Kisah Insan 24 Sep, 2021

Demi keselesaan seekor anjing! Seorang wanita beli semua tempat duduk penerbangan kelas bisnes!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

GAMBAR hiasan... Pesawat Air India. - Kredit foto: Britannica 


SEMUA orang sayang binatang peliharaan mereka. Boleh menjadi teman bermain di rumah atau teman berjalan-jalan santai di taman, malah teman berhibur ketika sunyi. 

Tetapi untuk menempah seluruh tempat duduk kelas perniagaan (business class) dalam penerbangan untuk memberi keselesaan kepada binatang peliharaan adalah luar biasa.

Namun ini berlaku di India pada pertengahan September 2021 lalu apabila seorang wanita menempah keseluruhan tempat duduk kelas perniagaan dalam pesawat Air India penerbangan AI671 dari Mumbai Ke Chennai, bersama pembantu dan anjingnya yang diberi nama Bela.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan anjing

KELAS pernigaan Penerbangan Air India bagi laluan domestik. - Kredit foto: Quora


Portal RepublicWorld.Com yang melaporkan kisah tersebut pada 20 September 2021 lalu bagaimanapun tidak menamakan wanita tersebut dan pembantunya.

Namun gambar wanita itu dan anjingnya bersama pegawai lapangan terbang sewaktu daftar masuk atau check in disiarkan secara meluas dalam media.

Penerbangan dari Mumbai ke Chennai mengambil masa dua jam. Pesawat yang dinaiki wanita itu, Airbus 321 mempunyai 12 tempat duduk kelas perniagaan.

Setiap satu tempat duduk berharga 20,000 rupees bersamaan RM1,100. Ini bermakna wanita tersebut membayar sejumlah 2.4 lakh (240 ribu) rupee atau kira-kira RM13,200 bagi semua tempat duduk. Jumlah yang banyak untuk keselesaan seekor anjing.


WANITA yang menempah semua tempat duduk penerbangan kelas perniagaan Penerbangan AI671 dari Mumbai ke Chennai bersama anjing peliharaannya, Bela, sewaktu mendaftar masuk di lapangan terbang. -Kredit foto: India Today.


Pihak Lapangan Terbang Chennai juga mengesahkan Bela adalah penumpang dalam penerbangan AI671. Untuk rekod syarikat Air India membenarkan maksimum dua ekor binatang peliharaan dibawa menaiki penerbangan bagi sektor domestik.

Bagaimanapun syarikat Air India tidak memberikan laporan terperinci mengenai episod penerbangan membawa anjing peliharaan ini kerana tertakluk kepada polisi syarikat.

Walaupun binatang peliharaan biasa dibawa menaiki pesawat, untuk berada dalam kelas perniagaan, apatah lagi menempah semua tempat duduk, dianggap aneh.

Yang pasti perisitiwa tersebut telah tular dalam media sosial dan menerima pelbagai reaksi orang ramai. Ada yang kagum tetapi ada juga yang tertanya-tanya wajarkah membelanjakan wang yang banyak hanya untuk seekor anjng kesayangan. - KitaReporters


 

13
9
0
10
0
You will be interested

Video| Baiknya dia! Rider makanan alih batu-bata di atas jalan sesak! Putera Mahkota mahu bertemu!

Seorang penghantar makanan di Dubai tidak sangka perbuatan ikhlasnya untuk alihkan batu-bata di atas jalan yang sibuk mendapat perhatian Putera Mahkota Dubai

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Regim aparteid Israel terus mengganas! Mangsa terbaharu seorang kanak-kanak perempuan 10 tahun!

Serangan udara dan artileri regim aparteid Israel semakin bernafsu, bertali arus. Mangsa terkini meninggal dunia ialah kanak-kanak perempuan Liyan al-Shaer, 10
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 2 hours ago

Video| Apa nak jadi ni? Wanita berpakaian ihram ketika kerjakan umrah! Pengkid? Bertaubatlah dik!

Sebelum ini seorang lelaki cetus kontroversi dengan memakai telekung ketika kerjakan umrah. Terbaharu, seorang wanita memakai ihram ketika kerjakan ibadah umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 22 hours ago

Video| Nenek duduk di tempat simpan kayu! Atas kerelaan! Nak berdikari! Tak nak susahkan keluarga!

Nenek Masi dari Desa Lempeji di Jawa rela tinggal di sebuah ruangan terbuka yang tempatkan simpanan kayu serta reban ternakan agar tak susahkan ahli keluarganya
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Syabas adik! Berkaki ayam bukan penghalang jadi juara! Pelajar sertai rentas desa MSSM!

Tular video seorang pelajar perempuan dari Sarawak dapat tempat pertama acara merentas desa dengan hanya berkaki. Punyai bakat berlari yang sangat luar biasa
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 1 day ago