Insan & Komuniti 07 Jun, 2022

Tahniah Foo Kok Keong! Legenda badminton negara terima anugerah 'Datuk'! Aktif latih bakat muda!

@adzin naim mohammad
Penulis merupakan pelajar lepasan Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam bidang Komunikasi Penyiaran. Berpengalaman dalam bidang kewartawanan, pengacaraan, penulisan skrip dan fotografi. Penulis juga merupakan seorang tutor yang mengajar dalam subjek Matematik dan Bahasa Melayu.

Share this

Foo Kok Keong ketika dianugerahkan pangkat darjah kebesaran oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. - Kredit foto: FB Foo Kok Keong


NAMA Foo Kok Keong menjadi tidak asing lagi dalam sukan badminton negara setelah berjaya menyumbang pelbagai kejayaan kepada Malaysia.

Pencapaian dan penglibatan legenda badminton negara Kok Keong dalam sukan badminton sejak dahulu sehingga kini menjadikan beliau permata berharga kepada negara.

Ini dibuktikan apabila beliau menjadi antara penerima pangkat darjah kebesaran yang membawa gelaran ‘Datuk’ baru-baru ini.

Anak kelahiran Gombak itu sempat menzahirkan rasa syukur apabila dianugerahkan Panglima Jasa Negara (PJN) oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.


Lagi


Kredit foto: FB Foo Kok Keong


Jaguh badminton era 90-an itu berkata sebagai ahli sukan beliau amat gembira dan berbesar hati atas pengurniaan anugerah tersebut sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong.

“Saya berasa amat gembira kerana selepas sekian lama sebagai ahli sukan, saya dianugerahkan gelaran ini,” katanya kepada pemberita selepas istiadat penganugerahan di Istana Negara, Kuala Lumpur pada 6 Jun 2022.

Kok Keong, 59, turut menasihatkan para pemain yang bercita-cita tinggi supaya bekerja keras kerana pemain dari negara lain semakin menandingi mereka selain standard sukan tersebut juga kian meningkat.

Beliau kini aktif melatih bakat muda daripada golongan B40 menerusi penglibatan dalam pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO) Kelab Rotary Rahman Putra.

“Setakat ini ada enam pemain, dua sudah dilatih Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan bakat yang saya cari serta latih dalam lingkungan umur 15 hingga 16 tahun," katanya. - KitaReportersMengenali legenda badminton, Foo Kok Keong dengan lebih dekat ! 

Antara pencapaian beliau sepanjang penglibatan dalam badminton termasuk pingat emas Sukan SEA Manila pada 1991, Piala Thomas di Kuala Lumpur pada 1993 dan pingat gangsa Piala Dunia di Guangzhou pada tahun sama.

Kepahlawanan sukan sering dihidupkan semula termasuk pasukan pemenang Piala Thomas 1992, dan tokoh penting dalam kejayaan bersejarah itu ke atas saingan Indonesia adalah Foo Kok Keong.

Kok Keong tidak pernah dikaitkan sebagai pemain yang bergaya, tetapi dia seorang pemain dengan hati singa yang memakai hati di lengan bajunya setiap kali dia melangkah ke gelanggang untuk bertempur.

Sebagai pemain perseorangan, dia mencapai beberapa pencapaian penting, termasuk mencapai ranking nombor satu dunia pada 1991, memenangi Kejohanan Asia pada 1994 serta dua pingat emas Sukan SEA pada 1989 dan 1991.

Tetapi menyumbang mata penting dalam kemenangan 3-2 Malaysia ke atas Indonesia pada perlawanan akhir 1992 akan sentiasa disenaraikan sebagai salah satu perlawanan paling penting dalam kariernya.

Selepas bersara pada 1994, legenda badminton negara itu menceburkan diri dalam pelbagai perkara, termasuk perniagaannya sendiri, menjadi duta, inisiatif amal dan juga menulis memoir bertajuk Never, Ever Give Up. Badminton Malaysia telah melahirkan ramai pemain hebat sepanjang generasi berbeza, tetapi Kok Keong adalah pemain satu-satunya yang mungkin tidak akan direplikasi lagi.


Kredit foto: FB Foo Kok Keong

10
15
0
8
0
You will be interested