Kisah Insan 14 Jun, 2021

Tolong kami! Bantu Pok Him dapat rumah baharu ganti bangsal! Terima kasih ADUN Kuala Besut!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Beginilah keadaan bangsal buruk yang didiami Pok Him di Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut, Terengganu


SEDIH dan sayu apabila saya melihat keadaan tempat tinggal seorang warga emas yang terpaksa menumpang di sebuah bangsal buruk sejak beberapa tahun yang lalu kerana tidak ada rumah kediaman,” kata seorang penduduk Hashiri Abdul Karim.

Berahim  Mahmud, 87, dari Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut, Terengganu, tinggal sebatang kara dalam sebuah bangsal yang daif dan uzur.


Lagi cerita-cerita menyayat hati berkaitan Tolong Kami

Berahim Mahmud


Hashiri yang mewakili penduduk kampung itu membawa bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman, untuk melihat sendiri kehidupan warga emas terbabit.

Berahim atau lebih dikenali dengan panggilan Pok Him, dikatakan mempunyai lima orang anak yang tinggal berjauhan tetapi sudah lama tidak bertanya khabar mengenai nasib bapa mereka.

Pok Him yang kini mengalami sakit batu karang bagaimanapun tidak dapat berkomunikasi dengan baik kerana menghadapi masalah pendengaran.


Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman (kanan) bertanyakan sesuatu kepada Berahim


Hashiri, yang juga Ketua Cawangan UMNO Kampung Gertak Seratus, berkata, beliau menjemput Tengku Zaihan melihat sendiri masalah yang dialami warga emas terbabit bertujuan untuk mengambil tindakan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi warga emas berkenaan.  

"Alhamdulillah, Tengku Zaihan amat prihatin dan bersimpati dengan nasib yang menimpa Pok Him dan akan membantu menyelesaikan masalah tersebut,” katanya.

Katanya, Pok Him satu ketika dahulu pernah bekerja sebagai pengayuh beca tetapi terpaksa meninggalkan pekerjaan itu kerana sudah lanjut usia.

Bagaimanapun, beliau dapat menyara hidup dengan adanya bantuan bulanan RMK300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman


“Saya mewakili warga Kampung Gertak Seratus mengucapkan jutaan terima kasih kepada Tengku Zaihan kerana prihatin dan mengambil tindakan segera menyelesaikan masalah dihadapi Pok Him,” katanya.

Sementara itu, Tengku Zaihan berkata, pihaknya akan berunding dengan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) untuk mendapatkan sebuah rumah bagi menempatkan Pok Him.

“Insya-allah dalam masa terdekat warga emas terbabit akan diberikan rumah yang akan disewa oleh MAIDAM,” katanya. - KitaReporters 


Tengku Zaihan (baju merah) bersama Hashiri (kiri) ketika berkunjung untuk melihat keadaan bangsal buru dan uzur yang menjadi tempat tinggal Berahim

You will be interested

Caprice minta maaf! Kepada TMJ, H2O, UEL! Terlalu ikut emosi perjuangan demi Palestin, ummah!

Caprice tampil mohon maaf kepada rakyat Malaysia dan pihak yang terbabit dalam dakwannya. Turut mohon maaf kepada Tunku Mahkota Johor, Hishammuddin, Ustaz Ebit

Malang berganda! Sudahlah hutang RM150 tak dibayar! Mangsa pula ditikam oleh suami pemiutang!

MALANG berganda seorang wanita! Sudahlah hutang Rp450 ribu (kira-kira RM150) tak dibayar oleh peminjam sebaliknya ditikam pula sebanyak dua kali pada perutnya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Bakul makanan: PKP zahirkan kesepakatan guru! Program Cakna PIBG bantu 200 keluarga pelajar!

Program Cakna PIBG SK, SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 zahirkan kerjasama dan kesepakatan guru-guru bantu ibu bapa pelajar yang terkesan dengan PKP wabak Covid-19
Rosdi Ismail in Kisah Insan 2 days ago

Video| Permintaan terakhir! Anak cepatkan tarikh nikah! Ibu meninggal beberapa hari kemudian!

Kerana ibu sakit tenat, si anak penuhi permintaan ibu untuk percepat tarikh perkahwinan. Beberapa hari setelah majlis akad nikah, si ibu kembali menghadap ilahi
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 2 days ago