Kisah Insan 21 Apr, 2021

Bertahun-tahun Putih jadi Tok Penyadap! Warga emas gigih panjat pokok kelapa cari air nira!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Putih kelihatan begitu mahir melakukan kerja mendapatkan nira kelapa di atas pokok kelapa.


RAMADAN memberi seribu rahmat kepada mereka yang gigih berusaha untuk mencari rezeki kerana pada bulan yang mulia ini sumber rezeki sentiasa terbuka luas kepada mereka yang rajin melakukan apa sahaja pekerjaan yang halal.

Pekerjaan tradisional memanjat pokok kelapa untuk mengambil nira atau lebih popular dalam kalangan penduduk Pantai Timur yang memanggilnya air tuak memberi pendapatan lumayan kerana permintaan bahan minuman berkenaan pada bulan puasa meningkat sekali ganda.

Pada usia mencecah 76 tahun, seorang warga emas dari Kampung Pak Kancil Dalam, Setiu, Terengganu adalah antara yang masih gigih mengerah keringat mencari rezeki dengan menjual nira kelapa.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan air kelapa


Putih menunjukkan dua jenis botol berisi nira kelapa untuk dijual


Putih A Rahman dengan gelaran Tok Penyadap yang masih sihat dan bertenaga itu bangun tidur kira-kira jam 3.30 pagi untuk membuat persiapan sebelum memanjat pokok kelapa untuk mengambil nira pada jam 7 pagi.

Dia yang mula bekerja mencari nira kelapa atau air tuak sejak berusia belasan itu memanjat lebih 10 pokok kelapa berhampiran rumahnya setiap hari.

"Saya yang sudah bertahun-tahun bekerja menyadap ini. Dulu saya ikut ayah ketika berusia belasan tahun di Kampung Buluh, Setiu, Terengganu.

"Kemudian selepas berkeluarga saya melakukanya sendiri sebagai pendapatan untuk menyara keluarga," katanya.


Walaupun usianya menjangkau 76 tahun tetapi kudratnya masih kuat untuk memanjat pokok kelapa


Putih berkata, dia akan memanjat pokok kelapa untuk mendapat air nira dua kali sehari iaitu sekitar jam 4 pagi dan 4 petang.

"Dalam sehari saya dapat dalam 30 botol minuman air tuak melainkan jika hujan, saya menjual dengan harga RM3.50 untuk botol kecil dan RM10 untuk botol besar,” katanya.

Beliau berkata, permintaan terhadap minuman tersebut bertambah sedikit pada bulan puasa ini. 

Dia menjualnya kepada pelanggan di sekitar Putera Jaya dan Permaisuri, Setiu dengan motosikal, manakala pada bulan puasa ramai yang datang membeli di rumahnya.


Membuat persiapan menyediakan  bekas khas sebelum memanjat pokok kelapa untuk mendapatkan air nira


Bapa kepada 12 orang anak itu berkata dia memperolehi pendapatan sekitar RM70 hingga RM100 dalam sehari, manakala pada musim tengkujuh dia tidak melakukan pekerjaan itu.

Ditanya kenapa, dia tidak memakai baju ketika memanjat untuk mengambil air nira, Puteh berkata, dengan berbuat demikian dia lebih mudah membuang serangga yang berada pada tubuhnya.

“Bagi mengelakkan air nira itu cepat masam, beliau meletakkan 'laru' iaitu sejenis kayu yang dipotong kecil ke dalam bekas (tukir) air nira,” katanya. - KitaReporters


Putih sedang memanjat pokok kelapa untuk mendapatkan air nira

49
6
5
4
4
You will be interested

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya

Gara-gara tak dibayar gaji! Pekerja berang rempuh kereta kesayangan majikannya! Ferrari GT4Lusso!

Kerena enggan bayar gaji pekerjanya yang juga pemandu trak kontena, pemandu berkenaan bertindak meletakkan lori kontenanya di atas kereta kesayangan majikannya
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Apa cerita? JDT panggil pulang Syafiq Ahmad dari KDA FC! Secara mengejut! Cetus spekulasi!

Syafiq Ahmad yang bermain bersama KDA FC sebagai pemain pinjaman dipanggil pulang secara mengejut ke pasukan asalnya, JDT sekali gus cetus pelbagai spekulasi
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 2 days ago

Video| Mak guru pemulihan! Tak dapat hadiah! Anak sebak lihat ibu bawa makanan lebihan Hari Guru!

Seorang anak kongsi kisah ibunya, seorang guru pendidikan khas di sebuah sekolah. Kesian lihat emaknya tak terima apa-apa hadiah sempena Hari Guru pada 16 Mei
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 2 days ago

Video| Johanna Mazibuko bakal catat rekod wanita tertua di dunia! Kena tunggu pengesahan Guinness!

Nkukuthane Johanna Mazibuko dari Jourbertin, Afrika Selatan bakal dinobatkan wanita tertua di dunia yang masih hidup jika diiktiraf oleh Guinness World Records
Mohamed Sa'ari in Kisah Insan 5 days ago