Kisah Insan 07 May, 2022

Syabas Amirul Haris! Penternak moden, usahawan berjaya! Belajar ternak lembu seawal usia 12 tahun!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


Anak muda zaman sekarang sangat kurang menceburi dunia perternakan haiwan kerana ia tidak gah atau perniagaan yang dianggap berbau busuk dan kotor. Perniagaan ini tidak menjadi pilihan kerana ramai inginkan keuntungan yang cepat sedangkan dunia penternakan perlu kesabaran tinggi.

Namun bagi pelajar Bacelor (Ijazah Sarjana Muda) Sains Pengurusan Perkhidmatan Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM), dunia penternakan dan pertanian mempunyai masa depan yang sangat cerah buatnya, tetapi golongan muda ramai yang tak mahu mencuba bidang ini. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penternak dan penternakan


Muhammad Amirul Haris Asral telah menceburi dunia penternakan lembu pedaging seawal usianya 12 tahun yang dididik oleh ayahnya sendiri seorang pengembala lembu.

Anak sulung daripada dua beradik ini sejak umur 12 tahun telah diajar oleh bapanya cara memotong daging lembu pada usia yang sangat muda walaupun kanak-kanak lain sibuk bermain dengan kawan-kawan.

Jelasnya, kerana minat yang mendalam dalam bidang pertanian, beliau memilih UPM sebagai sebuah platform yang digunakan sebaik mungkin bagi memajukan perniagaan dalam penjualan daging segar yang kini beliau usahakan bersama adik lelakinya.

Amirul berkata, mereka mempunyai lebih daripada 300 ekor lembu, kerbau dan kambing di dua ladang penternakan yang terletak di Jasin, Melaka dan Bangi, Selangor dengan keluasan ladang berjumlah 32 ekar.
“Kami berniaga daging setiap hari di Dato' Abu Bakar Baginda, Bangi kerana permintaan daging segar amat tinggi. Sebelum ini, ayah hanya fokuskan kepada penjualan lembu sahaja. Namun, saya yang mengusahakan agar daging ini dijual sendiri setiap hari. 

“Setiap hari, saya berjaya menjual seekor hingga 3 ekor lembu. Ramai orang yang mencari daging segar. Jika lambat, pada waktu tengah hari daging saya habis dijual.

“Lagi-lagi bila nak raya, ramai orang sudah menempah awal daging lembu. Setiap hari seorang pelanggan akan beli lebih daripada 3kg daging,” katanya.

Tambahnya, walaupun kos yang diambil sekarang dikatakan tiada kaitan dengan perniagaan yang diusahakan, namun kos pengurusan makanan banyak membantu penjualan dagingnya.

“Kos pengurusan makanan sangat berkait rapat dengan bahan mentah iaitu daging yang diusahakan. Dalam kos yang diambil, terdapat kos pemprosesan makanan yang mengajar saya bagaimana untuk melakukan packaging (pembungkusan) daging tersebut secara komersial dan cara mengawet daging agar tahan lama," tambahnya.Muhammad Amirul Haris  yang merupakan bekas pelajar diploma dalam bidang pertanian di UPM juga telah menggunakan model menyediakan makanan lembu menggunakan rumput jeruk dan jagung yang ditanam sendiri.

“Selain itu, saya juga mempunyai perniagaan yang diusahakan sendiri iaitu tanaman tebu dan pisang dengan memperoleh pendapatan sebulan RM8,000 ke RM10,000. Namun pada bulan puasa dan raya ini, pendapatan lebih sedikit daripada hari-hari biasa," katanya lagi.

Menurutnya, daging adalah satu sumber makanan utama yang mampu bertahan dalam pasaran kekal walaupun bencana alam berlaku kerana semua orang perlu makan. 

“Bukan mudah untuk untuk jadi senang, setiap perkara yang dilakukan perlukan usaha yang gigih bagi mencapai sesuatu dalam kehidupan. Usia muda bukan satu penghalang untuk mengecapinya.

“Di Malaysia, tidak ramai orang yang mahu berniaga dalam bidang ternakan. Jika anda diberi peluang ambillah dan Insya-Allah akan memberi hasil yang sangat lumayan jika anda bersabar," tegas beliau. - KitaReporters


13
19
0
11
0
You will be interested

Video| Mata masuk habuk! Sebak tengok anak ubah suai kereta! Demi nak bawa berjalan ayah tercinta!

Seorang pemuda telah ubah suai tempat duduk hadapan keretanya demi mudahkan ayahnya untuk naiki kereta dan berjalan-jalan. Pemuda itu belanjakan hampir RM3,000

Kasih seorang ibu! Sanggup 'simpan' jasad anak lebih seminggu! Sehingga membusuk dan dah mereput!

Seorang ibu di Singapura yang tinggal di pangsapuri tak boleh terima takdir anaknya meninggal dunia lalu simpan mayat anak lelakinya yang berusia 54 tahun itu
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Indahnya ukhuwah! Bonda Nor siapkan buku dalam sehari! Tanda penghargaan buat Prof Kamil, isteri!

Demi cinta, kasih sayang dan ukhuwah kerana Allah, Bonda Nor atau Norli Madlan berjaya siapkan sebuah buku bertajuk Jumpa Nanti.. Di Firdaus dalam tempoh sehari
Khadijah Mohamad Nor in Kisah Insan 2 days ago

Video| Apa punya mak bapak! Kanak-kanak 3 tahun ditinggalkan dalam tangki air! Diselamatkan polis!

Seorang kanak-kanak perempuan usia tiga tahun di Chalco, Mexico didera ibu, bapa tirinya dengan masukkan dia di dalam tangki air. Nasib baik diselamatkan polis
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Derita seorang isteri! Rayu suami azankan bayi dilahirkan! Tapi dia hilang bersama kekasih!

Hati isteri mana tak rasa sedih apabila suami bukan sahaja tak jenguk semasa wanita itu bersalin tapi ambil kesempatan keluar berseronok-seronok dengan kekasih
Adnan Mohamad in Kisah Insan 5 days ago