Insan & Komuniti 27 Apr, 2021

Video| Janda didera kekasih! Dikurung 3 hari tanpa makan! Dirantai bagai anjing! Dicucuh api!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

Rumah berwarna kuning tempat Rina didera. Kredit foto: Tribun Medan

Seorang janda beranak satu, Rina Simanungkalat, 33, mengalami trauma apabila diperlaku secara tidak berperikemanusiaan oleh kekasihnya yang panas baran dan merupakan penagih dadah.

Rina dikurung kekasihnya Maniur Sihotang, 43, dalam rumah milik ibu suspek di Kelurahan Tegal Sari Mandala, Medan Denai, Medan, Sumatera Utara.

Lagi cerita-cerita tragedi berkaitan didera

Rina Boru yang cedera teruk dan penderanya, Maniur Sihotang. - Kredit foto: Tribun MedanSetelah dikurung tiga hari, Rina berjaya melepaskan diri dan dalam keadaan lemah berjaya keluar dari rumah ibu suspek itu pada subuh Jumaat, 23 April 2021.

Dia meminta bantuan jiran untuk melepaskan diri. Rina meminjam telefon bimbit untuk menghubungi bapanya,  Sihar Simanungkalat , 64. Setelah itu Rina dibawa ke sebuah hospital untuk menerima rawatan lanjut.

Si bapa bergegas ke hospital dan Rina mendapat pelepasan untuk keluar sebentar untuk membuat laporan polis dengan memakai kerusi roda.

Rina bersama bapanya Sihar Simanungkalat. - Kredit foto: Tribun Medan

Suspek, Maniur Sihotang  ditahan polis hasil laporan itu. 

Mengikut laporan polis, sejak beberapa bulan lalu, Rina cuba berpisah dengan Maniur setelah mengetahui dia adalah penagih dadah. Namun Maniur tetap mahu terus menjalin hubungan. 

Untuk memasti Rina tetap tinggal di rumahnya, Maniur telah menculik anak Rina bernama Ana, 7 tahun, dari rumah ayah Rina. Budak kecil itu dibawa ke rumah ibu suspek.Namun Maniur terus bertindak ganas untuk tidak membenar Rina keluar dari rumah. 

Maniur bertindak mengikat leher Rina seperti mengikat anjing, manakala sejumlah bahagian tubuh Rina cedera akibat dicucuh api dan dikelar dengan senjata tajam.

Rina turut tidak diberi makan selama tiga hari

Sihar bersyukur suspek cepat ditahan dan diharap didakwa secepat mungkin menerima hukuman sewajarnya.

Menurut Ketua Polis Medan, Faidir Chaniago kes ini masih dalam siasatan. - KitaReporters


4
1
1
0
3
You will be interested