Kisah Insan 21 Dec, 2020

Mulianya cara dia pergi! Tunggu isteri sambil jaga anak-anak

@zuhayati yazid
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin dan biro Kuala Terengganu.

Share this

BENARLAH ajal maut semuanya ditangan-Nya, jangan disangka yang terbaring sakit itu petanda sudah tiba masanya, jika Dia mengkehendaki yang sihat juga tidak mustahil boleh ‘dijemput’ secara tenang. Persoalannya hanyalah sama ada kita dijemput dengan cara baik atau sebaliknya. : KitaReporters


TIDAK sedar diri dalam keadaan sendirian dan hanya ditemani anak-anak kecil di tepi jalan ketika menunggu isterinya pergi temu duga. - Kredit foto: Facebook Mohd Faisol.


Seperti kisah yang menjadi tular dalam media sosial apabila seorang suami dilaporkan tidak sedarkan diri secara tiba-tiba ketika setia menunggu isterinya yang dipanggil temu duga sebagai seorang jururawat di sebuah hospital swasta di Bangsar, 18 Disember 2020.

Kisah menyedihkan itu dikongsi oleh pengguna Facebook, Mohd Faisol yang didatangi seorang wanita Jepun yang hairan melihat dua kanak-kanak sedang menangis melihat bapanya tidak sedarkan diri.

Faisol yang kebetulan melalui kawasan itu terus dipanggil wanita Jepun berkenaan kerana tidak fasih berbahasa Melayu menyebabkan  dia terus menerjah ke arah kanak-kanak berkenaan yang menyatakan bapanya, Mohd Ashraf Rosli sudah meninggal dunia.

Tanpa melengah masa, Faisol terus menghubungi ambulans dan paramedik sebelum disahkan Ashraf sudah meninggal dunia.

Innalillah waina ilaihi rojiun… Mudahnya perjalanan awak!


DIBANTU oleh seorang wanita Jepun yang melalui kawasan tersebut dan pelik melihat dua anak kecil yang menangis di tepi kereta bapa mereka.


Sementara itu isterinya, Nurul Ain Mohd Razip pula terkejut selepas panggilan telefon kepada suami disambut oleh anaknya sendiri dalam keadaan teresak-esak sambil menyatakan bapa mereka telah 'pergi'.

Katanya, ketika perjalanan lagi suaminya telah mengadu sakit dada.  Keadaan itu menyebabkan dia bimbang malah sepanjang menunggu giliran ditemu duga dia sempat berbalas pesanan bersama suaminya yang terpaksa menjaga tiga anak kecil.

Namun selepas beberapa minit kemudian pesanan yang dihantar sudah tidak berbalas oleh suaminya menyebabkan dia risau dan pelik

Wanita berusia 31 tahun itu berkata mereka sekeluarga merancang untuk pulang ke kampung selepas selesai temu dudga berkenaan. Rupanya kepulangan ke kampung bukan sekadar untuk bercuti tetapi disemadikan terus di kampung halamannya.


BANTUAN paramedik tiba sebelum disahkan meninggal dunia dan dibawa ke hospital berhampiran.


Namun Nurul Ain bersyukur ketika kejadian ada orang awam yang membantu selain menjaga anak-anak kecilnya.

Jenazah suaminya kemudian terus dihantar ke hospital berhampiran sebelum urusan pengkebumian yang dilakukan di kampung halamannya di Ipoh, Perak.

Mulianya pemergiannya sambil menjaga anak-anak ketika menunggu si isteri berusaha mencari rezeki.

Semoga urusan 'di sana' juga dipermudahkan. Salam takziah kepada keluarga! - KitaReporters


You will be interested

Terima kasih JKM Setiu! Terima kasih tolong kami! Bantu OKU Hafisz dapat kerusi roda baharu!

JKM Setiu tampil bantu Abdul Hafisz Abdul Manan dari Kampung Gong Batu, Setiu dapatkan kerusi roda yang baharu bagi mudahkannya bergerak, sekali gus berdikari

Peringatan untuk semua! Angkara ketagih main online games! Budak 12 tahun mati akibat radiasi

Raden Tri Sakti, 12, dari Subang, Jawa dilapor meninggal dunia akibat gangguan saraf kerana radiasi sebab ketagih bermain permainan dalam talian (onlien games)
Ahmad Abd Hamid in Kisah Insan 9 hours ago

Suami paksa isteri celup tangan dalam minyak panas! Untuk buktikan si isteri bercakap benar!

Di Paranda,daerah Osmanabad, Maharashtra, seorang suami dirakam paksa si isteri ambil duit syiling di dalam minyak panas sebagai bukti si isteri bercakap jujur
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 13 hours ago

Kegembiraan berakhir tragedi! Warga emas lemas ketika kutip hasil tangkapan ikan yang banyak!

Nelayan Mohd Mahmud, 72, mati lemas selepas dipercayai tergelincir daripada botnya ketika sedang kutip ikan daripada pukat di laut Teluk Ketapang, Kuala Nerus
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Tolong kami! Bantu Angah jaga abang kandung terlantar di katil! Sakit strok, diserang sawan!

Demi kasih seorang adik, Angah dan keluarga gigih jaga abang kandungnya Mohd Nazipu yang terlantar sakit di rumah di Rantau Panjang kerana penyakit strok, sawan
Isa Ramli in Kisah Insan 1 day ago