Kisah Insan 31 Jan, 2021

Pasukan BK Circle - Cuckoo! Usahawan muda santuni petugas barisan hadapan dalam CSRRoadblock

@roslan rusly
12 Tahun pengalaman dalam Perhubungan Awam dan Media. Pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Akhbar(SUA). Banyak menyiarkan berita-berita dan rencana di portal berita dan akhbar.

Share this

Poster Program CSRRoadblock yang dianjurkan.


SEJAK Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan, rentas negeri adalah tidak dibenarkan kecuali dengan mendapat kebenaran pihak berkuasa. 

Oleh itu, terdapat sekatan jalan raya (SJR) dilakukan dan ia menjadi sebahagian daripada prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan. 

Anggota polis dan tentera bersama-sama menjaga pintu masuk negeri dan di beberapa tempat untuk memastikan semua SOP dipatuhi. 


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan SJR:

https://kitareporters.com/search?search=SJR


Makanan dan minuman diagihkan untuk petugas barisan hadapan.


Sehubungan itu, sekumpulan usahawan muda menjalankan program khidmat komuniti atau tanggungjawab sosial korporat (CSR) dengan menyantuni anggota barisan hadapan ini yang bertugas menjaga keselamatan orang ramai. 

Objektif penganjuran CSRRoadblock ini adalah salah satu inisiatif atau cara bagaimana untuk menghargai anggota yang bertugas di SRJ demi menjaga keselamatan orang awam dalam memerangi Covid-19 ini. 

Selain itu juga ia mungkin boleh menjadi pemangkin serta semangat kepada barisan hadapan dan ia juga sebagai tanda terima kasih dan penghargaan.


Pasukan BK Circle bersedia untuk memulakan program CSRRoadblock dengan pematuhan SOP.


Seramai 18 orang yang terdiri daripada usahawan produk Cuckoo dari Pasukan BK Circle bersama-sama menjayakan program CSRRoadblock ini. 

Melalui program CSRRoadblock ini mereka menyampaikan sedikit kudapan seperti air minuman dan burger. Sebanyak 420 biji burger, 2,016 botol dan tin minuman diedarkan ke 21 SJR di sekitar Lembah Klang


Burger untuk diagihkan sebanyak 420 biji.


Sebanyak 2,016 minuman siap untuk diagihkan di SJR yang telah dikenal pasti.


Pasukan ini dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil dan masing-masing akan bergerak ke SJR yang telah ditetapkan.  

Menurut ketua pasukan BK Circle Khairul Azmi Razali, program seumpama ini ialah kali ke-7 diadakan dan kali ini kami menghargai pasukan barisan hadapan. 


Muhamad Najmeen Mohd Nasir (kiri) dan Khairul Azmi Razali (kanan) bersama dengan pasukan untuk program CSR.


Kerja agihan dilakukan.


"Ini adalah program khidmat komuniti ke-7 yang dianjurkan oleh Pasukan Cuckoo BK Circle. Sebelum ini kami banyak memberikan infak atau bantuan di rumah-rumah dan pertubuhan anak yatim dan sumbangan berupa barangan dapur dan makanan, "katanya.  

Apa yang menariknya ialah dana yang digunakan adalah hasil komisen yang mereka dapat melalui jualan produk dan ia juga membawa kepada konsep bersedekah


Salah seorang sukarelawan mengedarkan sumbangan.


Menurut salah seorang rakan sepasukan, Muhamad Najmeen Mohd Nasir, "sumbangan ini ialah hasil komisen jualan yang kami dalam pasukan ini kumpul menjadi dana, dalam masa yang sama juga para pelanggan kami juga turut sama sedikit sebanyak terima pahala kerana mempercayai pasukan kami dalam berurus niaga. 

"Setinggi terima kasih kepada semua pelanggan yang berurusan dengan pasukan BK Circle."  

"Apa yang diharapkan agar rezeki yang diterima dapat dikongsi bersama dan dapat meringankan beban mereka yang memerlukan dan ia dapat dijadikan asbab dalam kemurahan dan limpahan rezeki," tambahnya. 

Program CSRRoadblock yang dijalankan ini mematuhi SOP yang ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). - KitaReporters


Agihan kepada petugas di SJR yang dikenal pasti.


27
2
1
1
0
You will be interested

Suami reda isteri tinggalkan dirinya, anak! Mangsa maut kemalangan! Tercampak keluar kenderaan!

Ahmad Rakeymi Hafey Roslam reda selepas isterinya, Nurshahyda Mohd Zaki terbunuh dalam kemalangan jalan di KM 380.5 Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2) dekat Ajil

Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Paul Pogba pun tonton Omar & Hana! Didik anak-anak kenal Islam! Pengalaman silam jadi pedoman!

Apabila tular gambar pemain bola, Paul Pogba tonton animasi terbitan tempatan Omar & Hana lalu telivisyen baharunya, ramai rakyat Malaysia terasa sangat teruja
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 4 hours ago

Warga emas terbiar tetap patriotik! Al-Fikrah suntik semangat patriotisme sambut Hari Malaysia!

Imbau sejarah pejuang khusus perajurit dapatkan kemerdekaan ibarat terapi minda kepada 70 penghuni Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia, di Kg Sungai Sekamat, Kajang
Rosdi Ismail in Kisah Insan 4 hours ago

PBBM, Yakeb santuni Zulkifli Norbit! Bekas sayap kiri negara terlantar strok, masalah jantung!

Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia (PBMM) santuni bekas-bekas pemain kebangsaan yang banyak berjasa tapi kini hadapi kesempitan hidup terutama soal kesihatan
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 5 hours ago

Video| Kematian Siti Sarah akibat Covid-19 dorong ramai dapatkan vaksin! Rasa terkesan, terkedu!

Ramai orang terkesan dengan kematian penyanyi Siti Sarah Raissuddin, isteri pelawak Shuib Sepahtu sehingga ambil keputusan untuk ambil suntikan vaksin COVID-19
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 7 hours ago