Gaya Hidup 30 Mar, 2021

Video| Tabung Karyawan zero, tiada geran daripada FINAS! Yayasan AEON hulur Pek Bekalan Dapur

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this


PERSATUAN Karyawan Malaysia (Karyawan) yang dilihat sering membantu ahli-ahlinya tidak pernah mendapat geran atau dana daripada mana-mana agensi kerajaan atau Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) sekalipun walaupun pernah beberapa kali membuat permohonan.

“Tabung persatuan hampir kosong dan Karyawan tidak pernah mendapat sebarang bantuan kewangan untuk mengisi tabung bagi tujuan kebajikan ahli-ahli yang memerlukan,” ujar Presiden Karyawan Dato Freddie Fernandez (kiri).

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan berhubung pengisian Tabung Karyawan sendiri ketika ditemui pada majlis sesi minum petang, ’Dari Hati Ke Hati’ bersama penggiat seni tempatan di Bayang Coffee Co, Taman Tun Dr. Ismail pada Isnin, 29 Mac 2021.

Turut hadir Presiden Yayasan AEON Malaysia, Datin Yasmin Merican (gambar atas, kanan), Pengurus Gedung AEON Bandar Puchong, Amran Abd Latif  (tengah) serta artis-artis veteran, pelakon Norlia Ramli (dua dari kanan), penyanyi S. Rohani (gambar bawah, kanan) dan ramai lagi termasuk pemuzik dan buskers.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan artisMenurut Freddie, segala kos pengurusan dan perbelanjaan Persatuan ditanggungnya sendiri sebagai Presiden sekiranya tiada perolehan diterima daripada aktiviti yang dijalankan persatuan apatah lagi ketika tempoh negara diserang pandemik COVID-19.

“Kami tiada sumber kewangan sepanjang tempoh pandemik memandangkan tiada aktiviti anjuran Karyawan boleh dianjurkan. Jadi dalam akaun 'zero' (kosong),”  ujar Freddie.

Katanya, Karyawan pernah beberapa kali memohon dana operasi mahu pun mengetengahkan beberapa proposal untuk diselenggarakan, namun ditolak atas alasan FINAS tiada wang atau peruntukan sedemikian.

Pun begitu, Freddie  melahirkan penghargaannya kepada pihak-pihak korporat yang membantu ahli dengan pelbagai sumbangan walau pun bukan dalam bentuk kewangan.


Foto Kredit: Shaliza Anuar.Terbaharu, Yayasan AEON Malaysia melalui program  ‘Bersama AEON’, menyumbang Pek Bekalan Barangan Dapur kepada kira-kira 500 ahli Persatuan Karyawan Malaysia secara berterusan selama enam (6) bulan yang ternyata amat membantu survival mereka dan keluarga. 

Menurut Freddie, sumbangan tersebut yang bernilai hampir RM1 juta keseluruhannya telah mula diagihkan pada bulan Februari 2021 lalu dan akan berterusan, malah sekiranya negara masih berdepan dengan masalah pandemik Yayasan AEON dijangka akan meneruskan bantuan mengikut keadaan dan situasi semasa.

“Sebagai sebuah Yayasan, kami akan meneruskan lagi program ‘Bersama AEON’  yang bersesuaian dengan objektif komuniti kami dan insya-Allah kami akan melakukan yang terbaik dan berazam untuk memberi lebih banyak sumbangan pada tahun ini dan tahun hadapan kepada mereka yang memerlukan,” ujar Yasmin.'Bersama AEON' merupakan sebuah projek pandemik yang dimulakan oleh syarikat AEON di Malaysia melalui Yayasan AEON Malaysia sejak pandemik COVID-19 melanda pada tahun 2020. 

Sepanjang Yayasan ini ditubuhkan, ia telah banyak membantu golongan yang kurang bernasib baik dan juga turut membantu ketika berlakunya bencana alam. 

Oleh demikian, ‘Bersama AEON’ diwujudkan untuk membantu keluarga dengan mengagihkan sumbangan barangan keperluan dapur bagi mengurangkan beban mereka yang terkesan akibat pandemik ini terutama daripada industri Perhotelan, Penerbangan dan Hiburan. Sementara itu, Freddie turut membuka permohonan baharu kepada mereka yang tercicir dalam menerima bantuan ‘Bersama AEON’.

“Sekiranya ada ahli yang terkesan tetapi tidak mendapat bantuan bolehlah menghubungi Karyawan untuk tindakan selanjutnya,” akhiri Freddie.

Dalam pada itu, Norlia Ghani mahu pun S. Rohani turut berharap agar bantuan berbentuk wang ringgit juga dapat disalurkan  kepada mereka bagi meringankan beban yang ditanggung dalam soal bayaran sewa rumah dan segala bil yang perlu dijelaskan setiap bulan. - KitaReporters

3
0
0
0
0
You will be interested

Video| Mat Kilau: Filem biografi epik termahal! Pada tangan Syamsul Yusof! Di pawagam mulai 23 Jun!

Filem Mat Kilau terbitan Studio Kembara, karya terbaharu arahan Syamsul Yusof cipta sejarah apabila cecah belanja RM8 juta dengan penggambaran selama 100 hari

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Terima kasih cikgu! Peranan guru-guru dihargai! 42 sekolah di Parlimen Labis terima kek Hari Guru!

Sempena sambutan Hari Guru pada16 Mei 2022, warga pendidik di 42 buah sekolah di dalam kawasan Parlimen Labis telah disantuni dan terima kek sambutan Hari Guru
Mohamed Sa'ari in Gaya Hidup 2 hours ago

Sukan SEA 2022: Malaysia hampir dimalukan skuad Kemboja! Tempah laluan sukar ke perlawanan akhir!

Malaysia tempah laluan sukar ke separuh akhir apabila hanya mampu catat keputusan 2-2 ketika menentang Kemboja dalam perlawanan terakhir peringkat Kumpulan B
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 14 hours ago

Tahniah 25 guru luar biasa! Cikgu jadi sumber inspirasi! Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2022!

McDonald's Malaysia umumkan 25 penerima Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2022 untuk menghargai para guru yang “luar biasa” atas jasa mereka dalam pendidikan
Editor 1 in Gaya Hidup 15 hours ago

Wartawan muda wanita dipelawa sertai Pertama! Satukan semua wartawan wanita dalam pelbagai media!

Selepas dua tahun tertangguh akibat pandemik Covid-19, Persatuan Wartawan Wanita Malaysia (Pertama) adakan mesyuarat agung untuk pilih ahli jawatankuasa baharu
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 18 hours ago