Kisah Insan 24 Sep, 2021

Demi keselesaan seekor anjing! Seorang wanita beli semua tempat duduk penerbangan kelas bisnes!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

GAMBAR hiasan... Pesawat Air India. - Kredit foto: Britannica 


SEMUA orang sayang binatang peliharaan mereka. Boleh menjadi teman bermain di rumah atau teman berjalan-jalan santai di taman, malah teman berhibur ketika sunyi. 

Tetapi untuk menempah seluruh tempat duduk kelas perniagaan (business class) dalam penerbangan untuk memberi keselesaan kepada binatang peliharaan adalah luar biasa.

Namun ini berlaku di India pada pertengahan September 2021 lalu apabila seorang wanita menempah keseluruhan tempat duduk kelas perniagaan dalam pesawat Air India penerbangan AI671 dari Mumbai Ke Chennai, bersama pembantu dan anjingnya yang diberi nama Bela.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan anjing

KELAS pernigaan Penerbangan Air India bagi laluan domestik. - Kredit foto: Quora


Portal RepublicWorld.Com yang melaporkan kisah tersebut pada 20 September 2021 lalu bagaimanapun tidak menamakan wanita tersebut dan pembantunya.

Namun gambar wanita itu dan anjingnya bersama pegawai lapangan terbang sewaktu daftar masuk atau check in disiarkan secara meluas dalam media.

Penerbangan dari Mumbai ke Chennai mengambil masa dua jam. Pesawat yang dinaiki wanita itu, Airbus 321 mempunyai 12 tempat duduk kelas perniagaan.

Setiap satu tempat duduk berharga 20,000 rupees bersamaan RM1,100. Ini bermakna wanita tersebut membayar sejumlah 2.4 lakh (240 ribu) rupee atau kira-kira RM13,200 bagi semua tempat duduk. Jumlah yang banyak untuk keselesaan seekor anjing.


WANITA yang menempah semua tempat duduk penerbangan kelas perniagaan Penerbangan AI671 dari Mumbai ke Chennai bersama anjing peliharaannya, Bela, sewaktu mendaftar masuk di lapangan terbang. -Kredit foto: India Today.


Pihak Lapangan Terbang Chennai juga mengesahkan Bela adalah penumpang dalam penerbangan AI671. Untuk rekod syarikat Air India membenarkan maksimum dua ekor binatang peliharaan dibawa menaiki penerbangan bagi sektor domestik.

Bagaimanapun syarikat Air India tidak memberikan laporan terperinci mengenai episod penerbangan membawa anjing peliharaan ini kerana tertakluk kepada polisi syarikat.

Walaupun binatang peliharaan biasa dibawa menaiki pesawat, untuk berada dalam kelas perniagaan, apatah lagi menempah semua tempat duduk, dianggap aneh.

Yang pasti perisitiwa tersebut telah tular dalam media sosial dan menerima pelbagai reaksi orang ramai. Ada yang kagum tetapi ada juga yang tertanya-tanya wajarkah membelanjakan wang yang banyak hanya untuk seekor anjng kesayangan. - KitaReporters


 

13
9
0
10
0
You will be interested

Video| Gara-gara cemburu buta, panas baran! Pengantin baharu maut disimbah asid suami sendiri!

Pengantin baharu, Sarah, 21, meninggal akibat disimbah air keras atau asid oleh suaminya, warga Arab Saudi, AL, 29, dalam kejadian yang berlaku di Cianjur, Jawa

Adnan Mohamad in Kisah Insan 4 days ago

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 23 hours ago

Ingin pulang ziarah arwah ibu! Tapi terlibat kemalangan maut! Jenazah disatukan dalam lahad sama!

Hasrat anak untuk pulang menziarahi kematian ibunya tak kesampaian apabila dia terkorban dalam kemalangan dan dikebumikan dalam satu liang lahad bersama ibunya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Kay terokai lombong emas! Kini bekal mesin dobi layan diri! Bukti ibu tunggal boleh juga hebat!

Datuk Kay bukan status ibu tunggal tidak halang dia berjaya selepas membabitkan diri dalam perusahaan melombong emas mentah di Kuala Lipis, Pahang.
Mohammad Ishak in Kisah Insan 2 days ago

Alhamdulillah! Anak-anak Daurah Tahfiz terima jubah, keperluan asas! Tajaan para penderma budiman

Penantian pelajar-pelajar di 2 sekolah tahfiz di Bandar Country Homes untuk dapatkan jubah sebagai pakaian seragam pengajian akhirnya didengari penderma budiman
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago