Kisah Insan 15 Sep, 2020

Suara emas R Ismail pasti dirindui! Nyanyian tetap memukau!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malayisia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga berugas dengan beberapa media lain

Share this

R. Ismail atau nama lengkapnya Ismail Abdul Rahman menjadi pilihan sebagai penyanyi latar filem-filem Melayu terbitan Shaw Brother dan Cathay Keris di Singapura pada tahun 50-an dan 60-an. Sejumlah album lagu berbentuk langgam dan asli dalam bentuk EP dirakam oleh penyanyi bersuara emas itu seiring dengan kerancakan irama pop yeh yeh pada masa itu. : KitaReporters

R Ismail masih mampu mengekalkan kelunakan suara walaupun  sudah berusia lebih 80 tahun. - Kredit foto: Berita Mediacorp.


Lagi cerita-cerita berkaitan meninggal dunia:

https://kitareporters.com/search?search=meninggal+dunia


Tentu anda yang kini dalam usia emas masih ingat atau masih dengar di radio sejumlah lagu popular nyanyiannya. ‘Gelombang’, ‘Seri Mersing’, ‘Laila Majnun’, ‘Selasihku Sayang’, ‘Tudung Periuk', ‘Gelombang’, dan ‘Dari Hati Ke Hati’.

Kelebihan bakatnya menyebabkan dia turut menjadi dubber bagi Nordin Ahmad bagi sejumlah filem. Kredit foto: facebook


Namun dari Allah kita datang, kepada Allah jua kita semua akan kembali!! Dunia seni Melayu kehilangan seorang lagi insan seni yang berbakat. 

R Ismail, 83, telah menyambut panggilan Ilahi pada Ahad, 13 September 2020 di Singapura akibat saluran jantung menyempit dan tiroid.

R Ismail lahir dari keluarga seni. Ayahnya, A Rahman merupakan salah seorang penyanyi era 40-an dan 50-an.

R Ismail mula menyanyi sejak berusia 8 tahun dan album EP pertamanya berjudul ‘Setangkai Bunga Raya’ pada 1950. Dengan memiliki suara emas, R Ismail juga berkebolehan menjadi dubber iaitu menggunakan suaranya untuk pelakon lain.

R Ismail pernah sedekad tinggal di Malaysia bagi meneruskan kerja seni. - Kredit foto: BHS


R Ismail menjadi peminjam suara bagi pelakon terkenal Cathay Keris, Nordin Ahmad.

Difahamkan R Ismail meminjamkan suara kepada Nordin Ahmad dalam sekurang-kurangya 10 buah filem. Kerana suara R Ismail dan Nordin terdapat persamaan, orang ramai sukar mengesannya.

Salah sebuah album dikeluar pada tahun 1960-an. - Kredit foto: Facebook

R Ismail yang lahir pada 1 Julai 1937 pernah bergiat sebagai insan seni di Kuala Lumpur dan tinggal di Kampung Pandan selama sedekad dan kembali ke Singapura pada 2017.

Kelebihan R Ismail, dalam usia sudah meningkat lebih 80 tahun, namun dia masih mampu menyanyi dengan baik dan suara emasnya tetap memukau.

R Ismail meninggalkan balu Rokiah Mat Shukor, 70,  dan empat anak dua lelaki, dua perempuan. Tiga anaknya akan meneruskan legasi R Ismail dalam bidang seni.

Dua anak lelakinya iaitu Iskandar atau Eiss dan seorang lagi dikenali, Elfee berkecimpung dalam bidang muzik dan  nyanyian. Iskandar pernah menjuarai peraduan realiti SG Mania, manakala Elfee pula dinobatkan Juara Klasik Nusantara 2007 anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Sementara, Elfee pernah berduet dengan Datuk Seri Siti Nurhaliza dalam Konsert Karya Agung Pak Ngah di Esplanade, Singapura awal tahun 2020 ini.

Allahyarham R Ismail, Iskandar dan Elfee pernah muncul bersama dalam konsert mini Gurindam Jiwa – Satu Malam Bersama R Ismail di Studio Teater Esplanade dua tahun lalu (2018).

Impian R Ismail tercapai apabila berjaya mengadakan persembahan bersama anak-anaknya dalam satu konsert di Esplade, Singapura dua tahun lali. Kredit foto: BHS.


Dalam temu bual bersama Allahyarham sebelum konsert berkenaan, dia  melahirkan rasa terujanya dapat menyanyi bersama anak-anaknya.

"Saya tidak pernah menghalang anak-anak memilih genre muzik yang mereka selesa, asal sahaja disiplin dijaga dan budaya kerja," katanya ketika itu berusia 81 tahun.

R Ismail dikenali dalam kalangan artis yang mengenalinya sebagai seorang yang cukup merendah diri, namun tidak lokek membahagikan pengetahuan dan pengalamannya dalam seni.

Kini diri R Ismail sudah tiada. Namun suara emasnya tetap boleh diikuti dalam YouTube, siaran radio dan album-album lamanya. Malah anda boleh memiliki 25 lagu hits album bentuk CD ‘R Ismail Bintang Emas’ berharga RM22.90 secara dalam talian. : KitaReporters

Koleksi lagu hit R Ismail boleh dibeli melalui Shopee


R Ismail muncul dalam program RTM ada Ogos 2009


R Ismail muncul secara live dalam sebuah program Perbadanan Penyiaran Singapura pada November 2013

You will be interested

Ular jadi topeng muka? Video pelitup muka ular jadi tular!

Topeng muka seorang penumpang sebuah bas di London, England yang mulanya disangka macam ular rupa-rupanya memang binatang hidup yang sedang menutup muka tuannya

Terima kasih Idris Jusoh! Ibu tunggal anak 4 diberikan rumah

Ibu tunggal anak empat, Rahayu Ahmad Ayuha dari Kampung Tok Saboh, Kuala Besut menerima rumah sendiri di bawah projek Rumah Komuniti bagi kawasan Parlimen Besut
Mohammad Ishak in Kisah Insan 11 hours ago

Terima kasih Mercy Malaysia! Bantuan untuk Orang Asli Batek!

Industri pelancongan belum pulih sepenuhnya. Kehidupan penduduk Orang Asli etnik Batek yang tinggal dekat Taman Negara Kuala Tahan, Jerantut dilihat masih perit
Haris Fadilah Ahmad in Kisah Insan 13 hours ago

Elvy Sukaesih kena Covid-19! Alhamdulillah dah mula sembuh!

Ratu Dangdut Indonesia, Elvy Sukaesih, 69, dijangkiti virus wabak Covid-19 sejak 17 Ogos 2020 lalu, bagaimanapun kesihatan beliau diberitahu sudah sihat kembali
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 17 hours ago

Dua lelaki rogol ibu depan anak! Mangsa rogol dipersalahkan?

Wanita di India, Pakistan, Iran dan Iraq berdepan dengan keganasan jenayah yang bersifat diskriminasi jantina seperti pembunuhan kerana kehormatan dan kes rogol
Amil Abdullah Salby in Kisah Insan 18 hours ago