Kisah Insan 20 Sep, 2020

Terima kasih Idris Jusoh! Ibu tunggal anak 4 diberikan rumah

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

HANYA air mata mengiringi tanda kesyukuran dan terima kasih kerana impian seorang ibu tunggal di Terengganu untuk mendapatkan sebuah rumah kediaman akhirnya menjadi kenyataan apabila beliau menerima kunci rumah dalam satu majlis penyerahan pada Sabtu, 19 September 2020 lalu. : KitaReporters

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin menyerahkan replika kunci kepada Rahayu Ahmad Ayuha.


Lagi cerita-cerita berkaitan ibu tunggal:

https://kitareporters.com/search?search=ibu+tunggal


Rahayu Ahmad Ayuha, 40, dari Kampung Tok Saboh, Kuala Besut tidak dapat menahan perasaan sedih dan hiba ketika diberi peluang untuk menyampaikan ucapan ketika menerima kunci rumah dalam satu majlis sederhana tetapi penuh bermakna dalam hidup ibu tunggal anak empat itu.

Perasaannya lebih tersentuh apabila majlis penyerahan kunci rumah tersebut dilakukan oleh Timbalan Menteri  Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin yang kebetulan dalam rangka lawatan ke daerah Besut.

Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi FELDA serta pengasas projek pembinaan Rumah Komuniti diberi penghormatan oleh Idris untuk melakukan majlis penyerahan replika kunci dan merasmikan rumah berkenaan. 

Rahayu yang bekerja sebagai “runner” dalam mood terharu menzahirkan penghargaan terima kasih kepada Idris yang menunaikan permintaan beliau untuk mendapatkan sebuah rumah kediaman untuk keluarganya.

Mas Emieyati Samsudin bersama ahli keluarga Rahayu bergambar kenangan dalam Rumah KomunitiBeliau yang berpisah dengan suaminya berasal dari Johor sudah lima tahun tinggal di rumah sewa dan terpaksa bekerja keras untuk membayar sewa selain menanggung empat anak. 

“Saya tidak malu dan memberanikan diri berjumpa sendiri dengan Idris untuk memohon rumah berkenaan dan bersyukur permintaannya mendapat perhatian pemimpin tersebut,” katanya. 

Rahayui bersama empat anak bergambar kenangan di hadapan rumah miliknya


Rumah Komuniti diilhamkan Idris ketika menjadi Menteri Pendidikan Tinggi dan mula dilaksanakan pada 2016 untuk membantu golongan yang tidak berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri. 

Pembinaan rumah tersebut menerusi kontraktor terpilih agak canggih kerana ia hanya mengambil masa dalam tempoh dua minggu untuk disiapkan. 

Rahayu bersama replika kunci rumah


Rumah tersebut mengandungi tiga bilik termasuk satu bilik air, ruang dapur dan tetamu dibina dengan harga RM20,000 sebuah. 

Idris yang menggunakan peruntukkan Ahli Parlimen bagi pembinaan rumah tersebut sehingga ini sudah 207 rumah berjaya disiapkan dan diagihkan kepada golongan miskin dalam Parlimen Besut.

Dalam perasaa sedih, Rahayu menceritakan sesuatu kepada Idris Jusoh


Mas Ermieyati  yang kagum dengan konsep pembinaan rumah tersebut menerusi hantaran Facebook miliknya gembira kejayaan pembinaan Rumah Komuniti yang tidak ada di negeri lain. 

Malah beliau yang berkongsi pengalaman dengan melihat sendiri rumah tersebut dan gembira dengan penghormatan untuk merasmikan  berhasrat untuk membawa konsep pembinaan rumah seperti itu di kawasan Parlimen Masjid Tanah, Melaka untuk diberikan kepada golongan yang memerlukan rumah di kawasan Parlimen yang diwakilinya. - KitaReporters

You will be interested

Video| Pasangan dipaksa kahwin selepas ditangkap bermesraan! Kemudian diserahkan ke balai polis

Sepasang kekasih ditangkap bermesraan di sebuah kedai makan lalu dipaksa berkahwin kemudian dibawa ke balai polis untuk diselamatkan daripada kemarahan penduduk

Tak laku jual kondo mewah RM6 juta di Pavilion! Aliff Syukri mahu sewakan untuk RM28k sebulan

Selepas gagal jual kondominium mewahnya di Pavilion Bukit Bintang pada harga RM6 juta, Aliff Syukri kini mahu sew3akan kondo itu dengan sewaan RM28,000 sebulan
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 16 hours ago

3 sesat dihutan! Malam tak mampu lena! Hanya doa agar hari cepat siang! Syukur ditemui selamat!

2 kakitangan Pejabat Tanah Daerah Setiu dan seorang penduduk sesat semalaman di hutan di Setiu semasa lakukan kerja ukur lot tanah kawasan RTB Pak Kancil Toman
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Warga emas Senik Mat Zin gigih bercucuk tanam! Untuk kegunaan keluarga! Untuk kepuasan hidup!

Senik Mat Zin, 86, dari Bukit Pelong, Bandar Permaisuri gigih usahakan pelbagai tanaman berhampiran rumah anaknya kerana bertani dah sebati dalam kehidupannya
Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 day ago

Video| Pak Cik Masri jual kerepek nak kumpul duit umrah! Rajin amal zikir: Ya Fatah! Ya Razak!

Demi terus cari rezeki, Pak Cik Masri berniaga berbagai jenis kerepek di Shah Alam, Dulunya beliau seorang pemandu teksi dan terpaksa tukar kerjaya kerana PKP
Isa Ramli in Kisah Insan 1 day ago