
1
8
0
1
You will be interested

Video| Dulu Mek Motor sekarang Mek Grab! Husnul Hidayah gemar jadi runner! Aktif aktiviti lasak!

Suri rumah, Husnul Hidayah Hassan, 35, dari Kampung Pacakan, Kuala Besut pilih kerjaya sebagai runner kerana ia beri peluang terbaik untuk dia kenali masyarakat

Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 week ago

Video| Remaja maut digilis lori! Mahu bertemu kakak untuk bayar hutang! Dan mohon 'cuti' bekerja!

Allahyarham Danial Haris Rosli, 18, sedang menuju ke rumah kakaknya apabila motornya termasuk ke jalan berlubang lalu terjatuh ke jalan raya dan diheret lori
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 4 days ago

Allahu! Gagal diberikan cucu! Ibu bapa saman anak kandung dan menantu! Selepas 6 tahun menunggu!

Di Uttarakhand, India pasangan warga emas nekad saman anak lelaki mereka sendiri dan menantu kerana gagal memberikan mereka cucu selepas tunggu lebih enam tahun
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Piala Thomas 2022: Malaysia bantu India cipta sejarah ke separuh akhir? Apa nak jadi? Sampai bila?

Perjalanan skuad badminton negara terhenti pada suku akhir apabila tersungkur di tangan India 2-3 dalam saingan Piala Thomas 2022 yang berlangsung di Bangkok
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 6 days ago