Gaya Hidup 31 Jan, 2022

Jom gandakan pahala! Sumbang kepada kempen Rezeki Ramadan IRM! Untuk santuni hampir 45k penerima!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this

Kredit foto-foto: Ihsan Islamic Relief Malaysia (IRM)


ISLAMIC Relief Malaysia (IRM) meneruskan lagi kesinambungan program bermusim pada bulan Ramadan dengan melancarkan kempen Rezeki Ramadan bermula 31 Januari hingga 2 Mei 2022.

Kempen berslogan #gandakanpahala ini menyasarkan kutipan dana sebanyak RM2,320,000 bagi menyantuni 44,450 penerima manfaat di 32 buah negara termasuk Malaysia menerusi edaran 8,890 pek makanan, menurut satu kenyataan media yang dikeluarkan pada 31 Januari 2022.

Objektif program yang dijalankan oleh Islamic Relief secara global ini adalah untuk membantu meringankan beban golongan rentan dalam menyediakan juadah bersahur dan berbuka pada bulan Ramadan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Islamic ReliefSetiap pek makanan Rezeki Ramadan yang diedarkan dilengkapi dengan bekalan makanan asas atau makanan ruji penerima manfaat mengikut negara masing-masing seperti beras, tepung, jagung, pasta, bijirin, kekacang, daging dalam tin, minyak masak, gula, uncang teh, kurma dan lain-lain.

Ketua Pegawai Eksekutif Islamic Relief Malaysia, Zairulshahfuddin Zainal Abidin berkata "dalam keadaan dunia yang semakin tenat dengan ujian bencana, konflik kemanusiaan dan pandemik COVID-19, kita perlu melipatgandakan lagi usaha penyaluran bantuan agar 811 juta orang di seluruh dunia yang sedang tidur dalam kelaparan setiap malam dapat kita bantu.

“Secara umumnya, bantuan pek makanan Rezeki Ramadan Islamic Relief ini berperanan sebagai bekalan makanan tambahan sewaktu bulan Ramadan. 

"Namun, bagi sesetengah penduduk di negara konflik yang sedang berdepan ancaman malnutrisi, kelaparan mahupun kebuluran, ia mungkin menjadi satu-satunya sumber bekalan makanan utama juga satu-satunya bantuan yang sangat dinanti-nantikan mereka yang berpuasa hampir sepanjang tahun.

Sasaran edaran 8,890 pek makanan ini akan diagihkan kepada 6,000 keluarga di seluruh Malaysia dan 2,890 keluarga di 31 buah negara lain antaranya Palestin (Gaza), Syria, Yemen, Somalia, Afghanistan dan Bangladesh,” kata Zairulshahfuddin dalam kenyataan tersebut.Terdapat empat pakej sumbangan yang ditawarkan menerusi kempen Rezeki Ramadan pada tahun ini iaitu:Orang ramai yang ingin menyumbang boleh berbuat demikian dalam laman sesawang www.islamic-relief.org.my atau hubungi 03-8926 3434 untuk maklumat lanjut.

Untuk maklumat, pada tahun 2021, Islamic Relief secara keseluruhan telah berjaya mengagihkan 226,829 pek makanan yang memberi manfaat kepada 1,214,705 individu di 32 buah negara.

Menerusi komitmen Islamic Relief Malaysia sahaja, sebanyak 11,145 pek makanan telah berjaya diagihkan bagi menyantuni 56,610 individu berkat sokongan serta bantuan daripada rakyat Malaysia yang pemurah dan prihatin. - KitaReporters


Kredit foto-foto: Ihsan Islamic Relief Malaysia (IRM)

12
11
0
10
0
You will be interested

Video| Gembira bercerai? Bad Indigo, Ashira umum perpisahan dalam rakaman video! Tapi tetap kawan!

Dalam rakaman video secara bersama, Bad Indigo dan Ashira dengan gembiranya umumkan mereka bercerai setelah 14 bulan berumah tangga namun tetap jadi kawan baik

Video| Syamsul cari perakam klip video! Filem bakal box office! Mat Kilau kutip RM2.8j dalam 2 hari!

Syamsul beri amaran keras kepada pihak yang tayangkan cuplikan filem Mat Kilau lebih 5 saat dalam laman sosial. Mahu buat laporan polis dan ambil tindakan saman
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 16 hours ago

Panggung pacak dah berakhir! Akhbar bersaing dengan media sosial! Perlu lebih bebas dan tak takut!

Akhbar harus buat pendekatan menyeluruh, lebih cekap, pantas dan pembinaan insan yang bolehkan wartawan bekerja dalam ruang bebas, tanpa takut - Johan Jaaffar
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 18 hours ago

Video| Amelia Henderson, Idris Khan tak profesional! Tak kenang budi! Saya terpaksa saman! - A Aida

A. Aida saman Amelia Henderson dan Idris Khan gara-gara tarik diri pada saat-saat akhir daripada drama 28 episod Sekali Lagi Cinta Kembali sebagai pelakon utama
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Woi! Bangunlah! Beri tempat duduk kepada ibu mengandung! Wanita hamil kongsi pengalaman!

Seorang wanita sarat hamil luahkan rasa kesal dengan sikap, tindakan segelintir masyarakat naiki pengangkutan awam tapi tak diberikan tempat duduk oleh mereka
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago