Kisah Insan 12 Jul, 2021

Video| Tersalah cara pakai pelitup muka! Abang polisi bantu nenek letakkan posisi yang tepat!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya di Utusan Malaysia pada 2007 dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin.

Share this


MESKIPUN menjalani kehidupan dengan norma baharu hampir dua tahun sejak 'kedatangan' Covid-19 dengan mewajibkan pemakaian pelitup muka namun ada lagi yang kurang arif dengan pemakaian itu terutama golongan warga emas.

Terbaharu tular dalam medsos apabila kejadian melucukan berlaku melibatkan seorang nenek yang memakai pelitup muka itu dengan cara yang salah.

Namun si pemakai itu langsung tidak menyedari kesilapan itu kelihatan selamba apabila ditegur oleh anggota polis yang bertugas.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pelitup mukaMenerusi perkongsian dalam aplikasi Tiktok @said_qori yang merupakan seorang anggota polis di Indonesia yang cuba membantu seorang nenek yang memakai pelitup muka dalam keadaan posisi yang salah.

Menurut anggota polis itu nenek berkenaan yang bersendirian di kawasan anggota itu bertugas.

Ketika kehadiran warga emas berkenaan, anggota polis menyedari pemakaian pelitup muka dengan cara yang salah sebelum sempat bertanya kepada nenek itu dari mana dia mendapatkan pelitup muka berkenaan.

Namun nenek berkenaan hanya mendiamkan diri dan langsung tidak menjawab pertanyaan itu.Mungkin juga ketakutan apabila ‘ditegur’ anggota polis menyebabkan dia hanya membisu seribu kata.

Lucunya, nenek itu tersalah pakai pelitup berkenaan yang sepatutnya menggunakan pelitup itu secara melintang dan mengikat tali berkenaan di belakang kepala.

Sebaliknya nenek itu pula memakai dengan cara menegak sambil menyelitkan tali itu di bahagian telinga menyebabkan pelitup itu kelihatan panjang.

Kesian…Tanpa melengah masa, anggota polis tersebut menawarkan diri membetulkan posisi pelitup berkenaan.

Selesai sahaja membetulkan pemakaian pelitup itu, anggota polis sempat berseloroh dan mengambil tangan nenek itu menyerupai bersalam. Malah nenek berkenaan hanya membiarkan diperlakukan sedemikian.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen tergelak dengan cara nenek berkenaan memakai pelitup berkenaan.

Malah ada juga memberi tabik kepada anggota polis itu yang sanggup membetulkan pemakaian pelitup itu tanpa mengenakan saman kepada warga emas berkenaan.  

Terima kasih abang polisi! - KitaReporters


1
0
0
0
0
You will be interested

Rezeki nelayan! Sangka anak buaya sangkut dalam pukat! Rupanya pari tunggol gergasi! Berat 40.5kg!

Nelayan Sendak Omar sangka seekor anak buaya tersangkut di pukatnya tetapi rupa-rupanya seekor ikan pari tunggol gergasi seberat 40.5kg anggaran bernilai RM324

Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 week ago

Video| Allah sayang kita! Rezeki tak terduga! Ebit Lew hadiahkan rumah buat rider galas anak OKU!

Azimah Abdul Rahim, seorang ibu jadi penghantar makanan sambil galas anaknya yang cacat penglihatan (OKU buta) demi cari rezeki terima bantuan Ustaz Ebit Lew
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 12 hours ago

Keluarga Malaysia: Usaha mulia Sahabat Telekung Kuantan! Agih barangan elektrik, kelengkapan solat!

Pertubuhan Kebajikan Sahabat Telekung Kuantan (STK) mengambil imisiatif mengumpul dana bagi membantu mangsa banjir yang ditimpa musibah itu awal bulan ini.
Ainal Marhaton Abd Ghani in Kisah Insan 1 day ago

Dikebumikan sejak 17 tahun lalu! Mayat guru ngaji al-Quran masih sempurna, wangi seperti diawet!

Meskipun telah dikebumikan sejak 2004 namun mayat guru mengaji al-Quran Allahyarham Ustaz Muhya Rudia ditemukan di dalam kubur masih sempurna serta berbau wangi
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

Bapa banyak songeh! Usaha jadikan Jaami Qureshi warga gagal! Enggan janji kesetiaan, kata FAM!

Usaha jadikan Jaami Qureshi, yang ibunya kelahiran Manjoi, warganegara dan sarung jersi negara tak tercapai selepas bapanya gagal capai kata sepakat dengan FAM
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 3 days ago