Kisah Insan 20 Sep, 2020

Terima kasih Idris Jusoh! Ibu tunggal anak 4 diberikan rumah

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

HANYA air mata mengiringi tanda kesyukuran dan terima kasih kerana impian seorang ibu tunggal di Terengganu untuk mendapatkan sebuah rumah kediaman akhirnya menjadi kenyataan apabila beliau menerima kunci rumah dalam satu majlis penyerahan pada Sabtu, 19 September 2020 lalu. : KitaReporters

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin menyerahkan replika kunci kepada Rahayu Ahmad Ayuha.


Lagi cerita-cerita berkaitan ibu tunggal:

https://kitareporters.com/search?search=ibu+tunggal


Rahayu Ahmad Ayuha, 40, dari Kampung Tok Saboh, Kuala Besut tidak dapat menahan perasaan sedih dan hiba ketika diberi peluang untuk menyampaikan ucapan ketika menerima kunci rumah dalam satu majlis sederhana tetapi penuh bermakna dalam hidup ibu tunggal anak empat itu.

Perasaannya lebih tersentuh apabila majlis penyerahan kunci rumah tersebut dilakukan oleh Timbalan Menteri  Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin yang kebetulan dalam rangka lawatan ke daerah Besut.

Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi FELDA serta pengasas projek pembinaan Rumah Komuniti diberi penghormatan oleh Idris untuk melakukan majlis penyerahan replika kunci dan merasmikan rumah berkenaan. 

Rahayu yang bekerja sebagai “runner” dalam mood terharu menzahirkan penghargaan terima kasih kepada Idris yang menunaikan permintaan beliau untuk mendapatkan sebuah rumah kediaman untuk keluarganya.

Mas Emieyati Samsudin bersama ahli keluarga Rahayu bergambar kenangan dalam Rumah KomunitiBeliau yang berpisah dengan suaminya berasal dari Johor sudah lima tahun tinggal di rumah sewa dan terpaksa bekerja keras untuk membayar sewa selain menanggung empat anak. 

“Saya tidak malu dan memberanikan diri berjumpa sendiri dengan Idris untuk memohon rumah berkenaan dan bersyukur permintaannya mendapat perhatian pemimpin tersebut,” katanya. 

Rahayui bersama empat anak bergambar kenangan di hadapan rumah miliknya


Rumah Komuniti diilhamkan Idris ketika menjadi Menteri Pendidikan Tinggi dan mula dilaksanakan pada 2016 untuk membantu golongan yang tidak berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri. 

Pembinaan rumah tersebut menerusi kontraktor terpilih agak canggih kerana ia hanya mengambil masa dalam tempoh dua minggu untuk disiapkan. 

Rahayu bersama replika kunci rumah


Rumah tersebut mengandungi tiga bilik termasuk satu bilik air, ruang dapur dan tetamu dibina dengan harga RM20,000 sebuah. 

Idris yang menggunakan peruntukkan Ahli Parlimen bagi pembinaan rumah tersebut sehingga ini sudah 207 rumah berjaya disiapkan dan diagihkan kepada golongan miskin dalam Parlimen Besut.

Dalam perasaa sedih, Rahayu menceritakan sesuatu kepada Idris Jusoh


Mas Ermieyati  yang kagum dengan konsep pembinaan rumah tersebut menerusi hantaran Facebook miliknya gembira kejayaan pembinaan Rumah Komuniti yang tidak ada di negeri lain. 

Malah beliau yang berkongsi pengalaman dengan melihat sendiri rumah tersebut dan gembira dengan penghormatan untuk merasmikan  berhasrat untuk membawa konsep pembinaan rumah seperti itu di kawasan Parlimen Masjid Tanah, Melaka untuk diberikan kepada golongan yang memerlukan rumah di kawasan Parlimen yang diwakilinya. - KitaReporters

You will be interested

Moh kongsi atau sumbang! Orang ramai dirayu bantu Dr Sakinah

Dr Sakinah Sulong diarah bayar ganti rugi saman fitnah RM230,000 kepada Doula Masyitah Md Hassan kerana muat naik pernyataan fitnah terhadap Masyitah pada 2018

Terima kasih Cikgu Noorlaily! Bapa datang saksikan punch out

Majlis persaraan Cikgu Noorlaily Md Salleh di PPD Kubang Pasu, Jitra lebih bermakna dengan kehadiran bapanya Md Salleh Hashim saksikan anaknya lakukan punch out
Samsudin Oli Mohamed in Kisah Insan 13 hours ago

Hikmah di sebalik PKP! Mohamed Jusoh siapkan buku sejarah!

Wartawan dan penulis veteran dari Terengganu, Mohamed Jusoh berjaya menyiapkan buku sejarah berjudul Puteri Duyung ketika dia memenjarakan diri dalam tempoh PKP
Mohammad Ishak in Kisah Insan 17 hours ago

Selamba bonceng jenazah ibu! Mahu tanam sendiri tapi kantoi!

Seorang pemuda OKU dan punyai masalah mental membonceng jenazah ibunya di jalan raya di Jawa Barat, Indonesia kerana mahu mengebuminya sendiri di kebun mereka
Zul Akmar Jamaludin in Kisah Insan 21 hours ago

Suami zalim! Kurung isteri di dalam tandas! Lebih setahun!

Naresh Kumar ditahan kerana mengurung isterinya di dalam tandas selama lebih setahun di rumah mereka di perkampungan di Rishpur, Haryana daerah Panipat, India
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 1 day ago