Seni & Sukan 31 Jan, 2022

Jom gandakan pahala! Sumbang kepada kempen Rezeki Ramadan IRM! Untuk santuni hampir 45k penerima!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this

Kredit foto-foto: Ihsan Islamic Relief Malaysia (IRM)


ISLAMIC Relief Malaysia (IRM) meneruskan lagi kesinambungan program bermusim pada bulan Ramadan dengan melancarkan kempen Rezeki Ramadan bermula 31 Januari hingga 2 Mei 2022.

Kempen berslogan #gandakanpahala ini menyasarkan kutipan dana sebanyak RM2,320,000 bagi menyantuni 44,450 penerima manfaat di 32 buah negara termasuk Malaysia menerusi edaran 8,890 pek makanan, menurut satu kenyataan media yang dikeluarkan pada 31 Januari 2022.

Objektif program yang dijalankan oleh Islamic Relief secara global ini adalah untuk membantu meringankan beban golongan rentan dalam menyediakan juadah bersahur dan berbuka pada bulan Ramadan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Islamic ReliefSetiap pek makanan Rezeki Ramadan yang diedarkan dilengkapi dengan bekalan makanan asas atau makanan ruji penerima manfaat mengikut negara masing-masing seperti beras, tepung, jagung, pasta, bijirin, kekacang, daging dalam tin, minyak masak, gula, uncang teh, kurma dan lain-lain.

Ketua Pegawai Eksekutif Islamic Relief Malaysia, Zairulshahfuddin Zainal Abidin berkata "dalam keadaan dunia yang semakin tenat dengan ujian bencana, konflik kemanusiaan dan pandemik COVID-19, kita perlu melipatgandakan lagi usaha penyaluran bantuan agar 811 juta orang di seluruh dunia yang sedang tidur dalam kelaparan setiap malam dapat kita bantu.

“Secara umumnya, bantuan pek makanan Rezeki Ramadan Islamic Relief ini berperanan sebagai bekalan makanan tambahan sewaktu bulan Ramadan. 

"Namun, bagi sesetengah penduduk di negara konflik yang sedang berdepan ancaman malnutrisi, kelaparan mahupun kebuluran, ia mungkin menjadi satu-satunya sumber bekalan makanan utama juga satu-satunya bantuan yang sangat dinanti-nantikan mereka yang berpuasa hampir sepanjang tahun.

Sasaran edaran 8,890 pek makanan ini akan diagihkan kepada 6,000 keluarga di seluruh Malaysia dan 2,890 keluarga di 31 buah negara lain antaranya Palestin (Gaza), Syria, Yemen, Somalia, Afghanistan dan Bangladesh,” kata Zairulshahfuddin dalam kenyataan tersebut.Terdapat empat pakej sumbangan yang ditawarkan menerusi kempen Rezeki Ramadan pada tahun ini iaitu:Orang ramai yang ingin menyumbang boleh berbuat demikian dalam laman sesawang www.islamic-relief.org.my atau hubungi 03-8926 3434 untuk maklumat lanjut.

Untuk maklumat, pada tahun 2021, Islamic Relief secara keseluruhan telah berjaya mengagihkan 226,829 pek makanan yang memberi manfaat kepada 1,214,705 individu di 32 buah negara.

Menerusi komitmen Islamic Relief Malaysia sahaja, sebanyak 11,145 pek makanan telah berjaya diagihkan bagi menyantuni 56,610 individu berkat sokongan serta bantuan daripada rakyat Malaysia yang pemurah dan prihatin. - KitaReporters


Kredit foto-foto: Ihsan Islamic Relief Malaysia (IRM)

12
11
0
10
0
You will be interested

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment

Fariza Saidin in Seni & Sukan 1 week ago

Video| Untung! Suami ucap Selamat Hari Lahir kepada isteri guna billboard! Macam calon pilihan raya!

Ketika kempen pilihan raya Indonesia atau lebih tepat Pemilihan Umum Indonesia (
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 4 days ago

Restu Global Quranic Arts Festival! 23 Feb - 3 Mac 2024! Kompleks Nasyrul Quran, Presint 14 Putrajaya!

Nasyrul Quran akan mengadakan satu festival yang dinamakan Restu Global Quranic
Editor 2 in Seni & Sukan 4 days ago

Video| Anak Pemilu 2024! Bayi diberi nama M Prabowo Gibran! Dilahirkan pada hari pengundian Pilpres!

Bayi lelaki hari kelahiran Muhammad Prabowo Gibran Pemilihan Umum Pemilu pilihan raya Pilihan Raya Presiden (Pilpres) Prabowo Subianto Gibran Rakabuming Raka
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 1 week ago