Kisah Insan 08 Jul, 2021

Warga emas nyaris maut! Sebatang pokok kelapa tumbang di dapur rumahnya! Akibat ribut kencang!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

SEBATANG pokok kelapa yang tumbang di bahagian dapur rumah Lim Kim Lee akibat ribut kencang pada petang Selasa 6 Julai 2021. - Kredit foto: KitaReporters


SEORANG warga emas nyaris maut apabila sebatang pokok kelapa tumbang di bahagian dapur rumahnya akibat ribut kencang di Kampung Fikri, Setiu, Terengganu pada Selasa, 6 Julai 2021 lalu. 

Dalam kejadian hujan lebat serta ribut kencang kira-kira pukul 6 petang itu, warga emas terbabit, Lim Kim Lee, 76, ketika itu dia sedang berada di dapur kerana memasak.

Bagaimanapun, beberapa minit kemudian Kim Lee pergi ke ruang tamu sebelum pokok kelapa itu yang berada tidak jauh dari rumahnya tumbang menimpa di ruang dapurnya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pokok tumbang

LIM KIM LEE 


``Mujurlah sebelum itu hati saya tergerak untuk  pergi ke ruang tamu dan kalaulah saya masih berada di dapur ketika itu entah lah apa yang akan  terjadi ke atas diri saya.

``Awalnya saya telah merasa tidak sedap hati semasa angin serta ribut kencang itu sebab itu saya pergi ke ruang tamu,’’ katanya ketika ditemui pada Rabu 7 Julai 2021.


POKOK kelapa yang tumbang terletak tidak jauh dari rumah warga emas berkenaan. - Kredit foto: KitaReporters


Ibu tunggal yang tinggal dua beranak di rumah itu berkata, semasa dia berehat di ruang tamu tiba-tiba dia terdengar bunyi dentuman yang kuat di ruang dapur akibat pokok kelapa tumbang.

Menurutnya kejadian itu berlaku sewaktu angin kencang dalam masa selama kira-kira 10 minit sahaja. 

``Saya amat terkejut dan tidak menyangka sebatang pokok kelapa tumbang menimpa di dapur dan saya bayangkan jika sewaktu itu saya berada di situ kemungkinan kejadian yang tidak diingini akan berlaku pada diri saya.

``Tetapi mujurlah saya selamat  kecuali saya mengalami kerugian kira-kira RM2,500 akibat kerosakan atap dan  dinding  termasuk barang-barang yang berada di dapur itu,’’ ujarnya.


AHMAD Abaidillah Arifin menyerahkan sumbangan kepada Lim Kim Lee di Kampung Fikri, Setiu pada 7 Julai 2021.- Kredit foto: KitaReporters


Sementara itu, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Setiu, Ahmad Abaidillah Ariffin yang mewakili Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Permaisuri, Datuk Abd Halim Jusoh melawat mangsa bencana alam itu dan memberi sedikit sumbangan kepada Kim Lee pada Rabu 7 Julai 2021. 

Turut memberi sumbangan kepada warga emas itu ialah MCA Bahagian Setiu yang sumbangannya disampaikan oleh Naib Ketuanya, Wee Beng Hai dan Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kampung Fikri, Adnan Mohamad.


Wee Beng Hai (kanan) menyampaikan sumbangan MCA kepada Lim Kim Lee di rumahnya di Kampung Fikri, Setiu, Terengganu pada 7 Julai 2021.


Pengerusi KRT Kampung Fikri memberi sedikit sumbangan kepada Lim Kim Lee yang disampaikan oleh Adnan Mohamad. - Kredit foto: KitaReporters


Sebelum itu, Ahmad Abaidillah turut menyampaikan sumbangan yang sama kepada seorang peniaga di Kampung Guntung Dalam akibat kanopinya tempat peniaga itu berniaga musnah dilanda ribut pada petang hari yang sama dengan kejadian Kim Lee itu.

Beliau juga memberi bantuan bakul makanan kepada seorang warga emas yang hilang pekerjaan terkesan akibat pandemik Covid-19 di Kampung Bukit Derebar, Guntung Luar.

Hadir sama ialah Pegawai Khas ADUN Permaisuri, Mohd Badrol Hisham Mohammad. - KitaReporters


AHMAD Abaidillah menyerahkan sumbangan bantuan  kepada seorang peniaga yang kanopinya musnah akibat ribut kencang di Kampung Guntung Dalam, Setiu pada 7 Julai 2021.   


KANOPI peniaga terbabit yang musnah akibat ribut kencang di Kampung Guntung Dalam, Setiu pada Selasa 6 Julai 2021.

1
2
5
0
1
You will be interested

Meow, Meow, Meow! Jeritan kucing selamatkan nyawa bayi usia 5 hari! Dibuang di tepi longkang!

Jeritan sekumpulan kucing selamatkan nyawa seorang bayi perempuan usia 5 hari yang dibuang di tepi longkang di Mumbai. Bayi itu berpakaian baju nipis, kesejukan

Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 week ago

Alhamdulillah! Anak-anak Daurah Tahfiz terima jubah, keperluan asas! Tajaan para penderma budiman

Penantian pelajar-pelajar di 2 sekolah tahfiz di Bandar Country Homes untuk dapatkan jubah sebagai pakaian seragam pengajian akhirnya didengari penderma budiman
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 1 day ago

Terbaiklah IKBN Pekan! 30 pelajar sertai gotong-royong di Lepar, Pekan! Usaha khidmat masyarakat

Seramai 30 pelajar IKBN Pekan sertai Gotong-royong Perdana di Batu Lapan Lepar, Pekan. Kesemua mereka adalah peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (ARPRM)
Samsudin Oli Mohamed in Kisah Insan 1 day ago

Video| Gara-gara cemburu buta, panas baran! Pengantin baharu maut disimbah asid suami sendiri!

Pengantin baharu, Sarah, 21, meninggal akibat disimbah air keras atau asid oleh suaminya, warga Arab Saudi, AL, 29, dalam kejadian yang berlaku di Cianjur, Jawa
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

2 sejoli ditangkap berkhalwat dalam kereta! Denda ikut hukum adat! 1 kerbau, 100 gantang beras!

2 sejoli yang laku perbuatan tak senonoh tanpa pakaian di dalam kereta di Jambi ditangkap berkhalwat. Mereka dihukum dengan denda adat oleh Lembaga Hukum Adat
Adnan Mohamad in Kisah Insan 5 days ago