Kisah Insan 20 Apr, 2021

KRT Suadamai BTHO santuni komuniti terkesan pandemik Covid-19! Gulai daging untuk iftar Ramadan

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Beberapa komuniti datang mengambil juadah berbuka di dewan KRT.


PANDEMIK Covid-19 yang melanda negara memberi kesan mendalam kepada masyarakat, bagaimanapun bagi sesetengah pihak melahirkan rasa bersyukur kerana dapat menghulurkan bantuan kepada keluarga yang terkesan dengan musibah itu.

Walaupun sumbangan itu tidak seberapa tetapi mengambil keberkatan bulan mulia ini untuk  berkongsi rezeki dengan menyediakan juadah berbuka puasa kepada keluarga yang mungkin tidak mampu berbelanja di bazar Ramadan. 


Lagi cerita-cerita menarik KRT Suadamai Bandar Tun Hussein Onn

Dr Abdul Rahim Mohamed (dua dari kiri) menunjukkan gulai daging yang dimasak oleh ahli KRT.


Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Suadamai Bandar Tun Hussein Onn (BTHO), Cheras, Selangor, Profesor Dato Dr Abdul Rahim Mohamed, berkata menyedari situasi berkenaan KRT itu meneruskan inisiatif mengagihkan juadah untuk berbuka.

Menurutnya, usaha itu mendapatkan pujian banyak pihak khusus komuniti menetap di zon Suadamai kerana dapat meringankan bebanan keluarga yang terkesan termasuk hilang sumber pendapatan selepas mengambil langkah sama dilaksanakan tahun 2020.

Katanya, KRT bercadang menyediakan juadah berbuka itu setiap minggu dengan mempelbagaikan menu khusus lebih kepada masakan tradisional yang diharap dapat membuka selera kepada ahli keluarga di komuniti Suadamai.


Shaharuddin Abdul Latif (kanan) turut hadir untuk melihat agihan juadah berbuka dilakukan.


“Jika mereka yang datang mengambil juadah ini berasakan perlu mendapatkan lebih sedikit memandangkan bilangan ahli keluarga ramai, boleh memaklumkan kepada urus setia bertugas keadaan itu. 

“KRT mahukan ahli keluarga komuniti melahirkan rasa bersyukur dan gembira menikmati juadah ini apabila berbuka puasa dan meredakan rasa sedih kerana kekangan pandemik Covid-19,” katanya yang hadir pada majlis mengagihkan juadah berkenaan di dewan KRT pada Sabtu 17 April lalu.

Turut hadir pada majlis agihan 120 bungkus gulai daging untuk juadah berbuka itu, Timbalan Pengerusi KRT berkenaan, Datuk Shaharuddin Abdul Latif; Setiausaha KRT, Che Nordin Ismail; Penolong Setiausaha KRT, Rozyta Wahid; dan Ahli Jawatankuasa KRT, Rohaimi Zainol.


Dr Abdul Rahim (kiri) menyampaikan juadah berbuka kepada seorang komuniti.


Che Nordin berkata, juadah berbuka itu dimasak sendiri ahli KRT, manakala bahan mentah dibeli daripada hasil sumbangan derma komuniti Suadamai, penduduk dari penempatan berhampiran serta dermawan yang sentiasa menyokong usaha KRT.

Menurutnya, walaupun tidak seberapa kita berharap juadah itu dapat membuka selera keluarga yang terkesan dengan pandemik Covid-19 disamping memberi nilai bermakna dalam usaha KRT merapatkan hubungan silaturahim dan kejiranan.


Rohaimi (kiri) dan Rozyta melayan komuniti datang mengambil juadah berbuka.


Katanya, dengan sumbangan derma yang diterima itu, KRT akan berusaha menyediakan juadah berbuka setiap minggu untuk diagihkan kepada komuniti di samping untuk keluarga asnaf yang tinggal berdekatan. 

“Dengan sumbangan juadah ini, KRT berharap sekurang-kurangnya dapat meredakan hati dan menghilangkan keresahan mereka yang terkesan dengan pandemik Covid-19 untuk mendapatkan lauk berbuka puasa bersama keluarga,” kata Che Nordin. 


Dermawan, Datuk Seri Voo Ming Fatt (kanan) turut hadir melihat juadah berbuka yang diagihkan kepada komuniti.

21
2
0
0
0
You will be interested

Akibat pendapatan terjejas! Nelayan pasrah dan tertekan! Minta suntikan mati dengan pemerintah!

Akibat tertekan, tak berpuas hati dengan tindakan kerajaan telah dorong seorang nelayan dari Lhokseumawe, Aceh, Nazaruddin Razali buat permohonan suntikan mati

Adnan Mohamad in Kisah Insan 4 days ago

Nia menangis dihukum penjara setahun! Bersalah bersama suami, pemandu! Kes salah guna syabu!

Nia Ramadhani menangis teresak-esak ketika mahkamah jatuhkan hukuman penjara satu tahun bersama suaminya, Ardi Bakrie akibat terbabit penyalahgunaaan dadah
Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Mengenang Shebby! Bek tengah RM100k! Santokh Kedua! Peminat Spurs! Latih anak di Sekolah Arsenal!

Shebby, bek tengah bernilai RM100k? Yuran tebus diri itu dikenakan PBNJ gara-gara bermain tanpa kebenaran mereka untuk wakili kelab Dewan Bandaraya Kuala Lumpur
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 2 days ago

Shebby yang ku kenali! Ceroboh penginapan pemain! Disergah Tauke! Shebby tampil jadi penyelamat!

Persahabatan mula terjalin pada 1983 ketika kami jejakkan kaki ke Kuala Lumpur. Saya baru bergelar wartawan, Shebby pula bina nama sebagai pemain bola sepak
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 2 days ago

Video| Berdepan kontroversi lagu M Sani tetap kumandang! Kini jadi khazanah dengan pemergiannya!

Ekoran kontroversi satu kes jenayah, nama M Sani terus senyap dan lenyap daripada perbualan umum, namun lagu-lagunya terus berkumandang di corong-corong radio
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 3 days ago