Kisah Insan 04 Mar, 2021

Video| Pasangan dipaksa kahwin selepas ditangkap bermesraan! Kemudian diserahkan ke balai polis

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

Sejumlah masyarakat menangkap pasangan berbuat maksiat di kedai kopi.

SEPASANG kekasih yang didapati bermesraan di sebuah kedai kopi, ditangkap oleh sejumlah penduduk lalu dikahwin secara paksa mengikut adat setempat. Setelah itu dibawa ke balai polis untuk diselamat daripada tindakan liar sebahagian warga yang begitu marah dengan perbuatan maksiat yang dilaku.

Peristiwa ini terjadi di Kelurahan Kupang, Kecamatan Tapin Utara, Kabupaten Tapin, Kalimantan Selatan (Kalsel), pada malam Ahad 28 Februari 2021.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan Indonesia:

https://kitareporters.com/search?search=Indonesia


Pasangan kekasih dikahwin secara paksa kerana melakukan maksiat.



Menurut laporan Tribune News, sepasang kekasih ini diberkas sedang bermesraan di  sebuah kedai Nasi Goreng Gila kira-kira jam 5 petang waktu tempatan. Waktu itu sudah bermulanya malam di daerah itu. 

Ketika diserbu, si wanita terbuka pakaiannya atau telanjang dada. Si wanita yang diberi nama RM berusia 22 tahun, sementara si lelaki diberi nama AH, seorang duda berusia 45 tahun.

Kedua-duanya diarak masyarakat menuju ke sebuah kereta MPV untuk dibawa ke sebuah tempatuntuk dinikahkan.

Menjadi peraturan masyarakat Tapin, sesiapa yang ditangkap bermesraan di tempat awam akan dikahwinkan secara paksa.

Mengikut saksi iaitu pemilik Kedai Nasi Goreng Gila, pasangan itu belum sempat melakukan hubungan intim ketika ditangkap.



Menurut tokoh masyarakat tempatan, Binu, sudah menjadi norma sosial sejak dulu, kesalahan begitu dihukum sedemikian.

Kedua-duanya terus dinikahkan kerana melakukan perkara terlarang,” kata Binu. Setelah dinikahkan, pasangan berkenaan dihantar ke Balai Polis Polsek Tapin Utara.

Ia untuk menyelamatkan pasangan itu daripada dicedera oleh sebilangan penduduk yang geram akan perlakuan maksiat itu. - KitaReporters


1
0
0
2
1
You will be interested

Terbaiklah IKBN Pekan! 30 pelajar sertai gotong-royong di Lepar, Pekan! Usaha khidmat masyarakat

Seramai 30 pelajar IKBN Pekan sertai Gotong-royong Perdana di Batu Lapan Lepar, Pekan. Kesemua mereka adalah peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (ARPRM)

Video| Lahir dengan 11 jari, tanpa alat kelamin! Sering diejek, dihina! Ibu bapa reda ketentuan!

Pasangan Haryanto dan isterinya, Dewi Yulianti dari Sungai Landak, Cilincing dikurniakan seorang anak istimewa yang dilahirkan tanpa organ kelamin dan 11 jari
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Ingin pulang ziarah arwah ibu! Tapi terlibat kemalangan maut! Jenazah disatukan dalam lahad sama!

Hasrat anak untuk pulang menziarahi kematian ibunya tak kesampaian apabila dia terkorban dalam kemalangan dan dikebumikan dalam satu liang lahad bersama ibunya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Kay terokai lombong emas! Kini bekal mesin dobi layan diri! Bukti ibu tunggal boleh juga hebat!

Datuk Kay bukan status ibu tunggal tidak halang dia berjaya selepas membabitkan diri dalam perusahaan melombong emas mentah di Kuala Lipis, Pahang.
Mohammad Ishak in Kisah Insan 4 days ago