Kisah Insan 14 Jun, 2021

Tolong kami! Bantu Pok Him dapat rumah baharu ganti bangsal! Terima kasih ADUN Kuala Besut!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Beginilah keadaan bangsal buruk yang didiami Pok Him di Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut, Terengganu


SEDIH dan sayu apabila saya melihat keadaan tempat tinggal seorang warga emas yang terpaksa menumpang di sebuah bangsal buruk sejak beberapa tahun yang lalu kerana tidak ada rumah kediaman,” kata seorang penduduk Hashiri Abdul Karim.

Berahim  Mahmud, 87, dari Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut, Terengganu, tinggal sebatang kara dalam sebuah bangsal yang daif dan uzur.


Lagi cerita-cerita menyayat hati berkaitan Tolong Kami

Berahim Mahmud


Hashiri yang mewakili penduduk kampung itu membawa bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman, untuk melihat sendiri kehidupan warga emas terbabit.

Berahim atau lebih dikenali dengan panggilan Pok Him, dikatakan mempunyai lima orang anak yang tinggal berjauhan tetapi sudah lama tidak bertanya khabar mengenai nasib bapa mereka.

Pok Him yang kini mengalami sakit batu karang bagaimanapun tidak dapat berkomunikasi dengan baik kerana menghadapi masalah pendengaran.


Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman (kanan) bertanyakan sesuatu kepada Berahim


Hashiri, yang juga Ketua Cawangan UMNO Kampung Gertak Seratus, berkata, beliau menjemput Tengku Zaihan melihat sendiri masalah yang dialami warga emas terbabit bertujuan untuk mengambil tindakan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi warga emas berkenaan.  

"Alhamdulillah, Tengku Zaihan amat prihatin dan bersimpati dengan nasib yang menimpa Pok Him dan akan membantu menyelesaikan masalah tersebut,” katanya.

Katanya, Pok Him satu ketika dahulu pernah bekerja sebagai pengayuh beca tetapi terpaksa meninggalkan pekerjaan itu kerana sudah lanjut usia.

Bagaimanapun, beliau dapat menyara hidup dengan adanya bantuan bulanan RMK300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman


“Saya mewakili warga Kampung Gertak Seratus mengucapkan jutaan terima kasih kepada Tengku Zaihan kerana prihatin dan mengambil tindakan segera menyelesaikan masalah dihadapi Pok Him,” katanya.

Sementara itu, Tengku Zaihan berkata, pihaknya akan berunding dengan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) untuk mendapatkan sebuah rumah bagi menempatkan Pok Him.

“Insya-allah dalam masa terdekat warga emas terbabit akan diberikan rumah yang akan disewa oleh MAIDAM,” katanya. - KitaReporters 


Tengku Zaihan (baju merah) bersama Hashiri (kiri) ketika berkunjung untuk melihat keadaan bangsal buru dan uzur yang menjadi tempat tinggal Berahim

1
2
6
3
1
You will be interested

Nasib cikgu yang comel! Ibu-ibu desak dia dipecat! Mirip penyanyi popular! Takut suami menggatal!

Ramai ibu-ibu di sebuah tadika desak agar dipecat seorang guru cantik, mirip penyanyi Hong Kong Angelababy, kerana para bapa rajin ke tadika hantar, ambil anak
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Piala Futsal Malaysia 2022: Pulau Pinang kejutkan pasukan pilihan, Pahang! 3-2! Separuh akhir 1

Pulau Pinang lakukan kejutan dalam perlawanan separuh akhir pertama apabila tundukkan pasukan pilihan, Pahang Rangers FC 3-2 dalam Piala Futsal Malaysia 2022
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 2 days ago

Video| Selamat hari lahir Lilibet Diana! Cicit Ratu Elizabeth membesar di 'istana' Amerika Syarikat!

8 Jun 2022 lalu genaplah usia setahun Lilibet Diana Mountbatten-Windsor! Membesar di luar lingkungan istana dan bebas daripada terikat dengan protokol diraja
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago